Celal Bayar Türkiye Cumhuriyeti 3.Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. 1883 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesinde dünyaya gelmiştir. Dünyaya geldiği Bursa şehrinde ilk ve ortaöğretimini tamamlamıştır. Ardından İpek Meslek Yüksekokulu’nu bitirmiştir.
Hukuk ve bankacılık alanlarında iş hayatına atılıp kendini geliştirdi. Gemlik Mahkemesi ve Reji Kalemlerinde memuriyetini yapmıştır. 1907 yılında İttihat ve Terakki’nin Bursa’daki kolu olan Küme adındaki gruba katılımını gerçekleştirmiştir. Ardından ise Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti’ne katılmıştır. 16 Ocak 1914 tarihinde ise İzmir’de bulunan Altay Spor Kulübünün kurulmasına katkıda bulunmuştur. Osmanlı Mebusan Meclisinin son olarak yapılmış olduğu 12 Ocak 1920 tarihindeki toplantıya ise Saruhan Sancağı Milletvekili olarak katılmıştır.
Celal Bayar Siyasi Hayatı
Milli Mücadelenin etkisine kapılarak etkin olarak görev almak adına Anadolu’ya gitmiştir. 23 Nisan 1920 tarihinde kurulmuş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Manisa Saruhan Milletvekilliği yapmıştır. Uluslararası alanda ise adını ilk kez Lozan Barış Konferansı’nda bulunarak duyurmuştur. Türkiye İş Bankası kuruluşunda aktif bir görev almıştır. Ve bu bankada daha sonra Umum Müdürü olarak görev almıştır.
Milletvekilliği yaptığı dönemlerde İktisat Vekilliği ve Başvekillik yapmıştır. 1950 tarihindeki seçimleri kazanmıştır ve TBMM tarafından Türkiye’nin 3.Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. 10 yıl Cumhurbaşkanı olarak görev aldıktan sonra 1960 yılında askeri yönetim iktidardan indirmiştir. Yassıada Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmış fakat yaşı gereği cezası ömür boyu hapis cezasına çevrilmiştir.
Celal Bayar’ın Vefatı
7 Kasım 1964 tarihinde rahatsızlığı nedeni ile tutuklu bulunduğu hapishane tarafından serbest bırakıldı. Dönemin Başbakanı Cevdet Sunay tarafından affı sağlandı. 22 Ağustos 1986 tarihinde 103 yaşında vefat etmiştir. Ve memleketi Bursa’da defnedilmiştir.