Alkol Bağımlılığı ve Alkolün Merkezi Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri

Alkol bağımlısı kişilerin vücutları zamanla sağlıklı insanlara göre çok daha hassas hale gelir. Alkol bağımlılığının vücudun tüm organlarına zarar verdiği gerçeği ise uzmanlar olarak kanıtlanmıştır. Peki, alkol bağımlılığı merkezi sinir sistemi üzerinde ne gibi tahribata yol açar?

Uzmanlar tarafından kırmızı şarap gibi bazı alkollü içecekler az bir miktarda alındığı zaman yararlı olarak kabul ediliyor olsa da, bu durum bağımlılık seviyesine geldiğinde ortada hiç bir yarar kalmıyor. İşte, alkolün merkezi sinir sistemi üzerinde bilinen etkileri.

şarap

Alkolün Merkezi Sinir Sistemindeki Etkileri

Alkol bağımlısı olan kişilerde bunama belirtileri daha erken yaşta başlar. Bunama belirtilerini önceden fark edip, alkolü bıraktıktan sonra yeterli vitamin takviyeleri ile bunama belirtilerini ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak ilerleyen düzeyde alkole bağlı bunama durumlarında hastalığın önüne geçilememe ihtimali çok daha yüksektir.

Alkol bağımlılarında sıklıkla görülen bir diğer etki, kısa ve uzun zamanlı hafıza kaybıdır. Bunama ile benzer özellikler gösteren bu hafıza kaybında kişiler anılarının bir bölümünü eksik ve içerisinde boşluklar ile hatırlar. Bunama belirtisi olmamasına rağmen alkol bağımlılığı nedeni ile eşine yaptığı evlenme teklifini unutan ve hatta kendi adını zaman zaman unutan hastalar ile karşılaşılmıştır.

Özellikle yüksek tansiyon ve damar hastalıkları bulunan kişilerde alkol bağımlılığı doğrultusunda kısmı felç ve inme gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Hiç bir sorun yoksa bile alkol etkisinde iken düşerek bile beyin kanaması ve felç geçirebilirsiniz.

Alkol bağımlılarında görülen en büyük etkilerden birisi de istenilen etkiyi yaratmak için sürekli dozajı arttırmaktır. Vücut alıştıkça sarhoş olmak ve kişinin anlayacağı şekilde rahatlamak için daha fazla alkol almak gerekir. Kanda bulunan alkol düzeyi ise 500 mg/dl’yi geçtikten sonra ölüm riski yüksek olan komaya girilir.

Alkol bağımlıları alkolü kendileri bırakmayı denediklerinde genelde ilk günden sonra iki ve üçüncü günlerde sara nöbetleri görülmeye başlar. Bu yüzden kişilerin mutlaka bir doktor kontrolünde ve tıp çerçevesinde alkolü bırakmaları gerekir.

Alkol bağımlılarında zamanla beslenme bozuklukları görülmektedir. Alkol ve düzensiz beslenmenin etkisi ile kişiler zamanla alkol almasa bile sendeleyerek yürümeye başlar.

Alkol bağımlılarının %15’ine yakınında sinir ucu hasarı (preferik nöropati) görülür. Bu hastalık kendini el ve ayaklarda oluşan yanma, aşırı halsizlik ve hissetme kaybı ile gösterir. Hastalığın ilerleyen evresinde vücudun uzuvları dokunmaya ve çevresel etkilere göre gün içerisinde çoğu zaman yanmaya başlar.

Alkol bağımlılarının çoğunda zeka ilerleyen evrelerde gerilemeye başlar. Buna bağlı olarak zihin kendini öğrenmeye kapatır. Kişiler alkolü bıraktıktan belli bir zaman sonra durum eskisine dönmeye başlar.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …