blog rehberi

Blog Rehberi – Blog Hakkında Geniş Bilgi

Genel olarak blog tanımlaması yapmak istersek, düşünceleri, aktiviteleri ve bilgileri yazılı olarak yayınlamak diyebiliriz. Günümüzde yazmak ve okumak zorlaşmış olsa da, bir şeyler yazan, bir şeyler okuyan kitle kesinlikle var olmaya devam etmektedir. İlkokul yıllarında kazandırılmaya çalışan günlük tutma alışkanlığının, bir adım ötesidir diyebiliriz.

Blog Rehberi olarak hazırladığım bu yazı biraz uzun olacağı için, beş alt başlık oluşturdum. Daha kolay gezinebilmeniz adına aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

1.Neden Blog Açmalıyım?
2.Hangi Konuda Blog Açabilirim?
3.Blog Nasıl Açılır?
4.Blog Adı Kararlaştırma
5.Profesyonel Blog Oluşturmak için Gerekenler

Neden Blog Açmalıyım?

Yaşadıklarımızı, bildiklerimizi, gezdiğimiz-gördüğümüz yerleri internet ortamında, okumayı seven diğer kişilere aktaran bu platformlar, kültür ve bilgi seviyesini de arttırdığı kanaatindeyim. Sırf bu yüzden kişisel bir bloga sahip olmak, herkes için gereklidir. Blogda yazı yayınlamak, bloglardaki yazıları okumak ve bu doğrultuda olumlu-olumsuz geri bildirimler almak herkesin hoşuna gidecektir.

Aynı zamanda, yayınlanan içerikler sayesinde belli bir okuyucu kitlesine sahip olunması sonucunda, internet mecrası geçim kapınız haline de gelebilmektedir. Tabii ki, yapılanlar sonucunda geri bildirim almayı kim istemez? Bu bildirimler, blog sitenizde yayınlayacağınız reklamla, kişisel bağışlarla, diğer blog sahipleri tarafından istenen tanıtımlarla mümkün olmaktadır. Bu işin maddi tarafı… Bir de manevi tarafı var elbette… Bu da yayınlarınızın(yazdıklarınızın) altına yapılan yorumlarla, bloğunuza yerleştireceğiniz iletişim paneli vasıtasıyla mümkün olacaktır.

Hangi Konuda Blog Açabilirim?

Eğer “Benim de bir bloğum olsun” dediyseniz, gerisi çorap söküğü gibi gelir. Bu konuda ilk aşama karar vermektir. Bir blog açmaya karar verdiyseniz, hangi konu hakkında, neler yazacağınızı belirlemeniz de çok kolay olacaktır.

Örneğin, ev hanımı ve yemek yapmayı seviyorsanız, yemek yapma hakkında bildiğiniz tarifleri, püf noktalarını paylaşabilirsiniz. Bunu yaptığınız yemek görselleriyle de desteklerseniz, emin olun okuyucuyu cezbetmiş olursunuz. Bir başka örnek ise, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi seven arkadaşlarla ilgili. Eğer gezmeyi, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, bir blog açıp, gezdiğiniz-gördüğünüz yerleri açıklayarak, çektiğiniz fotoğrafları da yayınlayarak güzel bir seyahat bloğu oluşturabilirsiniz.

Herkesin yatkın olduğu bir iş elbette ki vardır. Siz araba tamir etmeyi biliyorsunuzdur, ben bilgisayar tamir etmeyi. Sizin bilgisayarınız bozulur, internette bu sorununuzla ilgili bir şeyler ararsınız, benim arabam bozulur, arabamla ilgili sorunlar için internette araştırma yaparım. Kısacası, neyi biliyorsanız, hangi konuda bilginiz varsa, o alanda blog açmalısınız.

“Ben beceremem, yazılarımı kimse okumaz, başarısız olurum.” gibisinden bir korkunuz varsa, hemen bundan kurtulmanız gereklidir. Bu hangi iş, hangi eylem olursa olsun, yapacaklarınıza en büyük engel sizsiniz. Türkiye’de başarılı olan binlerce, belki on binlerce blog sahibi var. Onlar nasıl bu kadar iyi oldu? Bu işi severek yapmak, azimli olarak içerik üretmek, zaman ayırmak birinci kurallarıydı. Herkes gibi onlar da yaptıkları işlerin karşılığını aldı. Kimsenin diğer bir kimseden eksiği veya fazlası yok. Ben yaptıysam siz de yaparsınız. Belki daha iyisini, belki daha kötüsünü. Ama YAPARSINIZ!..

Blog Nasıl Açılır?

Blog açmak için gerekli olan tek şey, bilgisayarda yazı yazmayı biliyor olmak diyebilirim. Kodlama bilmek, webmaster olmaya falan gerek yok. İnternet üzerinde blog için oluşturulmuş bir çok platform da mevcut. Profesyonel anlamda hizmet veren bu platformların hepsi ücretsizdir. Bilgisayarda yazı yazmayı biliyorsanız, sosyal paylaşım sitelerini(facebook, twitter, instangram vb.) kullanabiliyorsanız, bir blog da açabilirsiniz.

Blog açabileceğiniz bir kaç mecradan en bilineni şüphesiz Blogger‘dir. Blogger Google altyapısında hizmet veren, kullanımı çok kolay olan blog oluşturabileceğiniz bir platformdur.

Bir diğeri ise WordPress‘tir. WordPress de blogger kadar kullanımı kolay bir platformdur. Fakat blog sayfanızda kendisine ait reklamları yayınlar. Bu reklam yayınlarını kaldırmak için, sizden ufak miktarlarda ücret isteyebilir. Fakat Blogger aracılığıyla oluşturduğunuz blog sitesinde kesinlikle sizin istemediğiniz reklamlar yayınlanmaz. Kesinlikle, hiçbir konuda da ücret talep edilmez.

Benim size önerim Google’ın da desteklediği Blogger platformunda bir blog hesabı açmanız ve derhal yazmaya başlamanızdır. Yayınladığım Dev Blogger Rehberi ile baştan-sona Blogger hakkında bilgi verdim, incelemenizi tavsiye ederim.

Ben internet ortamına yatkınım, başka bir platform aracılığıyla değil, bana ait bir alan adıyla daha profesyonel bir blog açmak istiyorum diyorsanız WordPress’in açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemini kullanabilirsiniz. Bu konu hakkında daha çok detay verdiğim Profesyonel Blog Oluşturmak için Gerekenler başlığını inceleyebilirsiniz. Ayrıca sitemde bulunan WordPress kategorisini inceleyebilir, wordpress nedir, wordpress kurulumu gibi birçok konuda destek alabilirsiniz. Takıldığınız noktalarda ise iletişim bölümünü kullanabilir, veya bu yazının altına yorum yapabilirsiniz. Siz sormaktan çekinmediğiniz sürece, anlatmaktan sıkılmayacağımın garantisini veririm.

Blog Adı Kararlaştırma

Blog adını oluşturmak, gireceğiniz içerikler kadar önemli bir diğer unsurdur. Bloğunuzda hangi konularda içerik üretiyorsanız, o konuyla alakalı bir isim bulmanız önemlidir. Şöyle ki, seyahat hakkında bir blog açtıysanız, Seyahat Günlükleri adını verebilirsiniz.

Alan adı denilen, sadece size özgü olan bir adres vardır. Bu da bloğunuzla doğrudan alakalı olmalıdır. Blogger platformunda, alan adınız, blogadı.blogspot.com şeklinde olur. Bu alan adını kendiniz, oluşturmayı amaçladığınız içerik hakkında alakalı kelimelerle oluşturmalısınız.

Örnek vermek gerekirse, adınız Ali olsun. Gezi ile alakalı bir blog açmak istiyorsunuz. Bu konuda bir çok alan ve blog adı üretebilirsiniz. aliylegezin, aliningezirehberi, alininseyahatnotlari gibi bir çok alan adı üretebilirsiniz.

Profesyonel Blog Oluşturmak İçin Gerekenler

Blog Adım Ne Olsun? başlığı altında bahsettiğim alan adı(domain) ve bu alan adında saklanacak olan yazı, resim, video vb. dosyaların bulunduğu sağlayıcı(hosting) harici birşeye ihtiyacınız yok.

Benim de müşterisi olduğum Guzel.net firması, profesyonel bir blog oluşturmak için gerekli her türlü desteği, 7 gün ve 24 saat sağlar. Yıllık 49,90 TL karşılığında, wordpress için hazır olan hosting paketini satın alabilirsiniz.(Başlangıç için önerdiğim bu paketten daha üst paketler de vardır. Siteye girip üye olduğunuzda gerekli her türlü yardım,  Güzel Hosting tarafından sağlanacaktır.

Hosting hizmetini ayarladıktan sonra yine aynı site içerisinde bulunan Alan Adları menüsünden, uygunluğu kontrol ederek, yeni bir alan adına sahip olabilirsiniz. Bu sayede, profesyonel blog oluşturmak için gerekli olan iki kriteri de yerine getirmiş olursunuz. Daha sonrasında yapmanız gereken tek şey, içerik girmek ve blogunuzu tanıtmaktır. (sosyal medya, forumlar, diğer blog siteleri vb.)

Blog Rehberi yazımın burada sonuna geliyorum. Yorum yaparak ve iletişim butonunu kullanarak sormak istediklerinizi sorabilir, eleştirilerinizi bildirebilirsiniz. Hepinize sabırla okuduğunuz için teşekkür eder, mutlu bloglamalar dilerim.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Para kazanma yolları

Evde Ne Tür İşler Yaparak Para Kazanılabilir

Para kazanma yolları o kadar çok ki, kişi sadece kendisine uygun yolun hangisi olduğunu bulmak …