bahar yorgunluğu

Bahar Yorgunluğu Nedir?

Kendimi yorgun hissediyorum, halsiz hissediyorum, nedeni nedir? Diyorsanız;
Herkesin sezon dönüşlerinde hissettiği psikolojik ve vücutsal işaretlere verilen ”bahar yorgunluğu” olayından muzdaripsiniz…

Türkiye’deki toplu yemek ve hizmet şirketi Sofra/Compass Group diyetisyeni Nilay Coşkun, bahar yorgunluğunu hissedenlere semptomların etkisini azaltabilmek için tavsiyeler sunuyor.

Güneşin kendini göstermesi ile açık hava mevsimi başladı, günler artık daha uzun. Bahar geldi fakat herkes beklenildiği gibi enerjik değil. Bazıları için bahar mevsimi, yorgunluk ve halsizlik zamanıdır. Bu durumun genel ismi; ”Bahar yorgunluğu”.

Bu bahar halsizliği ise doğanın net değişimlerinin meydana geldiği bir sezona denk gelir. Birçok insan ve çokça hayvan ışık ve ısı gibi dış faktörlere karşılık metabolizma ve hormon düzeylerini düzenler. Yaza göre kışın vücudun ısısı daha düşüktür. Sanki minik bir kış uykusundaymışçasına olan bu vaziyet metabolizma hızını aşağı çeker, kısaca yavaşlatır. Bu zamanlarda ise vücudumuz uyku hormonu şeklinde de bilinen meletonin hormonunu daha çok salgılar. Netice olarak uyku ihtiyaçları artar.

Uzayan günler ve daha parlak güneş ışığıyla bahar geldiği zaman ise vücudumuz bu duruma uyum sağlamalıdır. Vücut ısısı fazlalaşır, kan damarları büyür ve kan basıncı da azalır. Güçlenmiş olan güneş ışığının etkisi mutluluk ve enerji hormonu olarak bilinen serotoninin daha çok salgılanmasına neden olur.
Baharla birlikte gelen değişikliğe uyum sağlamak için 2-3 hafta vakit lazım

Ama vücudumuz bu hızlı hormonel değişikliklere uyum sağlayamayabilir. Alışmak çoğunlukla 2-3 hafta vakit gerektirir. Bir de yaz saati uygulamasıyla da bu döneme denk gelebilir ve işaretler yaygınlaşır.
Yaşlılar, narin bireyler, kadınlar, daha düzensiz kan dolaşımı olan kişiler ve kış süresince hareketsiz kalmış bireyler daha fazla tehdit altındalar.

Bahar halsizliğinin etkilerini nasıl azaltırsınız?

Sofra/Compass Group Türkiye Diyetisyeni Nilay Coşkun, bu semptomları azaltabilmek için çarelerin son derece basit olduğunu söylüyor;

İlk evre yeterince sıvı tüketmek. Diğer içecekler haricinde en az 6-8 bardak su içmeyi sakın unutmayın.
Güneş ışığı seretonin düzeyini artırır. Güneşli olan bir havada dışarıda daha çok vakit harcayın.
Baharın yorgunluğuyla vitamin ve mineral konusunda da ihtiyacınız artıyor. Çokça taze meyve ve sebze yemek hem bu ihtiyaçlarınızı karşılar hem de antioksidan içerikleri sayesinde bedeninizin toksinlerden temizlenmesine ve daha basit toparlanmasına yardım eder.
Bilhassa A, C ve E vitamini, selenyum ve çinko gibi antioksidan vitaminleri ve mineralleri içerebilen sezon sebze ve meyveleri seçin. Mesela; Çilek, portakal, muz, biber, limon, brokoli, kivi, roka, maydanoz bu sezonlarda bulacağınız antioksidan depolarıdır.
Meyvelerle birlikte yiyeceğiniz ceviz, fındık badem tarzı yağlı tohumlar bu vitaminlerin bedenimiz tarafından emilebilmesine yardım eder ve protein içerikleri vasıtası ile meyvenin şekerli içeriğinin dengelenebilmesine yardım ederler.
Yoğun bir biçimde bu semptomları fark ediyorsanız gerilimden kaçının, sağlıklı beslenin, yeterli düzeyde uyuyun.
Ara ara küçük bir mola vermek ve temiz hava almak size oldukça iyi gelecektir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …