Hayatımızda, vazgeçilmesi zor şeylerden birisi olan şekerin tüketimi bir çok rahatsızlık ve hastalığı da peşinde getirdiği bilinmektedir. Fazla şeker tüketmenin zararları, her geçen gün birer birer artmaktadır. Şeker, ne yazık ki uzak durulması gereken üç beyazdan biridir.
Amerika’ya ait bir atasözünde de “Güzel olan herşey ya şişmanlatır, ya günahtır, ya da yasak” denmektedir. Burada şişmanlatan güzel şeylerden birisi olarak şekeri ele alabiliriz. Şişmanlatması, şekerin zararlarından bir tanesidir…
Fazla Şeker Tüketmenin Belirtileri
1-Enerjide Azalma ve Yorgunluk

Daha işin başında yorulmaya başlıyorsanız, kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız şekeri fazla kaçırmış olabilirsiniz. Vücuda karbonhidrat olarak aldığınız her şey size enerji verse de, bunun etkisi elbette kalıcı değildir. Eğer enerjinizde düşüş, bitkinlik ve yorgunluk hissiniz çoğaldıysa, sebebi şeker tüketiminizin fazlalığından olabilir.
2-Özellikle Yemeklerden Sonra Baş Dönmesi

Şeker tüketiminin fazla olduğuna dair bir başka belirti ise özellikle yemek yedikten sonra baş dönmesinin oluşmasıdır. Bunun sebebi ise kan şekerinizin düşmesinden kaynaklanır. Fakat aşırı şeker tüketimi sonucu kan şekeri birden yükselip birden düşmeye başlayacağından, yemekten sonra oluşacak kan şekerindeki düşüş de birden gerçekleşecektir.
3-Şekerli Herşeyi Aşermek

Şeker aynı zamanda bağımlılık yaratan bir besindir. Sürekli tatlı yiyecek ve içecekleri düşünüyorsanız, şeker bağımlısı olmuşsunuz demektir. Eğer karbonhidrat almadan duramıyorsanız, sürekli tatlı, turta, kurabiye, kek, lokum vb. tatlı bir şeyleri canınız çekiyorsa, hatta bu can çekme aşerme derecesine geldiyse aşırı şeker tüketiyor olabilirsiniz.
4-Cilt Problemleri

Şeker tüketimi vücutta inflamatuar etki yapar. İnflamatuar vücudun kendini koruma altına almak için oluşturduğu tepkidir. Bu cillte sivilcelenme ve kuruma şeklinde gerçekleşebilir. Şeker tüketimine karşı vücudun kendini koruma altına almak için oluşturduğu bu tepki, sivilcelenme ve kurumayla kalmaz. Ayrıca böbrek üstü bezlerin aşırı çalışması sonucu göz altında morluklar da oluşur. El ve ayakta farklı komplikasyonlar da gelişir.
5-Ağızda Tat Kalmaması

Şeker tüketiminin aşırı artması sonucu, tat alma duyusu eski toleransını kaybeder. Çaya attığınız iki şeker yetmeyerek üç şekere çıkarmak istemek bunlardan sadece bir örnektir. Tükettiğiniz her besin için tad alma duyusunda kayıp yaşanabilir. Bunun gibi bir belirti karşısında şeker tüketiminiz fazla olabilir.
Fazla şeker tüketmenin belirtileri elbette bu kadarla sınırlı değildir. Aslında en önemli belirti kilo almaktır. Kilonuzda artmayla beraber buradaki belirtilerden biri veya birkaçını kendinizde tespit ettiyseniz, vücuduna aldığınız şekere dikkat etmelisiniz derim.
Ayrıca fazla şeker tüketmenin vücut direncini kırarak, daha çabuk hasta olmaya neden olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle kış aylarında çok sık hastalanıyorsanız, sürekli grip, nezle, halsizlik gibi belirtileriniz varsa şekeri fazla kaçırıyor olabilirsiniz.