cadılar bayramı

Cadılar Bayramı Nedir ve Ne Zaman Kutlanır?

Hristiyanlık âleminin kutlamakta olduğu bayramlar içerisinde yer alan Cadılar Bayramı pagan kökenli dini bir ritüeldir. Halloween sözcüğünün Türkçeleştirilmiş hali olan Cadılar Bayramı günümüzde dini ritüel olmanın yanı sıra kültürel bir aktiviteye de dönüşmüş durumdadır. Her yıl 31 Ekim tarihinde kutlanmakta olan Cadılar Bayramı Pagan inanışının içerisinde önemli bir yerde bulunmaktadır. Cadılar bayramının tarihi kökeninde mevsim değişikliği yatmaktadır. Zira ilk defa Britanya’da Paganların yaşamış olduğu bölgede 31 Ekim tarihi itibariyle yazın bitişi 1 Kasım tarihi itibariyle de kışın başlangıcı kabul edilmektedir. Bu sebeple mevsim değişimi göz önüne alınarak Cadılar Bayramı dediğimiz 31 Ekim tarihinde ölülerin ruhlarının geçmişten veya yaşadıkları evrenden gelip tekrardan evlerini ziyaret ettiklerine inanılırdı. Ruhların evlerini ziyaret etmesi sırasında ev halkına zarar vermemesi için ocakta ateşler yakılır ve ruhların evdeki kişileri tanıyıp yanlarına almaması için de değişik şekillerde maskeler takılırdı.

Günümüze maskeli balo ve maskeli bayram şeklinde aksetmiş olan Cadılar Bayramı’nda bu sebeple hala Hristiyan inanışında kültürel bir aktivite olarak çeşitli şekillerde maske ve kostümler giyilmektedir.

Cadılar Bayramı Gelenekleri Nelerdir?

Tamamen Seküler bir din anlayışının hüküm sürmüş olduğu Avrupa ve Amerika’da artık cadılar bayramı dini bir ritüel olmaktan ziyade dönemsel bir eğlenceye dönüşmüş durumdadır. Ailelerin çocukları ile birlikte hatta bütün sokak ve mahallenin bir arada olmasının simgelediği Cadılar Bayramı’nda bazı gelenekler hala sürdürülmektedir. Bunların en başında da balkabağı gelmektedir. Zira Cadılar bayramının sembolü olan bal kabağının içi boşaltılıp gülen bir surat şekli oyulmakta ve bunun neticesinde içerisine yerleştirilen mum vasıtasıyla aydınlatılmaktadır. Bu şekilde ortaya şeytani bir surat çıkmaktadır ki Cadılar Bayramı’nda ki cadı kavramını sembolize eden bal kabağı bütün evlerin giriş kısmına bırakılmaktadır.

cadılar bayramı

Ayrıca Cadılar bayramında en çok yapılan etkinlikler arasında elma şekeri yemek ve elma şekeri hediye etmek bulunmaktadır. Bu sebeple cadılar bayramının olduğu 31 Ekim tarihinde bütün çocuklar çeşitli şekillerde kostümler giyerek sokaklarda dolaşmaktadırlar. Genellikle şeytan cin peri melek Frankenstein veya tarihi kötülükleri simgeleyen kostümler ve maskeler takılarak sokaklarda dolaşılmaktadır. Çocuklar yaşadıkları sokaktaki bütün evleri kapı kapı gezerler. Gitmiş oldukları evlerde ev sahibi kapıyı açınca “Şeker mi şaka mı?” diye sorarlar. Bu sorunun neticesinde ev sahibi şaka cevabını verirse çocuklar çeşitli şekillerde şakalar yapıp eğlenirler bunun neticesinde de büyükler çocuklara elma şekeri ve harçlık hediye ederler. Çocukların bu şekilde kapı kapı dolaşmasının kökeninde de Britanya’daki fakir olan halkın kapıları dolaşarak ruh keki dediğimiz diyetleri toplaması ritüeli yatmaktadır.

Cadılar Bayramı ve Korku Filmi

Günümüzde Cadılar Bayramı gelenekleri içerisinde özellikle yetişkinlerin korku filmi izlemesi bir alışkanlık olarak sürdürülmektedir. Bu sebeple Hristiyan âleminin bulunduğu kentlerdeki sinemalarda o gece korku filmleri gösterilmektedir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

okur yazar

Uluslararası Okuryazarlık Günü Ne Zaman?

Hiç konuşmadığınız bir dile sahip bir ülkeye gittiniz mi? Eğer öyleyse, belki de en temel …