anne sütü

Anne Sütünün Önemi

Doğan bütün bebekler anneye muhtaç olarak doğarlar. Ağlamaları, acıkmaları, yürümeleri, koşmaları hep önce anne ilgisi ve şefkati sayesinde olur.

Özellikle çocukların ağlamasının sebebi ya bir yerlerinin acıması veya acıkmalarıdır. Emziren anneler çocuklarını da düşünerek gam, sıkıntı, keder ve günlük hayatın stresinden uzak durmaları gerekmektedir. Çünkü çocukları için hayati önem taşıyan anne sütü bu gibi sebeplerle kesilebilir hatta bunlar sütün zehirlenmesine bile sebep olabilir. Sütü kesilen anne ise yavrusunu hazır gıdalarla beslemek zorunda kalır ki bu bir bebek için en kötü senaryolardan bir tanesidir. Eğer bu durum ile karşılaşılırsa bebek için hazırlanan gıdalarda hazmı zor olan gıdalara yer verilmemeli daha çok sıvı gıdalarla takviye yapılmalıdır.

Anne sütünü ilk 6 ay sağlıklı bir şekilde alamayan çocuklar başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok hastalıklarla karşılaşabiliyorlar. Bedensel, ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklar bunların başında geliyor. O yüzden anne sütü 0-6 ay arası mutlaka verilmeli, 6 aydan sonra ise 1.5 yaşa kadar katkı gıdalarıyla verilmeye devam edilmelidir.

Anne sütünün kalitesiz gelmesi de çocuklarda değişik sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Özellikle tuvaletlerini yaptıkları zaman kalitesiz olan süt idrar yollarında yanmaya sebep olarak çocuklara acı verebilmektedir.

Anne Sütünü Artıran Besinler

Susam, kimyon, arpa, fesleğen, yeşil sebzeler, turunçgiller, yulaf ve sarımsak anne sütünü artırmak için birebir olan besinlerdir.

Emziren bir anne günde en az 10- 12 bardak su içmelidir. Bu hem sütün artmasını hem de kalitesinin yükselmesini sağlayacaktır.

Anne Sütünden Mahrum Kalan Bebeklerde Hangi Rahatsızlıklar Görülür?

Anne sütünün bebeklere sağladığı kuvvetli bağışıklık sistemi sütü alamayan bebeklerde tam olarak gelişmediği için bebekler sık sık enfeksiyon rahatsızlıklarıyla karşılaşabilirler. Diyabet, obezite, kalp hastalıkları, gibi kronik rahatsızlıkların anne sütü alan çocuklara göre almayan çocuklarda görülme olasılığı daha fazladır. Orta kulak iltihabı, bebekte oluşacak bedensel, ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklar ile bebekte dikkat eksikliği, ilgisizlik ve daha çok ağlama gibi rahatsızlıkların da görülme ihtimali yüksektir.

Anne Sütü Alamayan Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Anne sütünü herhangi bir sebepten dolayı alamayan bebekler eğer mümkünse hazır mamalarla mümkün değilse hayvansal sütlerle beslenmelidir. Bununla beraber bebekler için hazırlanacak takviye gıdaların hazmı kolay olan besinlerden seçilmesi gerekir. Meyve ezmesi, püre, sulandırılmış gıdalar gibi hazmı kolay ve besin değeri yüksek gıdalar seçilmelidir.

Bebeği Uzun Süre Boyunca Emzirmenin Olumlu Etkileri Nelerdir? yazısını da inceleyebilirsiniz.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …