Adana, ilginç insan davranışlarıyla tanıdığımız illerimizden birisi. Plakalarımıza öncülük eden ilimiz olan Adana, genellikle yiyecek ve içecekleriyle tanınır. Bıcı bıcı, şırdan gibi birbirinden farklı lezzetleri olan ilin, gezilecek yerleri de çok fazladır. Adana gezi rehberi ile gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
Taşköprü
Adana’nın Seyhan nehrinde bulunan köprü, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birleştirir. Taşköprü, dünyanın kullanımda olan en eski köprüsü olma özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık 3500 yıl öncesine dayanan taşköprü için çeşitli rivayetler vardır. 21 gözlü olan köprünün 7 gözü toprak altında kalmıştır. Bu yüzden 14 gözlü olarak görünür. Ayrıca çeşitli restorasyon çalışmalarıyla günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.
Anavarza Kalesi
Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçelerinin kesişiminde bulunan Anavarza Kalesi, Kozan sınırlarına dahildir. Adana’da gezilecek yerlerden bir tanesi olan bu kale, Farsça Yenilmez kelimesinden türetilmiştir.
Sevgi Adası
Seyhan baraj gölünde, doldurularak yapılmış yapay bir ada olan Sevgi Adası, kayıklarla ulaşımı mümkün olan bir ada. Manzarası ve doğal güzelliğiyle Adana Gezi Rehberi ‘ne dahil ettiğimiz bir ada.
Yumurtalık Plajı
Uzun sahil şeridi ve Akdeniz’de az görülen doğal dalga kıranıyla, gerçekten ender plajlarımızdan olan Yumurtalık plajı, Ceyhan ilçesine 30 km uzaklıktadır. Yumurtalık belediyesine bağlıdır. İlçenin eski adı Ayas’tır. Yerli halkı genellikle eski adını, Ayas plajını da kullanır.
Yaz mevsiminde gidilmese bile, sahil restoranlarından birinde yemeğinizi yerken, manzarasına aşık olabilirsiniz.
Misis Mozaik Müzesi
Misis antik kentinden kalma, 4. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş bir tapınağın zemin mozaiklerini içeren bu müze, Adana’da gezilecek yerler arasındadır. Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan bu müzeye ulaşım kolaydır. Adana merkeze 26 kilometre uzaklıktadır.
Sabancı Merkez Camii
Yaklaşık 28000 kişiye ibadet imkanı sağlaması sebebiyle, orta doğu ve balkanların en büyük camisi olarak kabul edilir. Reşatbey semtinde yer alan caminin, büyüklüğünün yanında mimari özellikleri ön plandadır.
4 yarım-kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi vardır; bunlar 4 halife ve 4 mezhebe, İslam’ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kur’an’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Muhammed’in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 6 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.
Başlangıcında Adana Merkez Camii olması düşünülen adı, Sabancı Ailesi’nin büyük katkısı sebebiyle Sabancı Merkez Camii olarak adlandırılmıştır.
Atatürk Müzesi
Atatürk’ün ülkemizde imzasını bırakmadığı yer yok. Diğer adı Suphi Paşa Konağı olan bu yere, Atamız ve eşi Latife hanım Adana ziyareti esnasında konağı kullanmış, burada konaklamıştır. 15 Mart 1923 yılında gerçekleşen ziyaretini ölümsüzleştirmek adına, bal mumundan yapılmış Atatürk heykeli, Kuvayı Milliye döneminden kalma büst ve çok sayıda kitap yer alıyor.
Adana’ya gelmek ve gezmek istiyorsanız yaz mevsiminden kaçınmalısınız. Yerlisinin de illallah ettiği meşhur yakıcı ve bunaltıcı havası gezmeyi bırakın, nefes almayı bile güçleştirir. Bu yüzden ilkbahar ve sonbahar ayları gezilebilecek yerlerden birisidir. Özellikle İlkbahar aylarında portakal kokusu alabilirsiniz. Vejetaryenlerin uzak durması gereken bir yerdir Adana. Çünkü burada ciğer sabah kahvaltıda yenir 🙂 Ayrıca, kebap ve beyti sarması, yanında şalgamıyla, ete düşkün bir memlekettir.
Adana Gezi Rehberi ’ni sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Diğer iller için hazırladığımız Gezi Rehberi yazılarını da incelemenizi tavsiye ederim …