Aloe Vera Nedir?
Aloe vera Zambakgiller familyasına ait, 400’den fazla çeşidi olan bir bitki türüdür. Aloe vera bitkisi şekil itibariyle iki kısımdan oluşur. Birincisi dış kısım olan kabuk bölümü, ikincisi ise jel kıvamında olan iç bölümdür. Bu bitki hem tıpta, hem alternatif tıpta kullanılır. Afrika ikliminde yetişen bu bitki, Türkiye’de yaz aylarında sıcak iklimin görüldüğü bölgeler de yetişir. Saksıda büyütmek için de uygun olan aloe vera 30-60 cm arasında bir uzunluğa sahip olabilir. Yaprakları etli olan ve ucuna gittikçe sivrilen aloe veranın genellikle kullanıldığı alan kozmetiktir. Bitkinin, sağlık alanında en çok kullanılan türü, Aloe Barbadensis Miller‘dir.
Aloe Vera Faydaları
Aloe verayı sağlık ve kozmetik alanında faydalı kılan, barındırdığı 18 çeşit amino asit, 12 çeşit vitamin ve 20 çeşit mineraldir.
Aloe Vera Cildi Tedavi Eder
Kozmetik ve cilt bakımında sıklıkla kullanılan bu şifalı bitkinin, en önemli özelliklerinden birisi, yara etrafındaki kan dolaşımını arttırması ve iyileşme sürecini belirgin olarak hızlandırmasıdır. Ayrıca Güneş’ten gelen zararlı UV ışınlarını da engeller. Bu sebeple, güneşe çıkmadan önce, yaprak içerisindeki jel kısmı sürülerek uygulanabilir. Evinizde yoksa, içeriğinde aloe vera bulunan krem veya jeller satın alınarak kullanılabilir.
Karaciğerdeki Tahribatı Azaltır
Hepatit hastalığı sonucu, karaciğerde büyük tahribat oluşur. Aloe vera bitkisinin, yapılan araştırmalar sonucu, bu tahribatı giderdiği kanıtlanmıştır. Karaciğer hücrelerini tamir eder.
Kabızlığı Giderir
Bitki, ağız yoluyla tüketildiği takdirde, müshil etkisi yapar. Bu sebeple kabızlığı giderir. Aloe veranın özsuyu bağırsakları temizleyen antioksidan görevi görür. Aşırı kullanımı bağırsaklardaki etkinliğini kaybedeceğinden, sık kullanılmamalıdır.
Kemik Erimesinin Önüne Geçer
Özellikle bayanlarda, ileri yaşlarda görünen kemik erimesinin önüne geçtiği kanıtlanmıştır.
Ağız içinde oluşan pamukçuğu Önler
Ağız içinde, genellikle dudağın iç kısmında görülen pamukçuğa sebep olan maya hücrelerinin yayılmasını ve hastalığın büyümesini engeller.
Akne Oluşumunu Engeller
İltihap sökücü özellikleriyle akne oluşumunu engelleyen aloe vera, tam bir cilt dostudur. Aloe vera içeren sabun, krem veya losyonların satılması da, çeşitli kullanım olanakları sağlar. Sivilce ve akne önlemesinin yanı sıra, cildin yağlanmasını da önler.
Selüliti ve Çatlakları Azaltır
Aloe vera cildi gererek, doğal botoks yapar. Bu da özellikle hamilelik döneminde, göbek, göğüs ve kalçada oluşan çatlakları azaltır. Selülitli bölgeye sürüldüğünde de selüliti ortadan kaldırır. Tabii ki tek başına selüliti veya çatlakları gidermede etkili değildir. Bunun yanında dengeli beslenmeli, kilo kontrolü ve spor yapılmalıdır.
Saç Derisindeki Kepeği Yokeder
Özellikle saçı yıkadıktan sonra, saç diplerine masaj yaparak uygulanırsa saç derisini ferahlatarak hava almasını sağlar. Genellikle saç derisinde görülen kepek oluşumunu engeller. Kan dolaşımını da hızlandırdığı için, saç köklerinin daha fazla oksijen alarak, saçın daha hızlı uzamasını sağlar. Jelin yanı sıra şampuan ve serum olarak da satın alınarak kullanılabilir.
Mantar Hastalığına Çözüm
Vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle ayakta oluşan mantar rahatsızlığı için de kullanılabilir. Bakteri veya mikrobun önüne geçen bu bitki, bir çok cilt problemiyle savaşır.
Kan Şekerini Düşürür
Hiper tansiyon, bir diğer adıyla diyabet hastalığında kullanılabilecek kadar güçlü bir bitkidir. Kan şekerini düşürdüğü ispatlanmış bitkinin, diyabet hastalarında kullanılması doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Aloe Vera Kullanım Yöntemleri
En doğal yöntem, bitkinin yaprağı kırılarak içerisindeki jelin sürülmesi veya yaprağın suyla karıştılarak tüketilmesidir. Yaprak içerisindeki jel, yapışkan bir yapıya sahip olduğundan, tiksindirici bulunabilir. Bu yüzden, hap, jel, şampuan, serum, krem gibi bir çok kullanım yöntemi mevcuttur. Bu bitkiyi yetiştiremeyenler veya tiksinenler, aloe vera içeren ürünleri kullanabilir.