Bir şey hakkında bilinen, adıyla sınırlıysa onun adı bilgi değildir. Bilginin iki tipi olduğunu savunan Nobel ödüllü fizikçi Richard Fennyman, bu iki tipi şu şekilde açıklıyor; Bir şeyin adını bilmeyi amaçlayan bilgi ve o adı geçen şeyi inceleyerek ne olduğunu bilmeyi temel alan bilgi.
“Şu kuşu görüyor musun? Bu kahverengi gerdanlı ardıç kuşu. Ardıç kuşuna Almanya’da halzenfugel, Çin’de ise chung ling deniyor. Ona verilen bu adların tümü bilsen bile, kuşa dair bir şey bilmiyorsun demektir. Bildiğin, sadece insanların kuşa ne ad verdiğidir. Bu kuş yaz geldiğinde ülkenin bir ucundan diğer ucuna göç ediyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor..”
Bu anekdottan da anlayacağınız üzre bir şeyin adını veya tanımını bilmek, hiç bir zaman onu anladığınız anlamına gelmez. Bir bilgiyi tam olarak anlıyor musunuz, yoksa tanımı ve adını mı biliyorsunuz? Bunu sınamanın bir tekniği var: Fennyman Tekniği!
Fennyman Tekniği
Fennyman Tekniği Ne İçin Kullanılır?
- Gerçekten anlamadığınız konuları anlamak için.
- Anladığınız, fakat bir süre sonra unuttuğunuz konuları hatırlamak için.
- Sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilir, uzun yıllar boyunca bu bilginin aklınızdan çıkmamasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıdaki maddeler işinize yarayacak gibi duruyorsa okumaya devam edin lütfen… Toplam dört adımdan oluşan bu teknik, umarım bilgi edinmede işinize yarayacaktır.
Konunun Belirlenmesi
Konuyu belirleyebilmek için boş bir kağıdın üstüne konu başlığını yazın.
Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır Gibi Anlatın
Başlığın altında konuyu açmaya başlayın. Mümkün olduğunca karmaşık terimler kullanmadan, basit ifadelerle anlatmaya çalışın. Bu konu hakkında Albert Einstein‘in bir sözü vardır:”Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınızdır.” Bir çocuğun bile anlayabileceği bir dille konuyu açıklayın. Bu sayede kendinizi konuyu daha derinden anlamaya ve konular arasındaki ilişkileri basitleştirmeye zorlamış olacaksınız. Yazarken sesli tekrar etmeniz, bu konuda çok daha etkili olacaktır.
Takıldığınız Noktada Araştırmaya Yönelin
Yukarıdaki adımda, yazarken zorlandığınızda veya konuyu hatırlayamadığınızda, o konu için çalıştığınız kaynak ne ise açın ve takıldığınız yeri bulun. Öğrendiklerinizi kağıda aktarabilecek duruma geldiğinizde, ilgili kaynağı kapatarak yukarıdaki adımda olduğu gibi yazmaya devam edin.
Basitleştirme ve Bağlantılarla Benzerlik Kurma
Artık kağıda döktüğünüzü gözden geçirebilirsiniz. Karmaşık terimlerle kafa karıştırmak yerine sade ve ufak çocuğun bile anlayacağı bir dille yazdığınız bu yazıyı okuyun. Konu hakkında benzerlikler bulmak, bağlantı kurmak ve basitleştirmek, bilgiyi anlamanızı kolaylaştıracak, konuyu daha iyi kavramanızı sağlayacaktır.