aft nedir, aft hakkında bilgi

Aft Hakkında Bilgi – Aft Nasıl Geçer?

Aft, ağız içerisinde çoğunlukla yanak içi, dudağın iç kısmında, dilde ve diş eti üzerinde görülen solgun, sarı veya kırmızı halka şeklinde çevrili ve oldukça ağrılı ülserleşmiş bir lezyondur. Bayanlarda daha sık görülen aft, genellikle tek olarak çıkmaktadır. Birden fazla olduğu nadirdir.

aft nasıl geçer

Aftın neden olduğu bilinmemekle birlikte, oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren nedenlerden bahsetmek mümkündür.

Aft Oluşumunu Tetikleyen Faktörler

Stres

Günümüzde migren, yüksek tansiyon, gastrit gibi birçok hastalığı tetikleyen stres aft oluşumunu tetikleyen unsurlardan birisidir. Özellikle bayanlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) aft oluşumunu hızlandırır.

Yiyecekler

Tuzlu ve baharatlı, asitik özelliğe sahip yiyecekler(sirke, turşu vb.) ağız mukozasını tahriş ederek aft oluşumunu hızlandırır. Tuzlu ve baharatlı besinlere örnek olarak da satılan cipsler örnek gösterilebilir.

Diş Fırçalama, Diş Macunu ve Travmalar

Yanak, dil ve dudak ısırma durumları aftın oluşmasına ve gelişmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca sağlıksız diş fırçalama durumunda diş etlerinin tahriş olması da aft oluşmasına neden olmaktadır. Bazı diş macunlarında bulunan kimyasallardan birisi olan SLS maddesi(sodyum lauryl) mukoza hücrelerinin yıkımını arttır ve tahriş eder. SLS bu özelliği sebebiyle aft oluşumda etkilidir. Doğal ve kaliteli diş macunu seçmek, ağız içi sağlığında önemli rol oynamaktadır. Diş macunu renk kodları hakkında bilgi yazısını okuyarak kaliteli diş macunu seçme konusunda bilgi alabilirsiniz.

Diğer Nedenler

Behçet hastalığı olarak bilinen rahatsızlık aft rahatsızlığını tetikler. Bunun yanı sıra B12 vitamini ve demir minerali eksikliği de aft oluşumna katkı sağlar.

Aft Tedavisi – Aft Nasıl Geçer?

Aft, herhangi bir tedavi uygulanmasa da 7-10 gün içerisinde geçmektedir. Bu süreci rahatlatan ve ağrıyı azaltan bir kaç yöntem vardır. Aşağıda belirtilen yöntemlerden biri ya da bir kaçını uygulayarak aftın tedavisini gerçekleştirebilir ve hızlandırabilirsiniz.

  1. Su ve karbonatın karışımıyla elde edilen merhem kıvamındaki karışım aft üzerine sürülebilir.
  2. 2% Hydrogen Peroxide solüsyonu eczaneden alınıp, pamuk veya mendil ile aft yüzeyine sürülebilir.
  3. Yarım su bardağına yarım kaşık tuzla yapılan karışım gargara yapılabilir. Bunu günde üç kere, özellikle yemeklerden sonra yapmak fayda sağlamaktadır.
  4. Eczanelerden veya marketlerden alınan gargaralar kullanılabilir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …