Evde Farklı Okulda Farklı Davranan Çocuklar

Çocuklarınız gelişim aşamasında olduğundan farklılaşan davranışlar sergileyebilir. Evde ve okulda birbirinden değişik tavırlar takınabilir. Bunları anlayabilmek için sıkı takipte bulunmalı ve okulla iletişimi eksik bırakmamalısınız. Çocuklarınızın ev ve okulda sergilediği bu farklı tutumların altında ebeveynlerin etkisini göz ardı etmemelisiniz. Çocuk okulda öğretmeninin takdirini alıyor ve övülüyorsa daha başarılı olmaya çalışır, olumlu tutumlar sergiler. Bunun aksine evde kendini değerli hissettirecek sözler duymuyor ve övgü almıyorsa daha da hırçınlaşır, söz dinlemez hale gelir. Öğretmen de aile de çocuğun tutarlı, istikrarlı davranışlar sergilemesini ister ve bu yönde çaba gösterir.

sinirli baba

Her çocuğun ailede ve okulda kendini değerli hissetme hakkı vardır. Kendini değerli hisseden çocuk bu değere uygun davranmak için daha da fazla çabalar ve ortaya güzel şeyler çıkarır. Çocuğunuzu daha iyi tanıyabilmek için öğretmeniyle görüşmeler yapınız. Bu görüşmelerde öğretmenin bahsettiği özellikler çocuğunuzda evdeyken de var mı dikkatlice inceleyiniz. Evde gördüğünüz çocuğunuz, okulda da benzer ya da farklı davranışlar mı sergiliyor iyi tespit etmelisiniz.

Okulda çok uyumlu, yardımsever, kurallara uyan bir öğrenciyken evde kuralsız, hırçın bir çocuk olma gibi tutumlar sergiliyorsa daha fazla özen göstermelisiniz. Özellikle okul öncesi çağdaki çocuklarda olumsuz davranış ve dürtüleri evde bırakma, okulda melek olma gibi bir tutum görülür. Ne de olsa evde ne yaparlarsa yapsınlar anne ve babaları onları sevecektir. Bunun getirdiği rahatlıkla evde daha gevşek, yaramaz ama okulda öğretmenine iyi görünmek için daha sakin ve ilgili görünürler. Sonuçta çocuklar evden sonra ilk kez yabancı bir ortamla tanışır ve bu ortama uyum sağlamak için bazı olumsuz yönlerini göstermezler.

Çocuğunuzun okuldaki gibi olumlu tutumlarını sürdürmesi için öğretmeninden de yardım alınız. Çocuğun evde daha uyumlu ve ılımlı davranışlar da bulunması için şu noktalara dikkat ediniz:

Çocuk için rahatlatıcı ve huzurlu bir ortam oluşturun

Çocuk okulda bulunduğu süreçte sürekli olumlu davranmaktan ve iyi görünmekten yorulabilir. Eve geldiğinde bunun aksine daha da hırçın davranışlarda bulunabilir. Çünkü artık öğretmeni yoktur ve evde rahata kavuşmuştur. Kendi evinde ve odasında daha özgür hissedebilir. Çocuğun yanlış davranışlarını sona erdirmesi için bir düzen sunulmalı ve kendini iyi hissetmelidir. Kendini ait bulduğu ve özüne kavuştuğu evinde de olumlu tutumlara yönelmelidir. Yapacağınız güzel konuşmalar, küçük düzenlemeler onun için yeterli olacaktır. Çocuk evde de sizin sevginizi kazanmak için olumlu davranmaya devam edecektir.

Ebeveynler olarak çocuğa fırsatlar tanıyın

Evde güzel davranışlar sergilemesini, ders çalışmasını istiyorsanız siz de bir süre onun isteklerine müsade etmelisiniz. Kendini rahatlatan ve isteğine ulaşan çocuklar derse daha kolay adapte olurlar. Örneğin; çocuğun oyun oynamasına, bir süre dışarıda dolaşmasına izin veriniz. Kendi isteklerini yapabilen çocuk rahatlar ve ortama daha kolay uyum sağlar. İsteğine cevap bulamayan ve kabul görmeyen çocuklar ise olana kadar diretir ve hırçınlaşır. Siz de önceliği onun isteklerine verip gerçek amaca ulaşana kadar çocuğunuza tolerans gösteriniz.

Evde uyulması gereken kuralları güncelleyin

Okulda oyuncak paylaşımı, ders çalışma süresi, beslenme saatleri belirlidir ve çocuklar bu kurallara eksiksiz uyar. Çocuğunuzun evde de beslenme, ders çalışma ve oyun saatlerini düzenlemek istiyorsanız okuldakine benzer kurallar hazırlayınız. Evde çocuğunuzla birlikte onun isteklerini de göz önüne alarak hazırlayacağınız kurallar ona yabancı gelmeyecek ve uymakta zorlanmayacaktır. Kuralların ve sonuçlarının açık olduğu bir ortamda neler yapılması gerektiği belirlidir ve evdeki herkes tıpkı okuldaki gibi kuralalara uymak zorundadır. Anne ve babalar okuldakine benzer sınırlar oluşturmalıdır. Bunu gören çocuk okuldan eve geldiğinde şoka uğramaz ve ortamların ne kadar birbirine benzediğini düşünür. Okuldaki gibi beklentileri içeren kuralları da belirleyin ki amaca ulaşabilesiniz. Örneğin; biri konuşurken onun sözünü kesmemek gibi. Öğretmenin okulda kurala uymayana nasıl tepkide bulunduğunu da öğrenin ki sizde evde benzer tutumlar sergiyebiliniz.

Öğretmeni ile aynı dili kullanın

öğretmenin yaklaşımı

Okulda öğretmenin kullandığı dile yakın bir dil kullanırsanız çocuğunuz sizi daha iyi dinleyecektir. Öğretmenin yatıştırıcı ve telkin edici diliyle olumlu davranışlar sergileyen çocuğunuza sizde evde aynı yöntemle yaklaşınız. Tatlı dil ile yaklaşıldığında çocuklarımızı eğitmek sakinleştirmek daha kolay olacaktır. Aksine olumsuz ve kötü sözlerle dolu aşağılayıcı bir dil onu sizden uzaklaştırıp hiç dinlemez hale getirecektir. Çocukla çocuk olmak tabirine zaman zaman uyup, çocuğa daha yakın davranıp aynı seviyede konuşmalar yaparsak daha anlaşılır oluruz.

Çocuğunuzun ortamını onunla uyumlu hale getirin

Çocuğunuz eve geldiğinde eşyalarını yerine bırakmasını, montunu yerine asmasını istiyorsanız ortamın buna müsait olup olmadığını inceleyiniz. Örneğin; montunu asacağı askı çocuğunuzun ulaşabileceği yükseklikte mi gibi… Okulda askılar çocuğun boyuna göredir ve çocuklar eşyalarını asar ama evde kendinden yüksekte olduğundan denemeyi bile düşünmez. Bunun gibi minik düzenlemelerle onun da o eve ait olduğunu hissettirmelisiniz. Çocuğunuzdan istediğiniz şeyleri açık ve anlaşılır bir şekilde söylerseniz daha kolay yanıtlar alabilirsiniz. Evizin giriş kapısına bir paspas yerleştirirseniz ayakkabılarını oraya çıkarması gerektiğini daha rahat öğretmiş olursunuz.

Öğretmeni ile iletişim halinde olun

öğretmen ile iletişim

Okuldaki davranışlarını beğendiğiniz çocuğunuz hakkında bilgi alışverişi yapabilmek için öğretmeniyle irtibatta olunuz. Daha önce saydığımız noktaları uyguladıktan sonra öğretmenin de bu değişimlerin farkında olup olmadığını sorunuz. Evdeki çalışmalarınızın nasıl gittiğini ve çocuğunuzla ilgili önemli konuları paylaşınız. Öğretmen evdeki gelişmelerden haberdar olursa okulda çocuğunuzu olumlu davranışlarıyla telkin eder ve onu daha da cesaretlendirir. Örneğin; “dün çok güzel ders çalışmış ve kurallara uymuşsun” sözlerini öğretmeninden duyan çocuk çok şaşırır ve bunları nasıl bildiğini merak eder. Özellikle sınıf içinde duyduğu güzel sözler onu daha da motive eder ve kurallara uymaya can atar. Öğretmenini etkilemek ve arkadaşları içinde takdir kazanmak onun için ilham kaynağı olacaktır.

Ebeveynler görev sizde! Bu noktalara dikkat etmek ailenize büyük katkılar sağlayacaktır. Çocuğunuz için deneyeceğiniz ufak çabalar onu daha tutarlı, ılımlı ve olumlu hale getirecektir. Çocuğun okuldaki ve evdeki ortamı kafasında bir araya getirmesini sağlarsanız iki ortamda da kurallara uyar ve yabancılık çekmez. Sürekli bir ortamdan diğerine geçtiğinde kimlik bunalımı ve davranış farklılığı sergilemek zorunda kalmayan çocuk daha rahat olacaktır. Okuldaki kuralları eve de taşımak hayatınıza bir düzen getirir ve çocuğunuzun başarısını artırır.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Para kazanma yolları

Evde Ne Tür İşler Yaparak Para Kazanılabilir

Para kazanma yolları o kadar çok ki, kişi sadece kendisine uygun yolun hangisi olduğunu bulmak …