1892 yılında, Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından icat edilmiştir. Benzin motoru(otto motoru) gibi içten yanmalı ve dört zamanlı olarak çalışır. Dizel motor tipi, benzinli motorlara göre çevreye daha çok zarar verir(egsoz gazları). Ayrıca daha gürültülü çalışır.
Çok soğuk havalarda, dizel yakıt koyulaşır, akışkanlığı azalır, bal mumu kristalleri oluşur veya jel haline dönüşür. Yakıt enjektörü, yakıtı silindirin içine etkili bir şekilde itemez ve bu yüzden soğuk havalarda motorun çalıştırılmasını zorlaştırabilir. Dizel teknolojisinde bu zorluğu yenmek için çeşitli önlemler geliştirilmiştir. Sıkça kullanılan bir uygulama, yakıt hattı ve yakıt filtresini elektrikle ısıtmaktır. Bazı motorlarda silindir içinde bulunan kızdırma bujileri denen küçük elektrikli ısıtıcılar, çalıştırmak için silindirleri önceden ısıtırlar. Bu yüzden dizel motorlu araçlar çalıştırıldığında(özellikle kış aylarında) en az 1 dakika kadar, yakıtın ve motorun ısınması beklenmelidir.
Dizel Motoru Nasıl Çalışır?
Dört zamanlı çalışan motorun, yandaki görsele göre çalışması:
1.Emme: Emme subabının açılmasıyla pistonun içine hava dolar. Bu durumda piston aşağı doğru
hareket etmektedir.
2.Sıkıştırma:Piston yukarı hareket etmeye başlar. Bu sayede hava yüksek bir oranda sıkışır.(Benzin motoruna göre sıkışma oranı 25 kat fazla olabilir) Bu sıkışmanın doğurduğu yüksek basınçla havanın sıcaklığı 500-700 °C’a kadar çıkar.
3-Patlama: Aşırı derecede ısınan havanın üstüne püskürtülen yakıt alev alır. Bu patlamayla açığa çıkan enerji pistonu aşağı doğru iter.
4.Egsoz: Piston yukarı çıkmaktadır. İçerde oluşan yanmış gazlar egzoz subabının açılmasıyla pistondan dışarı atılır.