Bluetooth 1996 yılında Ericson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları birbirine bağlamak için çıkartılmış kablosuz veri iletişim teknolojisidir. Kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisi kullanılır.
Bluetooth Kelimesi nerden gelir?
Bluetooth kelimesinin Türkçe karşılığı mavi diştir. Bu kelimenin hikayesine imzayı Intel firması atmıştır. Aralık 1996 yılında Ericson’un fabrikasında bu protokol için Özel İlgi Grubu(SIG) kurmak için imza atılacaktı. Katılan firmalardan Nokia “Low Power RF”, Intel “Biz-RF” ve Ericson “MC-Link” diyordu ve zaman zaman karışıklıklar ortaya çıkıyordu.
Intel grubu, bu projeye bir isim verilene kadar bir kod adı koyulması yönünde öneri sundu. Kod adı olarak da Bluetooth’u belirlediler. Diğer firmalar Intel firmasına şaşkın şaşkın bakarken, Intel firmasından açıklama gecikmedi. 10. yüzyılda yaşamış İskandinav ülkelerini birleştirmesiyle ünlü, Danimarka’nın ikinci kralı Harald Blaatand’ın(Mavi Diş) hatrına verilmişti. Diğer firmalar da kod adını çok beğendiler ve bu teknolojinin adı Bluetooth olarak tescillendi.
Bluetooth’un logosu da İskandinav rünik yazısı ile H ve B işareti birleştirilerek oluşturulmuştur. Buradaki H Harald’ı, B ise Blaantand(Bluetooth)’u temsil etmektedir.
Veri alışverişi, lisans gerektirmeyen ISM (Endüstriyel Bilimsel Medikal Radyo Bandı) üzerinde 2.4 GHz frekanks bandında gerçekleşir. ISM’nin oldukça sık kullanılan bir bant olması nedeniyle, 2.4 GHz bandı her biri 1 MHz’lik toplam 79 kanala bölünür. Veriler bu kanallar üzerinden veri paketleri şeklinde gönderilir ve bu paketler veri blokları tarafından kontrol edilir.
Bluetooth destekli cihazların birbirlerine bağlanarak oluşturdukları ağa piconet adı verilir. Bir cihaz aynı piconet içinde maksimum 7 cihaza bağlanabilir. Bu cihazlar duruma göre master veya slave adını alırlar. Master durumundaki cihaz, iletişimi organize eder ve gerekli yönlendirmelerde bulunur.
Bluetooth Versiyonları Nelerdir?
Bluetooth 1.0, 1.1, 1.2, 2.0 gibi çeşitli versiyonlar çıkarmıştır. Bu versiyonlar, Bluetooth’un daha stabil, hızlı ve az güç tüketerek kullanılması için tasarlanmıştır. 2009 yılında çıkartılan Bluetooth 3.0 ile veri taşıma hızı 24 mbit/s’ye yükselmiştir.
2010 yılında çıkan Bluetooth 4.0 ile 3 farklı tip desteklenmiştir. Önceki versiyonlar baz alınarak Klasik Bluetooth, Wi-Fi modeli baz alınarak geliştirilen Yüksek Hızda Bluetooth ve minimum güç harcayarak iletişim sağlamayı hedefleyen Düşük Enerjili Bluetooth’tur.
Bluetooth 3.0 ve Bluetooth 4.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?
1. Güç tasarrufu.
2. Bluetooth 4.0, Bluetooth h2.x+EDR ile Bluetooth h3.0+HS özelliklerini bir araya getirir, yani Bluetooth V4.0, V3.0/V2.1/V2.0 teknik özelliklerini bir araya toplar.
3. Bluetooth v4.0 3 farklı moda sahiptir.
3.a Düşük Enerjili Bluetooth: Cihaz bağlantısı için fazla bant genişliği kullanmaz.
3.b Klasik Bluetooth: Mesajla iletişim kurmak için cihazınızın bağlantısını odaklar.
3.c Yüksek Hızlı Bluetooth: Veri alışverişi ve iletim için kullanılır.
4. Tekli ve İkili Modların ayrımı:
4.a Tekli Mod: Sadece BT V4.0 veri iletimi için kullanılır.
4.b İkili Mod: Veri iletimi için BT3.0/2.1/2.0 özelliklerini de kapsayabilir.
5. Kapsama Alanı: Bluetooth sinyali 100 metreyi kapsayabilir (bina sayısına bağlıdır).
6. Hız: 1Mbps veri iletimini destekler.
7. Otomatik frekans atlama: Bluetooth v2.0/v2.1/v3.0/v4.0 için kullanılabilir.
8. Bekleme süresi uzundur: Etkinleştirmek için “Çalıştır” mesajını alana kadar bekleme modunda düşük enerji tüketir.
9. Güvenlik: Paket şifreleme ve kimlik doğrulama için AES-128 CCM şifreleme algoritmasını kullanır.
10. Topoloji: yıldız topolojisi ile birçok bağlantıyı destekler. Veriler mesh topolojisi ile aktarılabilir.

Bluetooth Nerelerde Kullanılır?
Telefonlar için internet paketlerinin pek de ucuz olmadığı zamanlar, ücretsiz veri iletimi sunan Bluetooth, en yaygın biçimiyle iki telefon arasında veri iletimi için kullanıldı. Ses iletimini de gayet iyi beceren Bluetooth, kulaklık ve telefon arasında ses iletimini sağlaması için kullanıldı. Bunun sonucunda, araç sürerken telefon kullanması gerekenler tarafından çok talep gördü. Hatta araçlara dahil edilen Bluetooth modülü sayesinde, araç-telefon arası iletişim de sağlandı.
Tablet, telefon, kulaklık kullanımlarının yanı sıra, yazıcı, fare gibi bilgisayar çevre birimleri için de kullanıldı.
Şimdilerde Nintendo tarafından çıkartılan Pokemon Go Plus adlı bileklikle Pokemon Go oyunu için kullanılabilecek.