e-sigara semptomları

Elektronik Sigaranın Yan Etkileri

Elektronik sigarayı, geleneksel sigaraya bir alternatif olarak kullanmaya başladığınız zaman vücudunuzda bazı semptomlar görülmeye başlar. Bunun sebebi hem sigarayı bırakmanızla beraber vücuttan atılmaya başlanan toksin maddeler ve buna benzer değişimler, hem de elektronik sigaranın yan etkileri olabilir.

Elektronik Sigara Yan Etkileri

1: Öksürük, Tıkanıklık ve Balgam

En sık yaşanan semptomlardan bir tanesi balgamlı veya kuru öksürüktür. Aslında bunun elektronik sigarayla bir alakası yoktur. Sigarayı bırakmanızla beraber nefes borusu ve gırtlak temizlenmeye başlar ve vücudun balgam üretimi sigara içilen dönemdekinden daha fazla olur. Dokuların yenilenmesiyle balgam üretimi sigara içilmeyen dönem bazında(sigara içilen dönemdekinden çok daha az) balgam üretir ve nefes borusu, gırtlak rahatlar. Araştırmalar bu sürecin yaklaşık olarak bir ay sürdüğünü ve özellikle sabahları kişinin öksürükle uyanmasının vücudun kendini toparlamasıyla alakalı olduğunu göstermiştir.

2: Ses Kısıklığı

Yukarıda sözünü ettiğimiz balgam çıkarma ve boğaz dokularının yenilenmesi sesinizde kısılma, titreme veya normalinden farklı tonda olmasına sebebiyet verebilir. Gıcık yaptığı da söylenir.

3: Soğuk Algınlığı

Araştırmalar göstermiştir ki sigarayı bırakma dönemindeki bireylerin soğuk algınlığına yakalanması çok daha kolaydır. Dolayısıyla sigarayı bırakmanızla beraber yaşayacağınız grip, nezle vb hastalıkların normal olabileceğini bir yere not etmekte fayda var.

4: Akne

Aynı zamanda çirkin sivilceler olarak da bilinirler. Vücudun sigaradan kalma toksin maddelerden arıma sürecinde bunların görülmesi son derece normaldir. Ergenlikte sivilce sonu yaşayanların başına gelme olasılığı daha fazladır.  Akne Tedavisi makalesini inceleyerek, elektronik sigara tüketimine bağlı olarak gelişen aknelerden kurtulmanız mümkündür. Geçici bir problem olduğundan, siz ondan kurtulmasanız da geçecektir.

5:Ağız İçi Yaralar

Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki sigarayı bırakanlarda bir süre sonra ağız içi yaralar, bir diğer adıyla aftlar oluşmaya başlamıştır. Bunun sebebi ağız içi bakteri seviyesinin sigara içilen dönemle, içilmeyen dönemde farklı olmasıdır. Sigarayı bırakmakla beraber normale dönmeye başlayan ağız içi kimyası geçici yaraların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Aft Hakkında Bilgi – Aft Nasıl Geçer? yazısını okuyabilirsiniz.

6: Hıçkırık

Bu can sıkıcı durum, nikotinin ağız yoluyla alınması nedeniyle ortaya çıktığı saptanmıştır. Özellikle nikotin sakızları buna sebep olabilmektedir. Ayrıca elektronik sigara kullanılırken buharın ağızda tutulması nikotinin tükürüğe geçmesi ve dolayısıyla hıçkırığa sebep olması normaldir.

7: Mide Yanması

Mide yanması veya mide asidi seviyesindeki anormallikler sigarayı bırakmaya bağlanabilir fakat bir diğer sebebi ise alınan aşırı doz nikotin de olabilir. Bu durumumda nikotin seviyesinin düşürülmesi önerilmektedir. Nikotin seviyesinin düşürülmesi duruma pozitif bir etkide bulunmuyorsa bir doktora başvurmak gerekebilir.

8: Baş Ağrısı, Bulantı ve Titreme

Sigaradan elektronik sigaraya geçişle nikotin seviyesinde farklılıklar meydana gelir. Bu oran vücudunuzun alışık olduğu nikotin oranından daha az veya daha fazla olabilir. Nikotin oranını bir anda çok düşürmek veya arttırmak baş ağrısına, bulantıya ve titremeye neden olabilir. Mide bulanması genellikle vücudun alışık olduğundan çok nikotin alınmasıyla görülür. Bu durumda farklı nikotin seviyeleri deneyerek kendinize uygun olanını hesaplamanız tavsiye edilir.

9: Uykusuzluk ve Rüyalar

Sigarayı bırakmakla beraber vücutta ve yaşam tarzında meydana gelen değişiklikler sizi psikolojik olarak etkileyebilir. Birçok kişi bu süreçte daha çok kafein tükettiğini bildirmiştir. Bu süreçte tüketilen aşırı kahve ve çay uyku düzenine etki etmektedir. Tavsiye olarak kafein içeren içeceklerden uzak durmanız önerilmektedir.

10: Baş Dönmesi

Tütün ürünlerinden uzak durmak baş dönmesi geçirme oranını arttırabilmektedir. Bunun sebebi sigarayı bırakmayla beyne giden oksijen oranında artış olmasıdır. Bu durumun bir diğer nedeniyse elektronik sigara ile beraber olabilecek aşırı nikotin alımıdır. Eğer nikotin seviyesindeki yükselişten baş dönmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız nikotin seviyenizi düşürebilirsiniz. Bu durumun devam etmesi halinde doktorunuza görünmenizde fayda olabilir.

11: Kaşıntı ve Karıncalanma

Sabırlı olmakta fayda olan bir diğer yan etki de kaşıntı ve karıncalanmadır. Birkaç hafta içinde bu semptomlar kendiliğinden geçecektir.

12: Tat Duyusunda Değişimler

Sigarayı bırakmanızla beraber vücudunuz toparlanma sürecine girer. Bu sürecin ilerleyen aşamalarında tat ve koklama duyunuzda inanılmaz iyileşmeler olduğunu fark edeceksiniz. Daha önce tükettiğiniz baharatlı ve tuzlu yiyecekler ağzınızın tadını kaçırabilir.

13: Kas Krampları, Spazmlar ve Ağrılar

Bunun temel nedeni vücutta meydana gelen oksijen sirkülasyonunda artma olmasıdır. Kas dokularına fazla oksijen gitmesi ağrılara neden olabilir. Bu da geçici yan etkilerindendir.

14: Gaz

Bu can sıkıcı durum birkaç hafta sürebilir. Gazlı yiyeceklerden uzak durmanız önerilir.

15: İshal

Bu durum tütün ürünlerini bırakmanızdan kaynaklanabileceği gibi elektronik sigara sıvısıyla da alakalı olabilir. Elektronik sigara kullanıcılarının ishal şikayetlerinin sebebi olarak ‘propylene glycol’ olarak gösterilmektedir. Bu durumda elektronik sigara sıvısı olarak ‘vegetable glycerin’ tercih etmeniz faydanıza olacaktır.

Elektronik sigaranın yan etkileri konusunda vereceğimiz bilgiler bu kadar olsa da depresyon, kulakta çınlama, ellerde titreme, tedirginlik gibi semptomlar da görülmektedir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …