Yeni model genellikle daha iyidir. Bilgisayar sektöründe, özellikle CPU sözkonusu olduğunda bu söz geçerli. Kaby Lake platformu ile Intel, Core-i işlemcilerinin 7.neslini sunmuş oldu; ama önceki Skylake işlemcilerle karşılaştırıldığında bu nesilde sanki sadece bir-iki vida sıkmaktan ileri gidilmemiş gibi bir görüntü hakim. Karşılaştırma testlerini yaparken aklımızda şu soru vardı: “Kaby-Lake altyapısına sahip notebook bilgisayarların genel performansı ne kadar iyi?”
Sağında-solunda Kaby-Lake yazan süslü reklamlar sizi yanıltmasın. Evet, işlemci gerçekten önemli bir bileşen fakat notebook üzerinde daha birçok donanım var. Ayrıca Kaby-Lake de sadece bir model değil; test ettiğimiz 15 cihazda neredeyse yarım düzine farklı modelle karşılaştık. Bu yüzden makalenin ilk cümlesinde geçen varsayım yerine testimizden çıkan en iyi cihazlara güvenmeyi tercih ettik. Burada önemli olan sadece işlemci değil, mükemmel bir dengeyle tasarlanmış genel bir yapı.

Testimizde en iyi performans, Acer Swift 5 SF514- 51-59AV modeline ait, fakat test birincisi olmasına rağmen genel sınıflandırmada ancak “İyi” puan alabildi. Çünkü yapısı mükemmel olmaktan hayli uzak. Performansı iyi, harika bir taşınabilirliğe sahip. Hatta ilginç bir nokta olarak 1000 euro altındaki fiyatı ile fiyat/performans açısınsan da ilk sıraya yerleşiyor.

Testimize giren en düşük fiyatlı notebook ise 600 euro civarındaki Lenovo V510-15IKB modeli. Kaby Lake olmayan alternatifi de değerlendirmeğe değer (bkz. bir sonraki sayfadaki kutucuk). Daha önce de belirttiğimiz gibi Kaby Lake ile Intel tekerleği yeniden icat etmedi, genel bir sistem bakımı gerçekleştirmiş oldu. Bu yüzden önceki modelleri teknoloji anlamında rafa kaldırmak sözkonusu bile değil. Şimdi testimize geri dönelim ve Kaby Lake notebookların hem kendi disiplinlerinde, hem de genel olarak nasıl performans gösterdiklerini görelim.

Her Notebook Taşınmaz!
Daha önce de bahsettiğimiz test birincisi Acer Swift 5, fiyat/özellik bakımından hayli uygun. Yalnızca 1.3 kg. ağırlığına rağmen 14” ekrana sahip. Taşınabilirlik anlamında daha iyi alternatifi ise, bu testin aynı zamanda en ufak boyutlu cihazı olan 1.1 kg’lık Lenovo Yoga 710-11IKB modeli. Ama bu hafifliği tercih ederseniz 11.6” ekrana bakmak zorundasınız. Maalesef performans ve özellikler tarafında ortaya çıkan birkaç artı, cihazları günlük yaşantınızda iyi bir yoldaş yapmıyor: Neredeyse 2.3kg’lık MSI GL62M 7RD-077, masaüstü alternatifi olarak görebileceğiniz, ara sıra oturma odasına da taşıyabileceğiniz, ancak klasik bir notebook için fazla ağır bilgisayarlar.
Daha fazla özellik her zaman daha iyidir
Kaby Lake işlemcili noktebook bilgisayararın özellikleri de testimizde taşınabilirlik kadar önemli. Zira bunlar birer yedek bilgisayar değiller, hatta evdeki tek bilgisayar bile olabiliyorlar. Önce iyi haberi verelim: Adayların tümü, standart oyun ve video düzenleme testlerinden geçti. Ancak aralarında ciddi farklar var: 4 adet USB bağlantısı, Gigabit-LAN, WLAN (ac), 16 GB RAM. Adanmış LAN bağlantılarına günümüzde çok sık rastlanmıyor ve 13 cihazdan yalnızca 7 tanesi bu portlara sahip. Tümünde Bluetooth ve WLAN mevcut; HP Pavilion 14-al102ng modeli, yavaş olan 802.11(n) ile kendini harcamış görünüyor.
Notebook bilgisayarınızda ara sıra oyun oynuyorsanız harici ekran kartı bulunan modelleri tercih etmeniz daha iyi olur. Acer Aspire VX15 VX5-591G74CU (nVidia GeForce GTX 1050/4GB) ve Asus FX553VDDM249T (nVidia GeForce GTX 1050/2GB) modelleri de ortalamanın üzerinde benchmark puanları ile grafik tarafında göz dolduruyorlar.

