Bilim

Akvaryumda Suyun Sertliği Nedir? Sert Su mu? Yumuşak Su mu?

Çoğu akvarist  sert su  terimini genel olarak mineral içeriği yüksek olan suyu belirtmek için kullanır. Bu, suyun yüksek KH (yüksek düzeyde karbonat) veya yüksek GH (yüksek kalsiyum/magnezyum) veya her ikisi anlamına gelebilir. Halk dilinde, “sert suyun” hem yüksek GH hem de KH’ye sahip olması yaygındır. Çünkü sert su kaynakları genellikle hem GH [Ca iyonu] hem de KH’ye [CO3 iyonu] bulunan …

Devamını Oku »

Akvaryum Bitkileri İçin GH KH PH Değerleri Kaç Olmalıdır?

Biraz biyoloji, biraz kimya, biraz fizik içeren akvaryum hobisinde bitki yetiştirmek için bir çok araştırma yapmak gereklidir. PH, GH ve KH kavramları da her bitkili akvaryum sahibi için öğrenilmesi gereken elzem konular arasında yer alır. Akvaryum bitkileri için GH, KH ve PH değerleri nedir, kaç olmalıdır gibi soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Öncelikle bu değerlerin stabil olması ve ani değişikliklerinde …

Devamını Oku »

Bitkili Akvaryum Yosun Rehberi

Bitki akvaryum alg rehberi

Doğada çok düşük ihtiyaçlarla, çok kolay bir şekilde hayatta kalarak, çoğalmayı başarabilen, akvaryumlarda da görüntüsü itibariyle istenmeyen yosun problemlerini incelemek istiyorum. Bu makale akvaryum yosun rehberi niteliği taşıyacak, kısacası biraz uzun bir yazı olacak… Sıkılmadan okumanız temennisiyle.. Yosun Nedir? Denizlerde, tatlı sularda, karada, kısacası her yerde çeşitli şekillerle yaşayabilen, asalak bitki türü diyebiliriz. Klorofilleri sayesinde fotosentez yapabilen bu canlılar akvaryum …

Devamını Oku »

Yeşil Nokta Yosunu

green spot algae

Yeşil nokta yosunu, bitkili akvaryumlarda sıkla görülen, özellikle cam ve sert yapraklı bitkilerde yeşil parlak nokta şeklinde görülen alg türüdür. Küçük miktarlarda arada sırada görülmesi normaldir. Fakat aşırı şekilde yayılmışsa müdahale edilmesi gerekir. Özellikle cam yüzeyinde görülen bu yosun türü küçük yeşil noktacıklar şeklinde belirir. Diğer yosun türlerinden ayırt etmesi oldukça kolaydır. Yeşil Nokta Yosunu Neden Oluşur? Yeşil nokta yosunu …

Devamını Oku »

Astroloji Nedir? Astroloji ile Astronomi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Astroloji, Fransızca’da “Astrologie” ve Yunanca’da “Astrologos” kelimelerinden türemiş bir kelimedir. Astro “gezegen” anlamı taşırken logos ise “mantık” anlamına karşılık gelir. Astroloji, gök cisimlerinin hareketlerinin insanın kaderine olan etkilerini tartışan bir ilimdir. Çoğu kaynakta Astroloji’nin bir bilim dalı olmadığı belirtilir. Genel olarak falcılık sanatı olarak tanımlanır. Özellikle matematikçiler, astrolojinin bir bilim dalı olmadığında oldukça kararlıdır. Astroloji Neden Bilim Değildir ? Aynı …

Devamını Oku »

Akvaryumda Azot Döngüsü Nedir?

Akvaryum hobisine yeni başlayanların çoğunlukla atladığı veya bilmediği çok önemli bir konudur. Akvaryumda azot döngüsü çok karmaşık gibi görülse de 3-4 evre ile gerçekleşir ve akvaryumda yaşayan canlıların yaşamını sürdürebilmesini sağlar. Yazıyı, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine ayırarak hiç bir adımı atlamadan okumanızı temenni ediyorum. Akvaryumda Azot Döngüsü – Giriş Bildiğiniz gibi her canlı, yaşamını sürdürmek adına besine ihtiyaç duyar. …

Devamını Oku »

Kara Delikler Nasıl Bulunur ve İncelenir?

kara delik

Galaksinin bir yerinde, bir yıldızın cesedinin uzay ve zaman dokusunu delecek kadar yoğun olduğunu hayal edin… O kadar yoğun ki, etrafındaki her şeyi içine çeker ve hiçbir şeyin, hatta ışığın bile kaçmasına izin vermez. Kara delikler gerçek olamayacak kadar garip gelse de oldukça yaygındırlar. Bilim insanları da kendi galaksimiz dahil, hemen her galaksinin merkezinde süper kütleli bir kara delik olabileceğine …

Devamını Oku »

Tek Hücreli Canlılar ve Organizmaların Özellikleri

tek hücreli canlılar

Tek hücreden oluşan canlılara tek hücreli canlılar denir. Bilindiği üzre yaşayanların en küçük yapı taşı olan hücreler birleşerek canlıyı oluşturur. Tek hücreli canlı veya organizmalarda ise canlı eşittir hücredir. Bu canlıların tüm yaşamsal faaliyetleri tek bir hücre içerisinde bulunmaktadır. Yani beslenme, solunum, üreme ve boşaltım gibi eylemleri tek bir hücre içerisinde gerçekleştirirler. Canlılar, alem olarak beş grupta incelenir. Bunlar monera, …

Devamını Oku »

Platin Hakkında İlginç Bilgiler

platin

Platin, özellikle tıp alanında kullanılan elementlerden birisidir. İspanyolca, platina del Pinto(Pinto nehrindeki küçük gümüş) kelimesinden türemiştir. Beyaz altın ve platin, birbirinden farklıdır. Gümüş rengine yakın, daha beyaz renkli olan platin, mücevherlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Platin keşfinin yılı bilinmemektedir. Fakat bu metalden ilk olarak 1557 yılında Julius Caesar Scaliger tarafından bahsedilmiştir. Fakat M.Ö. 700’lü yıllardan kalma eserler, keşfinin daha da geçmişe ait olduğunu …

Devamını Oku »

Dünya Haricinde Yaşanabilir Beş Gezegen

yaşanabilir gezegenler

İnsanoğlu, uzun yıllar öncesinden günümüze değin sürekli araştırmalar yapmış, yapılan araştırmalar doğrultusunda da sürekli olarak icraatlar ortaya koymuştur. Bu araştırmalar ve icraatlarla evrenin sırları çözülmeye çalışılmıştır ve hâlen de çalışılmaktadır. Ay’a ve Mars’a yapılan yolculuklar, diğer gezegenlerde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan maddelerin aranması, güneş sistemi hakkında detaylı bilgiler ve dahası için yapılan araştırmalar mevcut. Bu araştırmaların içinde, yaşamsal …

Devamını Oku »