Genel olarak çocuklar ilk altı aydan sonda garip ve anlaşılmayan sesler çıkarmaya başlarlar. Bu belirtiler çocuğun işitme duyusunun gelişmişliğini gösterir. Süreci normal olan çocukların 1 yaşından itibaren kısmen anlaşılabilir çeşitli sesleri çıkarması beklenir ve 2 yaşını doldurduktan sonra ise tamamıyla konuşmaya başlaması gerekmektedir. Fakat bu durum çoğu zaman hiç de umulduğu gibi olmaz. Özellikle anneyi strese sokarak “Benim çocuğum yoksa konuşamayacak mı?” şeklinde yanılgıya düşürür. Gelişim sürecine bağlı olarak bireysel farklılıkları da göz önüne aldığımız da çocukların konuşmaya başlamaları farklılık göstermektedir. Ama 2 yaşına kadar doğru düzgün anlamlı kelimeler üretmeyen hala garip ve anlaşılmayan sesler çıkaran çocuğun mutlaka doktor kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Geç Konuşmanın Nedenleri Nelerdir?
İlk etapta ailelerin aklına gelmekte olan sorun zekâ geriliğidir. Çünkü yeterince gelişmeyen zekâ, algılamayı olumsuz yönde etkilediği için konuşma sürecini gözle görülür derecede geciktirir. Sözlü iletişim yeteneğini zayıflatır. Bunun yanında çocuğun konuşma süreci döneminde ağır bir hastalık geçirmesi, uzun süren tedavilere maruz kalması da konuşma sürecini olumsuz şekilde etkileyecektir. Çocuğun doktor kontrolünde hastalık geçmişinin de incelenmesi gerekmektedir. Konuşma ve işitme birbirini tamamlayan iki duyu olduğuna göre, işitme sorunu olan çocukların da konuşma süreci gecikecektir. Konuşmaya başlaması işitme kaybının büyüklüğüne göre değişmektedir. Konuşma organları olan çene, dil, dudak, damak, ses telleri gibi organlarda oluşan rahatsızlıklar da bu süreci olumsuz şekilde etkiler.
Bunların yanında çocuğun ailesi ile olan iletişimini de hafife almamak gerekir. Kendisiyle sürekli ilgilenen ailelerin çocukları, ilgisiz kalmış ailelerin çocuklarından daha erken konuşmaya başlamaktadır. Bir aile, çocuğunun konuşmasına destek olmalı, onunla sürekli iletişim halinde olmalı ve çocuğuna ilgi göstermelidir.
Çocuklarda Geç Konuşmayı Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?
Çocuğun kalıtsal hastalığı ve konuşma organlarında problem yoksa ailenin çocuğuyla ilgilenmesi gerekir. Sürekli iletişim halinde olunduğu takdirde konuşmaya faydalı olacaktır. Tabi bu işi abartmadan ve zorunlu hissetmeden yapmak gerekir. Çeşitli oyunlar oynanabilir, birlikte eğlenceli şarkılar söylenebilir, hikâye okuma etkinlikleri yapılabilir. Çocuğun eğlence dünyasına girilirse onunla aranızdaki bağlar güçlenerek zihinsel gelişimine de faydası olacaktır. Kısaca; çocuğun konuşma sürecini hızlandırmanın en iyi yolu onun oyun dünyasına katılarak aranızdaki bağı güçlendirmektir.