Notebook bilgisayarlar depolama alanı ile iyi geçinemezler. Dev boyutlarda fotoğraf ve video transferi yapmıyorsanız buraya dikkat edin: Acer Aspire VX15 VX5-591G74CU modeli, 1TB HDD ve 512GB SSD ile hibrit depolamanın nasıl olması gerektiğini tam anlamıyla gösteriyor. Asus Zenbook UX310UQ-FC275T ise yarı yarıya SSD alanı ile geliyor; gerçi bu da çok kötü değil. Ancak Acer TravelMate X349G2-M-336Z ile gelen 128GB SSD depolamayı tavsiye etmiyoruz.
Şaşırtıcı performanslar da var
Notebooklarda performans(özellikle en yeni CPU nesli söz konusu olduğunda) tercihe bağlı bir kavram. Örneğin değerlendirmemiz sırasında benchmark testlerine çok fazla önem vermedik (oyuncular veya video düzenleme yapan profesyoneller zaten masaüstü PC ile daha iyi sonuç aldıklarını biliyorlar). Buna rağmen testimize giren güçlü notebooklar(en hızlı genel sistem performansı ile başı çeken Acer Aspire VX15 VX5-591G-74CU ile birlikte) oyun benchmarklarında yüksek puanlar topladılar.
Mesela Asus FX553VD DM249T modeli genelde iyi performans gösteren bir bilgisayar. Ancak diğer notebooklar gibi taşınabilirlik kategorisinde özellikle problem yaşıyor. Lenovo Yoga 71011IKB, Acer Swift 7 S7-371-M2T5 ve Travelmate X349-G2-M-336Z modelleri de benzer bir kaderi paylaşıyorlar.
Notebook gerçeği
Fiyatlandırma baskısı, her sektörde olduğu gibi notebook üreticilerinde de hayli yüksek. Dolayısıyla maliyetleri kısmak için birçok yola başvuruyorlar. Bu yüzden Ergonomik kategorisi altında üretim kalitesini de değerlendirdik. Kasanın kalitesi, klavyenin rahatlığı, dokunmatik yüzeyin tepkiselliği gibi birçok noktayı göz önünde bulundurduk. 11mm kalınlığındaki Acer Swift 7, kendi fabrikasından çıkan test birincimizi açık ara geride bıraktı. Mükemmel tuşlar arası mesafe ve algılaması ile en iyi klavyeye sahip (uzun süre yazanlar için çok önemli bir özellik). Tabii bir notebook sessiz de çalışmalı. Pasif soğutmaya sahip Lenovo Yoga 710- 11IKB ve Acer Swift 7 tamamen sessiz çalışıyor, ancak test birincimizin gürültü değerleri de kabul edilebilir seviyede. MSI’dan seçtiğimiz model ise maalesef sürekli ve yüksek bir gürültü üretiyordu.
Kaby Lake CPU aslında hem PC, hem de notebook üzerinde 4K çözünürlükte video akışına destek veriyor. Maalesef testimize katılan modellerde bunu görme şansı bulamadık. Cihazların ekranları 11.6 ila 17.3 arası değiştiği ve bu boyutlarda standart çözünürlük FullHD olduğu için hiçbir notebookta 4K çözünürlük bulunmuyor. Sadece Medion Akoya modeli 3200x1080p (QHD) çözünürlüğe sahip. Tabii ki görüntünüzü HDMI üzerinden bir TV’ye aktarmanız mümkün; ancak cihazların hiçbirindeki HDMI portu HDMI 2.0 sürümü değil. Dolayısıyla çıkış 4K olsa bile 30Hz ile sınırlı!.