Hayvanlar Alemi

Adelie Pengueni

Adelie penguenler, Güney Okyanusu’ndaki penguenlerin en küçük ve en yaygın olan türüdür. Antarktika anakarasında bulunan iki tür penguenden biridir. (diğeri çok daha büyük imparator penguendir.) Adelie Penguenler 1840 yılında Fransız araştırmacı Jules Dumont d’Urville tarafından keşfedilmiş ve penguenlere karısı Adelie’nin ismini vermiştir. Adelie Penguenler,daha sıcak yaz aylarında Antarktik kıyılarına dönmeden önce göçmen kuşlar olarak Antarktika’da yaşama adapte olmuşlardır.

Adelie Penguenlerin Anatomisi ve Görünümü

Adelie Penguenler, mavi – siyah sırtlı ve tamamen beyaz göğüs ve karnı olan, kolaylıkla tanımlanabilen penguen türlerinden biridir. Adelie Penguen’in başı ve gagası siyah, her bir gözünün etrafında belirgin bir beyaz halka yer almaktadır. Adelie Penguenler güçlü, pembe ayaklara sahiptir. Bu sert ve inişli çıkışlı yerlerde bulunan yuvalarına kolayca ulaşmalarını sağlıyor. Aynı zamanda buz boyunca kayarken (kürek çekerken) onları itmeye yardımcı olur. Adelie Penguenler, soğuk sulara girerken onları ilerletmek için, ayaklarını küçük paletler gibi kullanıyorlar.

Adelie Penguenlerin Dağılımı ve Yaşam Alanı

Adelie Penguenler, Antarktika kıyı şeridi boyunca ve yakın adalarda bulunan dünyanın en güneydeki kuşlarından biridir. Kış aylarında, Adelie Penguenler büyük buzlu platformlarda yaşadıkları ve yemeklere daha iyi erişimi olan kuzeye göç ederler. Sıcak yaz aylarında, Adelie Penguenler güneye döndükten sonra, yuvalarını inşa edebilecekleri kayalık yamaçlarda buzsuz zeminden oluşan sahil kumsallarına giderler. Dört farklı yanardağın faaliyetleriyle oluşan Ross Adasında, yarım milyondan fazla Adelie Pengueni dünyadaki en büyük hayvan kolonilerinden birini oluşturmaktadır.

Adelie Penguenlerin Davranış ve Yaşam Tarzları

adelie penguenler sosyal canlılar

Tüm penguen türlerinde olduğu gibi, Adelie penguen de çok girişken bir hayvandır. Koloniler olarak bilinen büyük gruplar halinde toplanıyor ve binlerce penguen bir bireyi temsil ediyor. Her ne kadar Adelie Penguenlerinin çok bölgesel olduğu bilinmese de, yetişkinlerin yuvalama yerlerinde saldırgan hale gelmeleri nadir değildir ve komşularının yuvalarından kayalar çaldığı bilinmektedir. Adelie Penguenlerin, aç yırtıcılar tarafından yenme riskini azalttığı düşünülmekte olduğu için gruplar halinde avlandığı da biliniyor. Adelie Penguenler, iletişimin en yaygın biçimi olarak düşünülen beden dili ve özel göz hareketleri ile birbirleriyle sürekli etkileşim içindedirler.

Adelie Penguenleri Üreme ve Yaşam Döngüleri

Adelie Penguenler Kasım ve Aralık aylarındaki Antarktika’ya yaz aylarında üreme alanlarına dönerler. Yumuşak ayakları, arazi üzerinde yürümek için iyi tasarlanmış olup, bu süre boyunca penguenler hızlı geçtiği için yürüyüşü yuvalama alanına çok daha kolaylaştırıyor. Adelie Penguenler, büyük kolonilerde çiftleşmek için eşini arar; dişiler kayalardan inşa edilmiş bir yuvaya birkaç günde iki yumurta atarak dağılırlar.

adelie pengueni kuluçka

Hem erkek, hem de dişiler sırayla yumurtalarını kuluçka için bırakırken diğeri aynı anda 10 güne kadar beslenmeye başlar. Adelie Penguenlerinin civcivlerinin yumurta dişleri vardır, bu da gagalarının üst kısmında bir yumrudur ve yumurtadan çıkmalarına yardımcı olur. Bir kez yumurtadan çıkınca, ebeveynler yine de gençlerine bakmak için sırayla alırlarken, diğerleri yiyecek toplamaya devam eder. Yaklaşık bir ay sonra civciv, kreş denilen gruplar halinde toplanır ve 2 ila 3 aylıkken denizde kendilerini savunurlar.

