Balenin doğduğu yer İtalya’dır. İtalya da kendini kabul ettiren bale sanatı belirli bir zaman sonra kendini Fransa’da da kabul ettirmiştir. Bale, 18. yüzyılda opera sanatı olmaktan çıkıp kendi başına özgür bir sanat konumuna gelmiştir.
Bale, dünyanın gelişmiş ülkelerinde çok tercih edilen bir sanat dalı olsa da ülkemizde çok yaygın değildir. Tiyatro gösterisine benzeyen Bale dansı, duygunun, müziğin ve dekorun iç içe birbiriyle yarattığı bir bütündür.
Belirli kurallar çerçevesin de yapılan bale dansı, müzik eşliğinde belirli adımlara ve figürlere dayanan bir dans türüdür. Bale dansını yapabilmek için uzun bir eğitim sürecinden geçmek gerekmektedir. Diğer danslara oranla daha çok emek ve sabır isteyen bir dans türüdür.
Bale Dansı İçin En Uygun Yaş Aralığı
Bale dansına ne kadar erken başlanırsa, dansın esnek hareketlerini yapma olanağı bir o kadar artar. Genel olarak bale dansına başlama yaşı 4 ile 11 yaş arası olmalıdır. Bebekler içinde geliştirilmiş bebek balesi bulunmaktadır. Bebek balesinde yaş sınırı 3 ile 4 yaş arasıdır. Bu verilen yaş sınırları yalnızca bu yaşlarda bale dansı öğrenilebilir demek değildir. İleriki yaşlarda da bale eğitimi alınabilir ancak hareketlerin esnekliği ve bale duruşlarını öğrenmek daha zorlaşır.
Küçük Yaşta Baleye Başlamanın Faydaları
Küçük yaşta bale dansına başlamanın faydaları oldukça fazladır. Bireylerin vücutlarının daha zarif ve esnek bir yapıda olmasını sağlar. Bale eğitimi alınırken birey disiplinli olmayı öğrenir ve bu öğrendiği disiplin hayatının her yerinde ona fayda sağlar.