aloe vera nasıl yetiştirilir

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? Evde Aloe Vera Yetiştirme

Aloe Vera, 400’den fazla çeşidi bulunan zambakgiller familyasından bir bitkidir. Tıpta ve alternatif tıpta fazlasıyla adını duyduğumuz, aloe vera faydaları saymakla bitmez. Hal böyle olunca, popüler bitkiler sınıfına da girmeye hak kazanmıştır. İnsanların bu bitki üzerine bu kadar yoğunlaşmaları neticesiyle de saksılarda yetişir hale gelmiştir. Bu yazının da amacı, aloe vera bitkisi nasıl yetiştirilir, aloe vera saksıda nasıl büyütülür gibi bilgiler vermektir.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

İlk olarak hangi türü satın alacağımızı kararlaştırmaktır. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, Aloe Vera’nın 400’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde en yaygın ve en şifalı olarak bilineni aloe barbadensis türüdür.

Aloe-Barbadensis

Çiçek pazarlarında veya çiçek satan yerlerde kolaylıkla bulacağınız aloe vera yetiştirmek çok kolaydır. Aloe vera bitkinizi satın aldıysanız, evinizin neresine koyacağınız ve nasıl yetiştireceğiniz hakkında püf noktalarına değinelim.

Aloe vera güneşi seven bir bitkidir. Evin içine hapsolmaktan hoşnut olmayacaktır. Mümkünse evinizde güneş alan güney cephesinde bir bölüme koymanız, aloe veranızın daha sağlıklı yetişmesini sağlayacaktır. Sporla üreyen bu bitki, kısa zamanda uzar ve etlenir.

Ayrıca akşam esintisini de çok seven bu bitki, bir kaç ay içerisinde toprağa tohumunu salar ve yanında da aloe vera filizlenmeye başlar. 10° sıcaklığın altında yaşaması biraz zorlaşacağından, kış mevsimlerinde evinizin güneş alan bir penceresinin önünde muhafaza edebilirsiniz.

Aloe vera evde beslemek için uygun olduğundan, özellikle ev hanımları tarafından su yağmuruna tutulabilir. Bu kesinlikle yanlış bir adım olacaktır. Aloe vera bitkisi suyu çok fazla sevmez, suyunu fazla kaçırırsanız köklerin çürümesine ve bitkinizin hastalanmasına neden olursunuz. Toprağı nemli kalacak şekilde su vermeniz yeterlidir.

Toprağını da alışveriş merkezlerinde bulunan bitki topraklarından temin edebilirsiniz. Aloe veranın toprağından ziyade, toprağın üstünü örtmeniz önemlidir. Bunun için çeşitli taşlar, içtiğiniz çayın posası, saman gibi farklı malzemeler kullanabilirsiniz.

Aloe veranız  yavruladığında, oluşan yavruyu bitkinizden ayırmadan önce en az serçe parmağı büyüklüğüne gelmesini bekleyin. 3-4 yaprak olduğunda ve serçe parmağı büyüklüğünü geçtiğinde, hassas davranarak büyük olan bitkinin yanından çıkarın. Yeni saksıya gömdükten sonra dikkat etmeniz gereken en önemli husus, 1 hafta- 10 gün gölge bir yerde kalmasıdır. Bu süre zarfında toprağının kesinlikle kurumamasına özen gösterin. Mümkünse her gün yeteri miktarda sulayın. Yukarıdaki resimde gösterildiği gibi, bir pet bardak içerisinde de yaklaşık bir ay büyütebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, pet bardağın altında 3-5 delik olmasıdır.

Aloe veranın yetiştirildiği saksı drenajlı olmalıdır ve alttan kesinlikle hava almalıdır. Toprağın havalandırılması bitki kökünde oluşacak hastalıkları engeller. Suyun saksıdan taşması sonucu altındaki tabağın suyla dolması bitkiniz için sakıncalıdır.

1 yıl aralıklarla saksı değiştirilmelidir. Bu değişimlerde yeni toprak eklenmeli, mümkünse saksı büyütülmelidir. Saksı değişiminde amaç kökün havalanmasıdır. Özellikle ilkbahar aylarında bu işlemi yapmak gerekir. Toprağı değiştirmek, eski toprak içerisinde azalmış mineralleri bitkiye geri kazandırmak amaçlıdır. Aloe vera saksı değişiminden bir hafta önce gölge bir yere alınmalıdır.

Aloe Vera Hastalıkları

Her canlı gibi bitkiler de hastalanır. Aloe veranın hastalıkları;

  • Aloe vera yaprak sararması ve kahverengiye dönmesi en çok görülen hastalıklardan birisidir. Aşırı güneşe maruz kaldığı için yaprakları sararabilir. Yerini değiştirerek daha az güneş alan bir yere koyabilirsiniz.
  • Kök çürümesi bir diğer hastalığıdır. Aloe veranın yanlış sulanması bu hastalığa davetiye çıkarır. Aloe vera çok fazla sulanmamalıdır. Toprak nemli kalmalıdır…
  • Aloe veranın yanlış sulanması mantar hastalığı oluşumunu da tetikler.

Aloe Vera Çiçek Açar mı?

Aloe vera çiçek açmaz. “Aloe vera çiçek açar mı” gibi bir soruyu soracak olabilirsiniz diye önceden cevaplamak istedim. Aloe vera yetiştiriciliği hakkında vereceğim son bilgi de, bitkinizi son bahar aylarında, havalar soğumaya başladığında evinizin içerisine alın. İlk bahar aylarında havalar ısınmaya başladğında dışarıya çıkarın. Böylelikle mevsim geçişlerine adapte olması sağlanır.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …