aşık veysel

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir?

Türk ozanları deyince akla gelen Aşık Veysel, asıl adıyla Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Karaca lakabıyla bilinen Ahmet bey, annesi Gülizar hanımdır. Babası çiftçi, annesi ev hanımı olan Aşık Veysel’in iki kız kardeşi, çocuklar üzerinde ölümcül sonuçlar doğuran çiçek hastalığı yüzünden vefat etmiştir. O yılların vebası bu hastalık, Aşık Veysel’in de bir gözünü kör etmiştir.

Aşık Veysel’in sol gözünü çiçek hastalığı yüzünden kaybetmesinin ardından, geçirdiği bir kaza ile sağ gözünü de kaybetmiştir. Oğlunun arkadaşlarıyla oynayamadığını, yalnız kaldığını ve mutsuz olduğunu gören Karaca Ahmet Bey, oğluna oyalanması için bir saz almıştır.

Aşık Veysel ilk zamanlar diğer ozanların türkülerini söylemeye başlamış, babasının arkadaşından aldığı saz eğitimiyle kendini geliştirmiştir. 1930 yılına gelindiğinde Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile düzenlenen şairler gecesinde tanışmıştır. Kutsi beyin sağladığı destekle bir çok ili dolaşmış ve halk tarafından bilinir olmuştur.

Aşık geleneğinin son büyük ozanı, akrabasının kızı olan Esma hanım ile evlendirilmiştir. Peşini olumsuzlukların bırakmadığı Veysel’in Esma hanımdan olan oğlu vefat etmiştir. Bunun üzerine annesi ve babası da vefat edince, ruhsal çöküntü içerisinde kalmıştır. Bir de eşi, başka biriyle kaçmış, Veysel’e de iki aylık kız bebeğini bırakmıştır. Bu kız bebek de vefat etmiş, Veysel’in dünyası başına yıkılmıştır. Kaçan eşi Esma hanıma yazdığını düşündüğüm eserini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

 

Çıkardığı eserlerinde kötü kaderinden dem vurmaktadır. Kendisini türkülere vermiş ozanımız arkadaşları tarafından da dolandırılmıştır. 1931 yılında Halk şiirleri bayramıyla hayatı maddi anlamda düzelmeye başlamıştır. Gülizar hanımla tanışıp-evlenince manevi anlamda da bir nebze huzura kavuşmuştur.

aşık veysel ve eşi

1941-1946 yılları arasında köy enstitülerinde bağlama ve halk türküleri dersi vermiştir. 1965 yılında TBMM’nin aldığı kararla maaşa bağlanmıştır.

Halk ozanımız Aşık Veysel, doğaya olan aşkıyla, memlekete olan sevdasıyla bilinirdi. Eserlerinde de her fırsatta bunları dile getirmiştir. Memleketi olan Şarkışla’da kör olduğu için dışlanan Aşık Veysel, memleketi adına bir çok meyve ağacı yetiştirmiştir. Maddi manada zenginliği köyünü de zengin etmiş, bir zamanlar O’nu dışlayan köylüleri yaptıklarından pişman olmuşlardır.

Karanlık dünyasından, dünyamıza ışık saçan ozanımız 21 Mart 1973 yılında kansere yenik düşmüştür. Ruhu şâd olsun…

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

altın elbiseli adam

Altın Elbiseli Adam Kimdir?

Altın Elbiseli Adam; altın gibi bir kalbi olan Barkın Bayoğlu… Motosiklet camiasının önde gelen duayen …