Vücut fonksiyonlarının düzenli şekilde aksamadan devam edebilmesi için mutlaka alınması gereken basit yapılı bileşiklere vitamin denir. Bilinen 13 adet vitamin türü vardır. Yaşamın devamlılığı açısından hayati önem taşıyan vitaminlerin her birinin ayrı birer özelliği bulunmaktadır. Bu yazımızda C vitamini hakkında bilgiler verilmektedir.
C Vitamini Nedir?
C vitamininin diğer adı, askorbik asittir. Çoğu hayvan ve bitkiler, c vitamini ihtiyaçlarını glikozdan elde edebilir. Fakat insanlar c vitaminini besinlerden almak zorundadırlar. C vitamini hayvansal gıdalarda, bitkisel gıdalara nazaran daha az yer alır.
C Vitaminin Faydaları Nelerdir?
C vitami, yani askorbik asit, insanlar için zorunlu bir bileşiktir. Vücudun çoğu dokusunu sağlamlaştıran kolajenin üretiminden ve alyuvarların işlemesine kadar, bir çok görevi vardır.
Cildin erken yaşlanmasını geciktirir. Yaşlanma ve sigara içme, ciltteki c vitamini yoğunlunu düşürür. Bu da cildin gençliğini sağlayan kolajenin yapısını zayıflatır. C vitamini kolajen üretimini arttırdığı için cildin daha esnek olmasını sağlar.
Kanda bulunan c vitamini miktarı maksimum olduğu varsayılacak olursa, kalp krizi riskiniz %42 oranında düşer.
Bir antioksidan olan c vitamini vücudu mikroplardan korur. Ayrıca, kemik, diş, kıkırdak dokusunun korunmasına da yardımcıdır. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Beyaz sebze ve meyvelerin daha geç kararmalarını sağlar. Enginar, elma, ayva gibi meyve ve sebzeleri limon sıkılmış suya koyarsanız, sararmaların geciktiğini gözlemleyebilirsiniz.
C Vitamini Eksikliği Durumunda Neler Görülür?
En basit belirtilerinden birisi, diş etlerindeki kanamalardır. Eklem ağrıları ve bitkinlik semptomlarına sebep olur. Askorbik asit, yani c vitamininin az alımı iskorbüt hastalığına davetiye çıkarır. Enfeksiyonlara karşı vücut direnci azalır. Vücutta yaralar zor iyileşir, cilt erken yaşlanır.
C Vitamini Açısından Zengin Gıdalar Nelerdir?
En çok c vitaminini içeren besin kuşburnudur. 100 gramında 450 miligram askorbik asit, yani c vitamini yer alır.
Kuşburnundan sonra en çok askorbik asit kırmızı biberde bulunur. 100 gramında 340 miligram vardır. Maydonoz, yeşil sivri biber, kara lahana, kivi, karnabahar, turunçgiller(limon, portakal, greyfurt vb.), şeftali, domateste de yer alır.
Askorbik asit, sadece bitkisel gıdalarda yer almaz. Daha az olmasına rağmen, hayvansal gıdalarda da yer alır. Örneğin inek karaciğerinin 100 gramında 36 miligram askorbik asit vardır.
Not: Verilen sayılar, çeşitli türlerin ortalamasından alınır. Üründen ürüne farklılık gösterebilir.
C vitamininin günlük alınması gereken miktar
Bu, yaşa, cinsiyete, sigara içimine bağlı olarak farklılıklar gösterir. 20 yaş üstü erkeklerin alması gereken günlük miktar 75 miligramken, 20 yaş üstü kadınların alması gereken günlük miktar 70 miligramdır. Sigara içen bireylerin 30 miligram daha fazla c vitamini alması gerekir.
Hamile kadınların günlük ihtiyacı 100 miligramken, emziren kadınların günlük ihtiyacı 150 miligrama çıkmaktadır.
C vitamini fazla alındığında diyare ve karın ağrısı şikayetleri oluşmaktadır. Ayrıca bakınız Fazla Vitamin Zararlı Mı?