Bebeklerde burun tıkanıklığı, basit bir rahatsızlık gibi görünse de, özellikle anneler için uykusuz ve stresli geçen geceler demektir. Bunun yanında bebeğin de rahatsız olması, aile fertlerini endişe içerisine sokar. Tabii ki en büyük problemi bebekler yaşar.
Bebeklerdeki burun tıkanıklığını geçirmenin bir kaç pratik yöntemi mevcuttur. Bu makalemizde bunlardan size bahsetmek istiyorum, fakat ilk olarak burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir bunlardan bahsedelim..
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri
- Bebeklerin burunlarındaki mukoza yapısı gelişmediğinden kolay kurur ve tıkanır. Yetişkinler gibi de sümküremedikleri için bu kuruma ve tıkanıklık bebeği rahatsız eder.
- Ayrıca enfeksiyonlar(Grip, Soğuk Algınlığı, Nezle, Sinüzit) bu tıkanıklıkların en büyük nedenlerindendir.
- Alerjiler.
- En önemli diğer etkenlerden birisi de kuru havadır. Kuru hava bebek burnundaki salgı bezlerinin düzgün çalışmasını engelleyerek, salgıların düzenini bozar.
- Geniz eti ve çeşitli kemik oluşumları da bebeğin burnunda tıkanıklık yaratabilir.
- Bazı ilaçların uygunsuz kullanımı.
- Buruna yabancı cisim kaçması.
- Bunların yanı sıra tümör ve kistler de bebek burnunda tıkanıklık yaratabilir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Önemi!
Bebeklerdeki burun tıkanıklığı sonucu beslenme ve uyku kalitesi azalır. Beslenme sırasında meme veya biberonu yeterince ememediğinden veya emme sırasında çektiği güçlükten dolayı fazla gaz yutabilir. Bu da bebeklerde şişkinlik ve gaz şikayetini doğurur.
Orta kulağın havalanması da burunun tıkanıklığıyla olumsuz etkilenir. Bu da bebekde orta kulak enfeksiyonlarının gelişmesine sebep olur.
Uygun nefes alımı burun vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bunun sebebi burnun havayı ısıtıp, nemlendirip, filtre etmesidir. Böylelikle akciğerlere ulaşan hava kaliteli olur. Eğer burun tıkanırsa, havanın ağızdan alınması, kuru, soğuk ve kirli havanın doğrudan akciğerlere gitmesine, bunun sonucunda da solunum yolu enfeksiyonlarının gelişmesine sebebiyet verir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin Öneriler
- Eczanelerde 100 ml paketlerde satılan serum fizyolojik alın. Özellikle emzirme ve uyku öncesi bir şırınga vasıtasıyla bebeğin burnuna nazikçe püskürtün. Püskürtme sonrası bebeğini hapşırabilir, bu normaldir.
Bu serumun muadilini evinizde yapabilirsiniz. Gerekli olan şeyler su ve tuzdur. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırdığınızda bu serumu elde edebilirsiniz.
Tuzlu su yüz yıllardır burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir.
Önemli: Bebek burnuna bu çözeltiyi çok nazik ve yavaşça sıkmak önemlidir. Çünkü burun mukazası tahriş olabilir.
- Banyo yaptırmak, bebeğin solunum yollarını açarak mukus ve diğer salgıların giderilmesini sağlar.
- Oda sıcaklığının 24 dereceyi geçmemesi önemlidir. Daha yüksek sıcaklıklar odayı kurutarak, bebek burnundaki salgıların kurumasına sebep olur. Çeşitli buhar makineleri vasıtasıyla bebeğin bulunduğu oda nemlendirilmelidir.
Önemli: Aşırı nem bakteri, küf ve mantar oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden nemlendirmenin normal seviyede yapılması, buhar makinesinin sürekli çalıştırılmaması önemlidir.
- Yatağın başını hafif eğerek burun akması sağlanabilir. Bu da bebeğinizin burnunun tıkanmasını önleyebilir.
- Gün boyu sık sık emzirin. Eğer ek gıda alıyorsa, bol bol sıvı takviseyi yapın.
- Burun akıntısı fazlaysa burun aspiratöründen faydalanabilirsiniz. Özellikle serum fizyolojikden sonra burun akıntısı artabilir. Bu durumda burun aspiratörü kullanabilir, sümkürmenin ne olduğunu bilmeyen bebeğinizin burun tıkanıklığını giderebilirsiniz.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı hakkında yayınlanan bu içerik, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, teşhis olarak kabul edilemez. Bebeğinizin sağlığı için doktorunuza başvurmanız ve doğrudan yardımı doktorunuzdan almanız önemlidir.