amasya gezi rehberi

Amasya Gezi Rehberi – Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya, adını amazonların kraliçelerine verdiği isim olan “Amaseia”dan almıştır. Dünyanın en güzel misket elmasını yetiştiren şehrimiz olan Amasya, şehzadeler şehri olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde bulunan şehir, gezilip görülebilecek bir çok tarihi ve kültürel mekana sahiptir. Amasya Gezi Rehberi ile bu tarihi ve kültürel yerleri incelemeye başlayalım.

Amasya Müzesi

Amasya Müzesi, 1925 yılında müze deposu olarak kullanılsa da, duyulan müze ihtiyacı sebebiyle daha sonraki dönemde müze olarak kullanılmaya başlamıştır. Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı,Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok sikke, mühür, el yazması ve mumyalar ile yirmi beş bine yakın eser barındırır. Müzede 8 adet mumya bulunmaktadır.

amasya müzesi mumyalar

Kral Kaya Mezarları

Helenistik dönemde, Amasya’yı başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan bu kaya mezarları, Harşena dağının güney eteklerinde yer alır. Kalker kayalara oyularak yapılan mezarların arkasında, geçitler yer alır. Bu mezarlar bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma amacıyla da kullanılmıştır.

1075 yılında Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içerisindeki Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmıştır.

kral kaya mezarları amasya

Hazeranlar Konağı

Sahiplerinin İstanbul’a taşınması üzerine uzun yıllar başı boş halde kalan ve hasar gören bu konak, 1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmıştır. Restorasyon çalışmaları sonucunda 1984 yılında Müze Ev olarak hizmete açılmıştır.

Konak haremlik-selamlık olarak düzenlenmiş, Osmanlı yaşam hayatını anlatan en güzel eserlerden birisi. Odaların içerisinde çok güzel motifler, bezemeler, yer almakta.

hazeranlar konağı

Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi, Amasya’da en çok ziyaretçi alan müzedir. Müze iki katlıdır ve şehzadelerin bal mumu heykelleri yer almaktadır. Mekan Osmanlı sanatlarıyla bezenmiş ve şehzadelerin yaşantılarını tasvir etmeyi amaçlamıştır. Alt katta sultan olamayan, valilik göreviyle bilinen şehzadelerin, üst kattaysa sultan olan şehzadelerin balmumu heykelleri yer almaktadır.

Aynı zamanda şehzadelerin yaşam ökyüsünü de dinleyebileceğiniz bir yerdir.

şehzadeler müzesi amasya

Amasya’da gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil elbette. Bimarhane, diğer adıyla Darüşşifa denilen bir yer bunlardan bir tanesi. Bu mekanda, hastalar tedavi ediliyormuş, bir nevi hastane yani. Sesle tedavi yönteminin kullanıldığı ilk yer olarak bilinir.

Amasya’da gezilecek yerler arasında medrese ve camiler de bulunur. Gökmedrese, Çelebi Mehmed Medresesi, Küçük Ağa ve Büyük Ağa Medreseleri Amasya Gezi Rehberi yazımızda yer verdiğimiz medreselerdendir.

Camii olarak da Burmalı Camii ve Gökmedrese camii en dikkat çekenler arasındadır. Gökmedrese Camii, Selçuklu valisi tarafından yaptırılmıştır. Burmalı Camii’nin minaresinde ise burma motifi yer almaktadır.

burmalı camii
Burmalı Camii

Amasya Gezi Rehberi’ni sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Diğer iller için hazırladığımız Gezi Rehberi yazılarını da incelemenizi tavsiye ediyoruz…

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Roma Gezilecek Yerler

Yedi tepeli kent olan Roma, efsanelere konu olan bir başlangıcın yaşandığı yer. Bir dişi kurt …