Adıyaman, binlerce yıllık tarihe sahip, Helenistik ve Roma dönemi eserlerini barındırır. Bunlardan en önemlisi, şüphesiz Nemrut dağının üzerinde yer alır. UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınmış bu alan, 1988 yılında da milli park ilan edilmiştir. Adıyaman Gezi Rehberi ile Adıyaman’da gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Adıyaman’da Gezilecek Yerler
Şehirde kış mevsimi sert geçtiğinden genellikle Nisan ve Eylül ayları arasında ziyaret edilmesi makbuldür. Bu şehre geldiğinizde muhakkak uğramanız gereken yer, şüphesiz Nemrut Dağı‘dır.
Nemrut Dağı
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan bu dağda, Kommagene Kralı 1. Antiochus’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı anıtsal heykeller ve anıtsal mezar mevcuttur. Anıtsal heykellerin en önemlileri doğu terasında yer alır. İyi korunmuş dev heykeller 8-10 metre yüksekliğindedir. Kral’ın mezarının var olduğu bilinmesine rağmen, keşfedilememiştir…
Nemrut Dağı, UNESCO tarafından milli park ilan edilmiştir.
Perre Antik Kenti
Adıyaman merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Perre Antik Kenti, Pirin Antik Kenti olarak da bilinir. Kommagene krallığının en büyük şehirlerinden birisi olan Perre’den geriye, çeşme, kaya mezarlığı ve surlar kalmıştır. Kommagene Krallığı ile bilinse de Roma’dan kalan kısmı daha fazladır. Örenli köyünde temel atma sırasında, bir çok mozaik taşlara rastlanır. Antik kentin köy altında kalmış olması muhtemeldir.
Cendere Köprüsü
Nemrut Dağı’na düzenlenen turların çoğu buraya uğrar. Eskiden taşıt trafiğine de açık olan köprü, şu anda sadece yayalar tarafından kullanılmaktadır. Adını, altından geçen Cendere çayından almaktadır.
Arsemia Antik Kenti
Kommagene’lerin atası olan Arsemia tarafından kurulmuş kenttir. Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı burada bulunmaktadır. Kommagene Krallığı’na ait bilgilerin çoğu bu yazıtlar sayesinde elde edilmiştir. Antik kentin yukarılarına doğru tokalaşma rölyefi bulunur. Ayrıca yerin dibine doğru 158 metre giden bir tünel vardır. Bu tünelin sonunda Kral 1. Antiochus’un babasının mezarı vardır.
Adıyaman Müzesi
İlk olarak 1978 yılında Atatürk Barajında yapılan kazılar neticesinde çıkan kalıntıların depolanması ve sergilenmesi için açılmıştır. Adıyaman halkının, tarlalarında, ev inşasında temel çalışmalarında ortaya çıkan objelerle gittikçe büyümüştür.
Adıyaman Müzesi’nde bulunan eserler arasında mozaikler, gümüş, bronz, altın paralar, insan ve hayvan figürleriyle farklı dönemlere ait mühürler gibi Adıyaman yöresine ait birçok buluntu da sergilenir. Adıyaman’ın sembollerinden olan Nemrut Dağı’nın heykelleri de maket halinde sergilenir.
Adıyaman Yöresel Yemekleri
Adıyaman’ın yöresek yemekleri genellikle buğday, et ve bol baharattan oluşmaktadır. Yarpuz adı verilen, yabani bir nane çeşidiyle bir çok yöresel yemeğe lezzet katarlar. Ayrıca çiğ köfteyi de tüm dünyaya tanıtan Adıyaman’dır.
Yarpuzlu Köfte
Nohut, bulgur, kuzu eti, dana kıyması ve yemeğe adını veren yarpuzla hazırlanır. Çoğunlukla kalabalık sofralarda görülür.
Çiğ Köfte
Adıyaman’ın dünyaya yayılan en büyük lezzetlerinden birisidir. Adıyaman yöresel yemekler listesinde yer alır. Yanında bol köpüklü ayran veya şalgamla taçlandırılan bu köftenin içine çiğ et girer. Yoğrularak pişirilir ve yapanı terletir… Çiğ köfte, ülkemizde daha çok meze olarak tüketilir. Marul ve limon da yanına çok yakışır..
Buhara Pilavı, Tevenk sarması, kavurmalı hıtap, içli köfte gibi yöresel lezzetleri de tadmanız tavsiyemizdir. Pirpirim adını verdikleri bildiğimiz semiz otuyla da salata ve cacık yapılır. Bu ağır yemeklerin yanında pirpirimden yapılmış cacıkla bir nebze sindirim kolaylaştırılır.
Krep gibi pişirilen un ve süt karışımının üzerine pekmez ve tereyağ ile yapılan şerbet dökülür. Aralarına isteğe göre fıstık veya ceviz eklenir. Aşağıda göreceğiniz Şıllık tatlısı olur(Görünüşü güllaça da benzer)
Adıyaman Gezi Rehberi ’ni sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Diğer iller için hazırladığımız Gezi Rehberi yazılarını da incelemenizi tavsiye ederim.