balık yağının yan etkileri

Balık Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Balık yağı, kalp hastalıkları ve bazı enflamatuar hastalıklara sahip insanlara reçete edilen omega-3 yağ asitlerini içerdiğinden önemli bir sağlık takviyesidir. Ayrıca alternatif tıpta da kendisine yer edinen bu takviye, sağlıklı bir kalp için tavsiye edilir. Fakat balık yağının da yan etkileri mevcuttur.

Balık yağı, omega-3, eikosapentaenoik ve dokosaheksaenoik gibi bazı temel asitlerden oluştuğu için çok sağlıklı olduğu söylenir. Bu asitler, özellikle omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir kalp için gerekli kabul edilir. Kalp sorunları, romatoid artrit, bipolar bozukluk, yüksek tansiyon, kanser ve astıım hastalarına tavsiye edilmektedir.

Balık yağı genellikle uskumru, morina balığı, göl alabalığı, somon balığı, albacore ton balığı ve pisi balığı gibi soğuk su balıklarının dokularından yağ çekilerek yapılır. Omega-3 yağ asidini su altında yedikleri besinlerden edinen bu balıkların zehirli madde tüketme ihtimali de söz konusudur. Yağdaki bu toksinler çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir.

Balık yağına olan talebin günden güne artmasıyla birlikte, bir çok firma tarafından balık yağı hapı üretimi söz konusudur. Hal böyle iken hangi markanın daha kaliteli olduğuna karar vermek de zordur. Bunun yanı sıra balık yağı hapı kullanan çoğu insan bazı problemler yaşarlar.

balık yağı

Balık Yağının Yan Etkileri

En büyük yan etkisi, şüphesiz mide rahatsızlığıdır. Şişkinlik ve geğirme ihtiyacı doğurur.  Genellikle ishale yol açan balık yağı, dışkıda da yağlanma şeklinde hissedilmektedir. Ayrıca reflü ve mide yanmasını tetiklemektedir.

Balık yağı aşırı kanamaya yol açabilmektedir. Burun kanaması, felç, idrarda ve dışkıda kan şeklinde görülebilir. Bu olağan yan etkilerindendir. Çünkü; balık yağı tüketimi trombosit agregasyonunda bir azalmaya yol açar. Aşırı kullanımı sonrasında görülecek en büyük yan etkilerinden birisi beyin kanaması riskidir. Beyin kanamasının yaygın semptompları arasında baş ağrısı, konuşma ya da görme bozuklukları, bacaklarda veya kollardaki güçsüzlüktür. Böyle bir semptom durumunda derhal doktora başvurulmalıdır.

Balık yağı tüketiminin fazla olması sonucu, A, D, E ve K vitaminin emiliminin azalması gözlenmiştir. Ve bu vitamin eksikliklerinden kaynaklı hastalıklara yol açtığı söylenmektedir. Ayrıca balık yağı tüketimi kötü kolesterol artışına neden olmaktadır.

Balık Yağının Yan Etkilerini Azaltma

En büyük önlem, dozları ufaltmaktır. Ufak miktarda alımlar ile başlanılması, olası yan etkileri minimuma indirecektir. Basit yan etkileri bir kaç gün sürebilir. Fakat tekrarlayan durumlarda doktordan yardım alınmalı, gerekli tetkikler ile müdahale edilmelidir.

Düşük kaliteli ürünlerden kaçınılmalı, bilinen markalar tercih edilmelidir. Balık yağı takviyesi, kişi sağlığı açısından elbette önemlidir. Fakat aşırı balın zehirlediği gibi, bu takviyenin de fazlası zehirdir. Bu yüzden dozajın belirlenmesi için doktordan fikir alınmalıdır.

Yasal Uyarı: Bu Bilgi Rehberi makalesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıp uzmanlarının tavsiyelerinin yerini almayı amaçlamamaktadır.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …