Cilt kanseri vücutta meydana geldiği zaman diğer kanser türlerinin kolay bir şekilde fark edilirir. Çünkü cilt üzerinde oluşmuş olan kanser! dışarıdan fark edilebilecek düzeye ulaşır. Tabi bunun yanında vücutta oluşmakta olan et ben ve lekeler, kanser teşhisi konmadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelidir.. Cilt kanseri deri üzerinde ortaya çıkan ve 4 haftadan uzun bir süre boyunca vücutta kalan lekeler ve yaralanmalar olarak ortaya çıkmaya başlar. Vücutta ortaya çıkmış olan bu lekeler zaman içinde acı ve kaşıntı hissi verebilir veya pullanma haline geçebilir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalacak olursanız fazla zaman kaybetmeden doktor kontrolünden geçmeniz gerekiyor.
Cilt Kanseri Türleri
Cilt kanseri, tür olarak üçe ayrılır.
Bazal Hücreli Cilt Kanseri
Derinin üstünde bulunan ve bizi dış etmenlere karşı korumakla yükümlü olan epidermis üzerinde oluşur. Ülkemizde ve dünya genelinde insanlar üzerinde en çok görülmekte olan cilt kanseri türü olarak karşımıza çıkar. Vücuda bulaştıktan sonra yayılma hızı diğer kanser türlerine göre daha yavaştır.. Nadir olarak hayatı tehlikeye sokar ve genellikle vücudun diğer organlara yayılma göstermez.
Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri
Diğer kanser türleri kadar olmasa da yine de ülkemizde oldukça fazla karşılaşmış olduğumuz bir kanser türüdür. Bu kanser türü ortaya çıktıktan sonra kısa süre içerisinde lenf bezleri ve iç organlar gibi hayati önem taşıyan yerlere bulaşabileceği için teşhis edildikten sonra çok kısa süre içerisinde tedavi işlemlerine başlanmalıdır. Erken teşhis edilemeyen bu kanser türü zaman içinde ölüm ile sonuçlanabilir.
Melanom
Cilt üzerinde meydana gelen kanserlerin son türü olan Melanom, diğer türlere göre çok daha tehlikelidir. Ülkemizde oldukça nadir görülmekte olan kanser türü tedavi edilmezse kısa süre içerisinde insanları öldürebilir. Tüm kanser türleri için erken teşhis hayat kurtarmak için oldukça önemlidir. Bahsetmiş olduğumuz bu üç farklı kanser türü bazen birbirine dönüşerek daha tehlikeli bir hale gelebilir.
İnsanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de cilt kanserinin nasıl fark edileceğidir. Farklı türdeki cilt kanserlerinin her birinin kendine özgü bazı belirtileri vardır. Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz listede hangi belirtilen hangi kanser türü için geçerli olduğu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Yine de her ihtimale karşı vücut yüzeyinde ortaya çıkmış olan et benler, doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Cilt Kanseri Belirtileri
Melanom Kanserinin Belirtileri
Deri üzerinde bulunmakta olan bir lekenin zaman içinde değişikliğe uğrayarak büyümesi veya renk değiştirmesi bunun kanser belirtisi olabileceğini gösteriyor. Özellikle günlük hayatta güneş ışığı ile karşı karşıya kalmayan bölgelerde daha çok ortaya çıkan bu benler zaman içinde artarak tehlikeli hale gelebilir. Vücutta ortaya çıkan bu lekelerde zaman içinde kanama ve kabartı halleri görülebilir. Böyle durumlarda ise fazla vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir..
Bunlarla beraber çok uzun süre boyunca güneş ışığının altında kalmak ve güneş kremi gibi koruyucu bir etki olmadan güneşe çıkmak, Melanom kanserini tetikleyen unsurlar arasında yer alır.
Bazal Hücreli Kanserin Belirtileri
Genellikle vücutta soluk kırmızı renkteki kabartılar halinde ortaya çıkmaya başlar. Ortaya çıkan bu kabartılar, zaman içinde ülser halini alarak tedavi edilemeyecek lekelere dönüşebilir. Özellikle sürekli olarak güneş ışığına maruz kalan bölgelerde ortaya çıkan bu kabartılar, zaman içinde boyut olarak büyürler.
Skuamöz Kanseri Belirtileri
Bu cilt kanseri, vücutta meydana geldiği zaman deri üzerinde sertleşmiş ve kırmızı renkteki lekeler ile ortaya çıkar. Ortaya çıkmış olan bu lekeler çok kolay bir şekildedir kanayabilir. Genellikle 50 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde görülen bu kanser türü oldukça tehlikelidir.