Deniz Börülcesi Nedir ve Yararları Nelerdir?

Deniz Börülcesi Nedir?

Deniz Börülcesi şifalı bitkilerden biridir. Denize kıyısı olan bölgelerde yetişir. Denizin hareketinden dolayı su çekilir ve bu çekilen alanlarda yetişmektedir.10 ila 40 cm uzayabilen, dik duruşlu, otsu bir bitki türüdür. Etli yarı saydam gövdesinin ucunda çiçeklenme döneminde kırmızımsı lekeler meydana gelir. Nisan ve Eylül aylarında yaprakların altından üçlü şeklinde küçük yeşil çiçekler oluşarak açar. Kendi içinde bulunan tuzlu ve ekşi olan bir bitkidir deniz börülcesi. Bahar aylarında özellikle tüketilmelidir. Sonbahar zamanlarında denizdeki tuzu kendi bünyesinde topladığı için yemek zordur. Deniz börülcesi yenebilir bir bitkidir. Taze veya haşlanmış olarak yenilir. Salata içinde de hazırlanabilir.

Deniz Börülcesi Yararları

  • Deniz Börülcesi denizdeki bütün mineralleri kendi içinde bulundurduğu için çok yararlıdır. İçerisindeki mineraller ise, sodyum, potasyum, , iyot, bakır, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve magnezyum.

  • İyot eksikliği sebebiyle guatr rahatsızlığı olan kişilere sıkça yemesi tavsiye edilen, iyotça zengin topraklarda yetişen bu börülce çok faydalıdır.

  • İdrar söktürme özelliği vardır.

  • Vücudunuza güç ve de zinde kalma gücü veren deniz börülcesinin besin değerleri çok fazladır.

  • Ödem atıcı olduğu için zayıflamak için kullanılmaktadır

  • Böbrek rahatsızlığına bitkisel çözümdür.

  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları için etkilidir.

Deniz Börülcesinin Zararları

  • İçerdiği tuz oranı fazla olmasından dolayı yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.

Bu muhteşem bitki genelde salata olarak tüketilir. Örnek hazırlanışı aşağıda yer almaktadır.

Deniş Börülcesi Salata Tarifi

  • 1 bağ deniz börülcesi
  • Yarım limon suyu
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yukarıdaki malzemeleri hazırladıktan sonra bağ halinde satılan deniz börülcesinin, kök kısımlarını kesin. Sudan geçirerek temizleyin. Daha sonrasında 10-15 dakika haşlayın. Haşlanmış börülcenin, biraz diri kalması önemli. Haşlama işlemi bittikten sonra soğuk sudan geçirin.

Sos için bence bu salatanın olmazsa olmazı sarımsaktır. Tuza ihtiyacı olmayan bu salata, sarımsağa aşıktır. Sarımsağı, dileğinize göre arttırabilirsiniz 🙂 Sarımsakları ezerek, içerisine yarım limonun suyunu ve zeytin yağını gezdirin.

Soğuk soğuk tüketilmesini önerdiğim bu salata için hazırlamış olduğunuz haşlanmış börülcenin üzerine, sosunuzu dökün, afiyet olsun 🙂

Not: Tuz dilerseniz çok az atabilirsiniz, ben önermiyorum. Yeteri kadar tuzlu bir bitki zaten.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …