Florit taşı göz alıcı canlı renkleriyle adeta gök kuşağı gibidir, öyle ki dünyanın en renkli mineralidir. Renk bakımından çeşit çeşit olsa da ağırlıklı olarak mor renge sahiptir. Yeşil, sarı, kırmızı, pembe, mavi, beyaz ve menekşe renkleriyle de görülmektedir. Mor renklisi ametist taşına benzemektedir. Bu yüzden ikisini birbirinde ayırması zordur. Florit taşı ışığa tutulduğunda mor renkte ışıldar bu florit taşının en belirgin özelliğidir. Yapı olarak saydam opal bir taştır. Son derece güzel canlı renkleri nedeniyle çok rağbet gören bir taştır. Bu değerli taş adını içindeki florin elementinden almaktadır.
Florit Taşı Özellikleri
Florit ’in yapısı çok sert değildir. Çok sert olmadığı için kolay çizilebilir ve kırabilir. Uyumlu olduğu çakralar ise güneş sinir ağı, kalp, alın(taç) çakralarıdır. Kova, Balık, Oğlak, Akrep burcu insanlarında daha etkilidir. Florit taşı sürekli temizlenmeye ihtiyaç duyar çünkü olumsuz enerjiyi ve hastalığı absorbe etme özelliğini taşır.
Floritin oluşması için geniş kimyasal ve fiziksel koşulların bulunduğu çok değişik jeolojik ortamlar gereklidir. Florit metamorfik, magmatik ve sedimanter türü kayaçlar içerisinde hidrotermal dolgu, damar ve metazomatik yataklar tipinde oluşur. Florit taşının yataklarının işlenmesine ilk önce yatay biçimde başlanır sonra dikey biçimde devam edilir. Florit taşı günümüzde süs eşyalarında, takı eşyalarında ve bunlardan yanı sıra madeni olarak demir-çelik, seramik sanayii, cam, alüminyum sanayii, kimya, mobilya ve çimento sanayii gibi daha 30’dan fazla sanayide kullanılmaktadır.
Kültürel ve Tarihi Açıdan Florit Taşı
Florit taşı Antik Yunan ve Roma’da büyük ilgi görüp önemsenmiştir. Florit taşı dünyanın diğer ucunda Kızılderililer tarafından da süs eşyası ve takı malzemesi olarakta kullanılmıştır. 16.Yüzyılda ise florit taşı Avrupa’da cüruf yapıcı olarak kullanılmıştır. Florit taşının çıkarılmasına ise 1775 yılında İngiltere’de başlanmış daha sonra 1820-1840 yılları arasında ABD’nin farklı eyaletlerinde çıkarılmaya başlanmıştır.
Florit Taşı Nasıl Temizlenir?
Florit taşını temizlemek için kullanacağınız suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olması gerekir. Temizlerken taşı suyun altında çok tutmamak iyi olur. Sabun kullanılması tavsiye edilmez çünkü taşınızın matlaşmasına neden olabilir, bunun yerine tütsüyle temizlenmesi daha iyi olur.
Florit Taşının Faydaları Nelerdir?
- Soğuk algınlığı hastalıklarına iyi gelir.
- Pamukçuk yarası tedavisinde kullanılır.
- Grip hastalığına karşı yararlıdır.
- Hayatı düzene sokmaya ve aşırılıkları normal hale getirmmeye yardımcı olur.
- Fiziksel ve ruhsal arınma sağlar.
- Baş ağrılarını hafifletir.
- Stresi giderir.
- Özgüven eksikliğini tamamlar.