Biyometrik fotoğraf, yeni çıkarılan kimlikler, pasaportlar ve ehliyetler için gün yüzüne çıkan fotoğraf terimidir. Biyometrik fotoğrafı tam olarak anlayabilmek için, biyometri tanımlaması gerekir. Biyometri, kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Biyometrik fotoğraf, 6x5cm ebatlarında, standardı ICAO(Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) tarafından belirlenmiş, en az 600 DPI(çözünürlük birimi) olan, fonu beyaz, cepheden çekilmiş ve her hangi bir desen bulunmayan fotoğraftır.
Biyometrik Fotoğraf Özellikleri
Biyometrik olarak çekilen fotoğrafın ölçülerinin 60x50mm olacağından bahsetmiştik. Bu fotoğrafta yüzün uzunluğu 32mm ile 36mm arasında değişebilir. Burun tam ortada olmalı, saç modeli veya baş örtüsü yüz hatlarını gizleyecek şekilde olmamalıdır.
Gözlük kullanıyor iseniz, fotoğrafta gözlük camı gözleri kesinlikle engellememelidir. Yani, saydam olmayan cam rengi, düşük takılan gözlük, gözlük camının parlaması sebebiyle gözlerin tam seçilememesi gibi durumlar olmamalıdır.
Arka fon kesinlikle düz beyaz renkte olmalı, fonda gölge veya desen bulunmamalıdır. Kontrast iyi ayarlanarak, yüz hatları kesinlikle belirtilmelidir. Ayrıca herhangi mimiğe yer verilmez, gülme, kaş çatma vb. mimikler olmadan ve dişler görünmeden çekilmelidir.
Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük, protez vb. dışında herhangi bir aksesuara yer verilmemelidir. Şapka, başlık vb. standart dışıdır. Baş örtüsüyle biyometrik fotoğraf çekilebilir. Fakat baş örtüsü yüz hatlarını kesinlikle kapatmamalı, çene ucundan alna kadar görünür olmalıdır.
Yüzde, herhangi bir gölge bulunmamalıdır. Küçük çocuklar ve bebekler için çekilen biyometrik fotoğrafta, başka kişi veya nesne bulunmamalıdır.
Biyometrik Fotoğraf Nerede Çekilir?
Vesikalık fotoğraf çekebilen çoğu fotoğrafçıda çekilebilir. Standart vesikalık fotoğrafla neredeyse aynı ücrettedir.