CCleaner Rehberi

Ccleaner Nedir?

CCleaner bilgisayarını temiz tutmak isteyen kullanıcılar için tasarlanmış temizlik ve bakım aracıdır. Ücretsiz olarak kullanılabileceği gibi, satın alarak da kullanabileceğimiz paketlere sahiptir. Standart paketin kurulumu ve kullanımını anlatacağım.

Ccleaner Kurulumu?

Orjinal Sitesinden linkine tıklayarak bilgisayarımıza kaydediyoruz.

Screenshot (3)

Select Your Language:English, yani varsayılan dil olan ingilizce’dir. Türkçe dil desteği sunduğu için English yazan yere tıklayıp Türkçeyi seçelim ve Next> butonuna tıklayalım.

Screenshot (4)

Gördüğünüz gibi butonun bile dili değişti 🙂 İleri> butonuna tıklayıp devam edelim.

Screenshot (5)

Karşımıza çıkan yükleme seçenekleri ekranında Türkçe anlatım mevcut. Ben her zaman çöp kutusuna sağ tıklayarak çalıştırdığım için masaüstü ve başlat menüsüne kısayol eklemiyorum. Tercih size kalmış.Kur butonuna tıklayarak devam edelim.

Screenshot (6)

Bekliyoruz…

Screenshot (7)

Sürüm Notlarını Göstermesine gerek yok, tikini kaldırıp Bitir’e basıyoruz. Kurulum bitti ve ilk kullanım için açılacak.

CCleaner Kullanımı?

Kullanımı gayet basıt. Varsayılan işaretli seçenekler işimizi fazlasıyla görür. Açtığımız anda Analiz ve Temizliğe Başla adında iki buton görüyoruz. Analiz yapmaya hiçbir zaman gerek duymadım 🙂 Bu yüzden sizlere tavsiyem Temizliğe Başla butonuna basmanızdır.

Screenshot (8)

 

Temizlik bittiğinde kaç mb dosyayı hangi dosyaları sildiğini bizlere gösteriyor. Ayrıca temizliğe başladığında internet tarayıcınızı kapatmak isteyecektir ( eğer açıksa ) . Bunun sebebi sileceği gereksiz dosyaları tarayıcınızın kullanıyor olmasıdır. Kapat’a tıklayarak CCleaner’in işini kolaylaştıralım 🙂

Gelelim Kayıt Defteri’ne. Kayıt defteri bilgisayarımızın hertürlü kaydının yer aldığı adı Regedit olan dosyadır. Bu dosya üzerinde manuel olarak yapacağımız değişikler Windows’umuza ciddi zararlar verebileceğinden aman, siz siz olun kafanıza göre çalıştırıp kurcalamayın.

Screenshot (9)

Kayıt Defteri menüsüne tıkladığımızda CCleaner’in Regedit dosyamız üzerinde ne gibi sorunları tarayıp düzelteceğini işaretliyebiliyoruz. Ben varsayılan olarak hepsi işaretli şekilde kullanıyorum. Sorunlar için Tara! butonuna basıyoruz.
Bir süre bekledikten sonra Seçili Sorunları Çöz.. Butonumuz aktif oluyor.

Screenshot (10)

Hiç yedeklensin mi mesajına evet dediğimi hatırlamıyorum. Sizler de demezseniz zararını görmezsiniz. Hayır’a basıyor ve Regedit’teki seçili sorunlarımızı çözüyoruz…

Gelelim Araçlar Menümüze…
Bu menümüz gerçekten çok kullanışlı araçlar içeriyor…

Screenshot (11)

Windowsumuzun Program Ekle-Kaldır’ı CCleaner’in içine kaçmış 🙂 Buradan sistemimizde yüklü olan programları kaldırabilir, onarabilir ve silebiliriz.
Silmek ve Kaldırmak farklıdır. Kaldırmak, sistem üzerinden program ve dosyalarını kaldırmak anlamına gelir. Yani uygulamanın sistem üzerinden tamamen silinmesi diyebiliriz.
Silmek ise O programın Kayıt Girdisini Regedit’ten silecektir. Yani program sistemimizde duracak fakat Program Ekle-Kaldır’da göremeyeceğiz.

Screenshot (12)

Bu da bildiğimiz msconfig’dir 🙂 Ama daha kaliteli olarak Etkin/Pasif dışında Girdiyi silmek için Sil butonu da yer alır. Başlangıçta, yani windowsumuz ilk açıldığında sağ altta veya arka planda varsayılan olarak çalışan programlarımız görüntülenir. Başlangıç hızını arttırmak için ayarlama yapabilirsiniz. Örneğin CCleaner Monitoring 🙂 Pasif yapın gitsin…

Screenshot (13)

Disk analizi ile hangi türdeki dosyaların sistemimizde ne kadar yer kapladığını görebiliriz… Çok gerekli birşey değil ama yapacak birşey yok 🙂 “Ne kadar resmim varmış bir bakayım” diyen kullanıcılar için yapılmış..

Screenshot (14)

İşte bu! Sistemde bulunan ve aynı ada sahip olan dosyaları gösteren Aynı Dosya Bulucu. Tıkladığımızda karşımıza yukarıdaki gibi bir menü açılıyor. Aşağıda Yoksayacağımız arama filtresi yer alıyor. Yani Salt okunur dosyaları yoksay, gizli dosyaları yoksay, dosya boyutu 10 mb’den küçük olanları yoksay gibi filtreler koyabiliriz. Burda dikkat etmeniz gereken, driverlerinizi silmemek. Bilinçli kullanıcılar için yer kazanımı sağlayacak bir yapıt…

Sistem geri yükleme ve Sürücü Temizleyiciyi anlatmıyorum, gerek duymuyorum. Sistem geri yükleyerek hiçbir sorunumu şu ana kadar çözemedim. Sürücü Temizleyici de SSD için sıkıntılı bir durum olduğundan açıklamıyorum.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Windows 10 Dosya-Klasör Gizleme

Her ne kadar bilgisayara PC(Personal Computer) desek de, bazılarımızın bilgisayarları kişisel değil. Sizler de bilgisayarlarınızı, …