Adelie Penguenlerin Diyeti ve Avlanması

Adelie Penguenler güçlü ve yetenekli yüzücülerdir, yemeğini tümüyle denizden alabilirler. Bu penguenler öncelikle Antarktika Okyanusu’nda bulunan krillin yanı sıra yumuşakçalar, kalamar ve küçük balıklar ile beslenirler. Adelie Penguenler kolonilerinde son 38.000 yılda biriken fosilleşmiş yumurta kabuğunun kaydı, balık temelli bir diyetten iki yüz yıl önce başlayan krille ani bir değişiklik olduğunu ortaya koyuyor. Bunun, 1700’lerin sonundaki Antarktika deniz ayısı ve 20. yüzyılda dişsiz balinaların azalmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu yırtıcılardan rekabetin azaltması, Adelie Penguenlerin artık daha kolay bir gıda kaynağı olarak yararlanabileceği krillin bolluğuyla sonuçlandı.

Krill: Balinalar etrafında yaşayan, karidese benzeyen bir yumuşakça.

Adelie Penguenlerin Avcıları ve Tehditleri

penguen avcısı Leopard Seal

penguen avcısı Leopard Seal

Yetişkin Adelie Penguenleri yaşadıkları uzlaşmaz koşullardan dolayı karaya dayalı yırtıcı olmalarını engellememektedir. Ancak suda, Adelie Penguen’in en büyük tehdidi Leopard Seal’dir. En güneydeki Ayı balığı türlerinden biridir ve Güney Okyanusu’nda baskın bir yırtıcıdır. Bu Penguenler, büyük gruplarda yüzüp ince buzda yürümekten kaçınarak bu yırtıcılardan kaçmayı öğrendi. Katil Balinalar ise, Adelie Penguenlerin diğer ana avcısıdır, normalde daha büyük penguen türlerini daha kuzeyde avlarlar. Güney Kutup Skuaları, korumasız bırakılan Adelie Penguenlerin yumurtalarını avladıkları bilinir.

adelie pengueni ağız yapısı

Adelie Penguenler Hakkında İlginç Gerçekler ve Özellikleri

Adelie Penguenler dünyadaki en soğuk ortamlardan birinde yaşarlar ve bu nedenle cildinin altında kalın bir yağ tabakası var ki onları sıcak tutmaya yardımcı oluyor. Tüyleri onları izole eder ve ekstra koruma için su geçirmez bir katman sağlar. Adelie Penguenler, son derece verimli avcılardır ve günde 2 kg gıda tüketebilirler; 24 saat içinde 9.000 ton gıda tüketmeyi düşünen bir üreme kolonisi bulunur. Adelie Penguenlerin kolları onları yüzmekte harika kılıyor ve yemek arayışında 175 metre derinliğe dalabiliyorlar. Adelie Penguenlerin dişleri olmadığı için, bunun yerine ağızlarının üst kısmında ve dillerinde diş şekilli dikenler bulunur. Bu dikenler çiğnemeye yardımcı olmanın yanı sıra kaygan avlarını da ağızlarında kolayca tutmalarını sağlıyor.

Adelie Penguenlerin İnsanlarla İlişkisi

Adelie penguenlerinin kolonilerine bir ziyaret, çok uzun zamandan beri plajlara yerleşen ve çevredeki sularda avlanmasına hayran olan Antarktik turistleri için programa alındı. Bu, Adelie penguenlerin günümüzdeki en iyi bilinen penguen türlerinden biri olduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, ilk kâşifler, penguenleri hem et hem de yumurtaları için zorlu koşullarda hayatta kalabilmek için avladı.

Adelie Penguenlerinin Korunma Durumu ve Günümüzde Yaşamları

Adelie Penguenler, güney kıyı Antarktika’sında yaşamak zorunda kalmalarına rağmen, güney yarım küredeki en yaygın ve yayılmış penguen türlerinden biridir. Güney Antarktika’da bulunan 2.5 milyondan fazla yetiştirme çiftiyle Adelie Penguenler, kutup yaşama ortamına iyi adapte olmuşlardır. Bilim adamlarının Adelie Penguenlerin yuvalama kalıplarını iklim değişikliğinin göstergesi olarak kullandıkları biliniyor; daha önce buzla kaplı olan sahillerde yuva yapabileceklerini fark ettiler. Adelie Penguenler için endişelenecek bir şey yok gibi görünüyor.

Yazıyı Yazan: Selim Çayır

80’lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir