Bazı bitki ve hayvan türleri dış ortamdan gelen saldırılara karşı savunma mekanizması oluşturur. Örnek vermek gerekirse, kokarca pis bir kokuyla onu avlamak isteyen hayvanları geri püskürtür. Bitkilerde ise ısırgan otu bitkisi, üzerindeki dikenlerle kaşındırır ve rahatsız eder. Canlılar tarafından geliştirilen ve zamanla evrimle oluşan bu durum, canlının dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı kendisini savunmasını amaçlamıştır.
Biberin de savunma mekanizması bu yakıcı tadıdır. Bu yakıcılık, hayvanlar, insanlar ve bazı mantar türleri için geliştirilmiş ve biberin tohumlarını korumasını amaçlamıştır. Biberdeki bu yakıcı tadı veren içerisindeki kapsaisin adındaki bileşiktir. Bu bileşik, tat alma duyusu olan dildeki reseptörler tarafından yakıcı olarak algılanır. İnsanların aksine hayvanları vazgeçiren bu tat, kuşlarda acılık veya yakıcılık hissiyatını barındırmaz.
Yapılan araştırma sonucunda, bir çok memeli acı biberi yiyemese de kuşların bundan hiç çekinmediğini, acı veya tatlı farketmeden biberi yediğini ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine yapılan testlerle doğanın ne kadar mükemmel ayrıntılarla dolu olduğu görülmektedir. Bir çok memelinin aksine, kuşların biberi yemesinin ardından dışkılarında bulunan tohumlar zarar görmeden büyüyebilmektedir. Fakat memelilerde tohumlar canlılığını tamamen yitirmektedir.
Biber üremek için, tohumlarını toprakla buluşturmalıdır. Bunu yapabilmek için ise tohumlarına zarar vermeyen kuş türlerindeki acı reseptörleri olmadığından, etli kısmını yemesine izin vermektedir. Biber, insanların veya başka memeli canlıların kendilerini yemesinden hoşnut değildir. Çünkü, bu canlılar için geliştirilmiş tat alma dokularında sıcaklık hissiyatı yapan acı reseptörleri vardır ve kapsaisin ile bu reseptörler uyarılmaktadır.
Doğanın mucizesi olarak görülen bu durum karşısında bir kaç detay daha bulunmaktadır. Sulak ortamlarda biberler daha acıdır. Bunun sebebiyse, bir mantar türünün böyle sulak ortamlarda rahatlıkla üreyerek biberlere musallat olmasıdır. Bu mantar türünün verdiği zararı azaltmak için de biberin kapsaisin üretimini arttırarak, tadını acı yaptığı bilinmektedir.
Nedir Bu Kapsaisin?
Kapsaisin yağlı bir bileşiktir. Aslında hissiyatı acılık değil, yakıcılıktır. Acı olan greyfurt olabilir. Serinletici olarak bilinen mentolün tersi olduğu bilinir. Yani acı biber diye birşey yoktur, yakıcı biber vardır 🙂 Neyse, biberdeki kapsaisin deri üzerinde de yakıcı etki yaratmaktadır. Bu yüzden, bazı romatizmal merhemlerin içerisinde de kapsaisin bulunmaktadır. Ayrıca ağrı kesici etkisi bilinmektedir. Fazla tüketimi, sindirim sistemi başta olmak üzere bazı organlarda tahribata yol açabilir. Bu yüzden fazla tüketilmemesi gerekir.