Endometrial Polip Nedir

Endometrial Polip Nedir?

Polipler genellikle iyi huylu ve küçük tümöral oluşumlardır. Polipler; ses telleri, rahim ağzı, rahim içi, bağırsaklar gibi vücudun değişik kısımlarında görülebilir. Endometrial polip, rahmin iç tabakasını oluşturan endometriumda gelişir. Bu tabakanın gereğinden fazla büyümesiyle ortaya çıkar. Nedeni tam olarak açıklanamamakla birlikte, endometrial kanserde olduğu gibi, aşırı östrojen, poliplerin oluşmasına neden olabilmektedir. Her yaştaki kadında endometrial polip gözlenebilmesiyle birlikte menopoz öncesi ve menopoz döneminde görülme sıklığı artmaktadır. Genellikle tek olmakla birlikte birden fazla olanları da mevcuttur. Bunların bazıları büyüyüp rahim ağzından sarkabilmektedir.

Kanserleşme olasılığı düşüktür. Kısırlık ve düşüğe yol açabilir. Meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen, poliplerin oluşmasında etkili olabilmektedir. Polip Türleri Polipler işlevlerine ve şekillerine göre değişiklik gösterirler.
Genel olarak görülen endometrial polip türleri şu şekildedir:
Hiperplastik Polipler: Endometrial hiperplaziye (rahim içi zarı kalınlaşması) benzerler ve östrojene bağımlıdırlar. En yaygın olarak görülen polip çeşididir.
Atrofik Polipler: Genellikle menopoz sonrası dönemde görülür.
Fonksiyonel Polipler: Endometriuma benzer, diğerlerine oranla daha nadir görülür. Heyet Raporu adlı yazıya geçiş yapmak için tıklayınız.

Endometrial Poliplerin Belirtileri Nelerdir?

Genellikle belirtisi gözlemlenmeyen endometrial polipler, başka bir amaçla yapılan tetkikler esnasında doktorlar tarafından fark edilebilir. Alt karında görülen kramplar, aşırı ve uzun süreli adet kanaması, kahverengi akıntı ve cinsel ilişki esnasında kanama poliplere bağlı nedenlerden kaynaklanıyor olabilmektedir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Obezite Tamoksifen kullanımı
  • Hipertansiyon
  • Servikal Polipler

Kürtaj veya operatif histeroskopi yoluyla çıkarılan polipler, kesin tanı için patolojiye gönderilmelidir. Çıkan sonuca göre; eğer parçalar sadece endometrial poliplere işaret ediyorsa ek bir tedaviye gerek yoktur. Endometrial polip veya polipleri alınmış bir kadın vücudunun tekrar bunları üretme olasılığı vardır. Bu yüzden, hasta ultrasonografi ile polipleri takip etmelidir. SUT yani Sağlık Uygulama Tebliği‘ni okumak için tıklayınız.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …