Bengal Kaplanı Hakkında İlginç Bilgiler

Kaplanlar kedi ailesine aittir ve bu ailenin en büyük üyeleridir. Kalan kaplanların altı alt türü arasında Bengal kaplanı, Sibirya kaplanından sonraki en büyük kaplan türüdür. Bir zamanlar kaplanın dokuz alt türü varmış, bunlardan üçü artık yok olmuştur. Yaşayan kaplan türleri: Bengal, Sibirya, Malaya, Güney Çin, Çinhindi ve Sumatra’dır.

Bengal kaplanlarının 75%’i Hindistan’da bulunmaktadır. Bulundukları diğer birkaç ülke arasında Nepal, Butan, Bangladeş, Myanmar, Çin, Burma ve Tibet bulunmaktadır. WWF’ye göre, vahşi doğada sadece 1.850 Bengal kaplanı kalmıştır. Kaçak avcılık kaplanlar için ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Vücut kısımları kara borsada işlem görmektedir. Çinlilerin bunları geleneksel ilaçlarında bileşen olarak kullandığı bilinmektedir.

Bengal Kaplanı Fiziksel Özellikleri

  • Bengal kaplanları çekici fiziksel görünümleriyle tanınırlar. Sırtlarında kırmızımsı turuncu bir temel renk üzerinde güzel siyah, gri veya kahverengi dikey şeritler vardır.
  • Tüm vahşi hayvanlar gibi, kaplanlar da karanlıkta avlanmayı tercih ederler. Vücutlarındaki çizgiler genellikle yabani otların gölgesinde gizlenmelerine yardımcı olur, fark edilmeden avlarını yakalamalarını sağlayan doğal bir kamuflajdır.
  • Ortalama olarak, bir erkek Bengal kaplanının büyüklüğü yaklaşık 3 metredir ve yaklaşık 250 kg ağırlığındadır. Dişi Bengal kaplanları erkeklerden daha küçüktür. Şimdiye kadar, kayıtlara geçen en ağır Bengal kaplanı 388,72 kilogramdır.

bengal kaplanı suda

Vahşi Ortamlarda Bengal Kaplanı

  • Bengal kaplanları yemek ihtiyaçlarını domuz, geyik, antilop, orta ila büyük boy manda gibi vahşi hayvanları avlayarak sağlarlar. Bir gecede yaklaşık 60-70 kilo et yiyebilirler! Suda zaman geçirmeyi severler. Genellikle avlarını suya kovalamak ve orada öldürmek eğilimindedirler.
  • Bengal kaplanları yalnız canlılardır ve yalnız yaşamayı severler. Genellikle avcılık faaliyetlerini kendi başlarına yaparlar. Ormanın geniş bölgelerini, diğer avcıları uzak tutmak için dışkılar, idrar ve pençelerin çizik izleriyle işaretlerler.
  • Vahşi ormanlarda yaşayan kaplanların ortalama ömrü 8-10 yıldır.

bengal kaplanı çiftleşme

Çiftleşme ve Üreme

  • Bu görkemli yaratıklar yalnız kalmayı sever, ancak bu kuralın bir istisnası vardır. Yalnızca çiftleşme sırasında başka bir kaplanla görülürler.
  • Dişi bir Bengal kaplanı 3 ila 4 yaşlarında cinsel olgunluğa erişirken, erkekler 4-5 yaşlarında cinsel olarak olgunlaşır.
  • Bu türün gebelik süresi yaklaşık 3 aydır. Dişi kaplan bir seferde 2 ila 4 yavru doğurur. Yavrular kör olarak dünyaya gelir.
  • Yavrular yaklaşık 18 aylıkken avlanmaya başlar. Anneyle birlikte iki ila üç yıl kalırlar ve kendi bölgelerini bulabilecekleri yaşta ayrılırlar.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Pomeranian

Oyuncak Köpek Pomeranian Hakkında Bilgi

Pomeranian pelüş oyuncaklara benzeyen, ilk görünce insanda mıncıklama ihtiyacı uyandıran, kısaca Pom olarak da bilinen …