Astım akciğerlerin iltihaplanması ve hava yollarının daralması sonucu havanın akciğerlere girmesini ve dışarıya akmasını kısıtlayan kronik bir hastalıktır. Tetikleyicilere bağlı olarak astım belirtileri ve semptomlar gelip gidebilir. Astım semptomlarının kötüleşmesine neden olan tetikleyiciler arasında hastalıklar, stres, ilaçlar veya çevresel allerjenler – tahriş edici maddeler bulunur. Astım semptomları daha şiddetli olduğunda, genellikle “parlama” veya “saldırı” olarak adlandırılır. Bunlar acil bakıma ihtiyaç duyacak kadar ağır olabilir ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Astım, normal bir aktif yaşam tarzını sürdürmek için bir sağlık uzmanı tarafından tedavi edilebilir.
Astım Belirtileri ve bulgular Nelerdir?
- Hırıltı
- Öksürük bir haftadan fazla sürebilir
- Göğüste daralma ağrı
- Tekrarlayan nefes darlığı
- Fiziksel aktivite zorluğu veya yılın belirli zamanlarında solunum zorluğu
- Astım hastalığı aile öyküsü
Astım Tedavisi:
Yukarıda listelenen belirtileriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız gerekecektir. Astım için mevcut olan herhangi bir tedavi yoktur. Astım tedavileri iki şekilde yapılmaya çalışılır: Amaç semptomları hafifletmektir. Astım semptomlarının hafifletilmesi için kısa etkili tedaviler ve semptomların kontrol altına alınması ve önlenmesinde daha uzun etkili ilaçlar kullanılır. Bunlar sağlayıcı tarafından yönlendirildiği şekilde alınmalıdır. Astım ataklarını önlemeye yönelik belirtilere sahip olmadığınızda bile uzun süreli ilaçlar alınmalıdır. Çocukken astım tedavisi görüyorsanız, yaşlandıkça tedavi planları değişebilir. Sağlayıcı, belirtilerinizin tedavisi ve önlenmesi için bir plan geliştirmenize yardımcı olur ve ilaçlarınızı nasıl ve ne zaman kullanmanız gerektiğine yönlendirir.
Astımı Önlemek Mümkün mü?
- Astım ataklarını önlemek için Saldırıya neden olabileceği bilinen tetikleyicilerden kaçının.İlaçları, sağlayıcı tarafından yönlendirilen şekilde düzenli ve zamanında alın
- Her yıl influenza grip aşısı yaptırın.
- Hastalıkları önlemek için ellerinizin ve vücudunuzun hijyenine dikkat edin. Astımı tetikleyen faktörlerden biri de strestir o nedenle astımı tetikleyecek stresi azaltmak için stratejiler geliştirebilirsiniz.
- Hava yollarının ayarlanmasına yardımcı olmak için egzersiz yaparken ısının.
Astım Tedavisinde olası yan etkileri en aza indirgemek için, doktorunuz belirtilerinizi kontrol altına almak için gereken en düşük dozda ilaç verecektir. Bu dozu bulmak için bazı deneyler yapmak gerekebilir. Sizin ve doktorunuz sizin için en iyi olanı bulmadan önce birkaç farklı dozda veya birkaç farklı ilaç denemek zorunda kalabilirsiniz. Zamanla, ilaçlarınızın ihtiyaçları değişebilir. Belirtilen astım ilaçları hastadan hastaya farklılık gösterebilir. İlacınızın nasıl alınacağını ve niçin onları alacağınızı anlamanız önemlidir. Belirtilerinizi ve astım kontrolünüzü doktorunuzla tartışın ve doğru tedaviyi ve ilacın dozunu almak için birlikte çalışarak, astım belirtileri olmadan sınırsız bir yaşam sürdürebilirsiniz. Bu ilaçlar astım kontrolünü kazanmanız ve astım semptomlarınızı hafifletmeniz için reçete edilir.
Astım ilaçları ilacı doğrudan solunuma yollayan inhaler cihazları ile verilir. Ayrıca tablet olarak reçete edilebilirler.İlaçlarınızdan maksimum fayda sağlanabilmesi için inhalerinizi doğru kullanmanız önemlidir. Astım hastalarının çoğunda iki çeşit ilaç alınır. Bunun nedeni, her astım ilacının durumun yalnızca bir yönünü ele almasıdır.Kontrolörleri önleyiciler olarak da adlandırılırlar, hava yollarındaki iltihaplanmayı azaltırlar. Kontrolörler her gün alınmalıdır. Denetleyici ilacın çalıştığını bileceksiniz çünkü zamanla az ve çok sayıda semptom yaşayacaksınız. Astım tamamen kontrolü altındaysa ve hiçbir belirtiniz yoksa, almayı kesmeyin. Bunu yaparsanız, hava yolu iltihabı geri dönebilir. Gidericiler semptomları çabucak hafifletir. Belirtiniz öksürük, hırıltı, göğüs sıkışması veya nefes darlığı ise belirtileri azaltmak için bir rahatlatıcı ilaç kullanınız.