Güneş ışınları 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer.Her yerde gece ve gündüzler eşit olur. Bu duruma Ekinoks denir. Kuzey yarım kürede 21 Mart İlkbahar ekinoksu, 23 Eylül ise sonbahar ekinoksudur. Güney yarım kürede ise tam tersi, yani 21 Mart sonbahar ekinoksu 23 Eylül ise ilkbahar ekinoksudur.
Ekinoks, gün dönümü ilkbaharın habercisi ve sıcakların artması şeklinde yorumlanır.
21 Mart, tüm dünyada baharın gelişi demektir.Baharın gelişi hemen her yerde eğlencelerle kutlanır. Kutlamalar bölgelere göre isim farklılıkları gösterse de sevinç hep aynıdır. Kış boyu yağıp toprağa bahar saklayan yağmurların bitişi,toğrağın canlanışı demektir. Havaların ısınması ile birlikte yeni bir gün gibi her şey kendini tekrarlar ve yeniler.
Ekip biçen, yani üreten insanlar için 21 Mart çok daha önemli bir gündür elbette.Özellikle geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Anadolu’nun büyük kesimi için bayram niteliği taşır. Filizlenmek yenilenmek dediğimiz olay her bitkide ve her canlıda görülen hareketlenmedir. Baharın gelişini her şekilde fark edebilirsiniz, kuşlardan bile anlayabilirsiniz. Göçmen kuşlarını görürsünüz mesela. Sürü halinde uçan göçmen kuşları ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere yılın dörtte üçünü kuzey bölgelerinde geçirirler.
Tüm bunlarla ilgili olarak sizlere tavsiyemiz; Bu bahar günleri yani doğanın değişim ve yenilenme sürecini kendiniz gözlemlemeniz.Telaşla uçuşan ve büyük ciddiyetle çalışan arıları görebilirsiniz, ağaçlardan etrafa yayılan mis gibi kokuları soluyabilirsiniz. Yol kenarlarında, bahçelerde kendiliğinden yetişen her renk çiçeği görebilirsiniz.
Nice baharlara…