dopamin formülü

Dopamin Nedir? Dopamin Ne İşe Yarar?

Dopamin kelimesini duyduğunuzda ilk olarak aklınıza ne geliyor? Bir çoğunuz, bunun beyinle alakalı bir kimyasal ve beynin aktivitesini kontrol eden bir şey olduğunu düşüneceksiniz. Haklısınız, dopamin beyinde bulunan bir nörotransmitterdir. İşlevleri ve ne işe yaradığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Dopamin, merkezi sinir sisteminde önemli bir role sahip nörotransmitterdir. Nörotransmitter, sinir uyarılarını ve mesajlarını iletmek için kullanılan, beyinde bulunan bir kimyasaldır. Bu nörotransmitter, insanlarda olduğu gibi omurgalı ve omurgasız çeşitli hayvanlarda da yer alır.

D1, D2, D3, D4 ve D5, sinir uyarılarını iletmek için birlikte çalışan farklı tipte dopamin reseptörleridir. İnsan vücudunun çeşitli hareketlerini ve insan duygularını kontrol etmede etkili olduğuna inanılmaktadır.

Dopamin formülü, C8H11NO2 olarak gösterilir. Dopaminin en önemli işlevlerinden birisi vücut hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, eksikliğinden muzdarip olan bireylerin ellerinde ve ayaklarında istemsiz titremeler görülür. İkinci olarak bu kimyasal, motor becerileri, refleksler ve düşünme yeteneklerini kontrol eder.

Dopamin seviyesinin azalmasıyla dikkat seviyesinde azalmalar gözlemlenir. Beynin zevk sistemi de dopamin aktivitesine doğru orantılıdır. Bu kimyasal, her hangi bir zevk ve mutluluk verici durum karşısında salınır. Aynı zamanda prolaktin salınımına yardımcı olan bir nörohormondur. Nörohormon, nöronlar tarafından salgılanan hormondur. Yani, bilgi, uyku, ruh hali, zevk, hafıza ve öğrenmede önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Dopamin eksikliği, dikkatsizlik, hiperaktivite bozukluğu ve şizofreni gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dopamin Ne İçin Kullanılır?

Tıpta bazı durumlarda tedavi amacıyla ekstra olarak kullanımı yaygındır. Bu durumlar;

  • Parkinson hastalığının tedavisi.
  • Travma veya yaralanma sonucu oluşan şoku tedavi etmek.
  • Kan akışının engellenmesi durumunda kalbin iyileştirilmesi.
  • İntravenöz dopamin sinir sistemi üzerinde etki ederek kan basıncının ve kalp hızının artmasına neden olur.

Çok sayıda kullanım alanıyla dopamin, vücuttaki en önemli transmitterlerden biri olarak kabul edilir.

 

 

 

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …