G3ün tanımı: 7.62mm çapında 102 santim boyunda, şarjörle beslenen ve hava ile soğuyan, barut gazının geri tepmesi, icra yayının ileri itmesiyle yarı otomatik veya otomatik olarak atış yapabilen tek erin temel muharebe silahıdır.
G3 piyade tüfeği üreticisi Heckler & Koch‘tur. Silah, İspanyol CETME ve Alman Heckler&Koch tarafından 1950’lerde üretilmiştir. 1959 yılında Alman Federal Ordusu’nun(Bundeswehr) temel piyade tüfeği olmuştur.
G3’ün şarjörü 20 adet 7.62×51 mm NATO fişek alır. Şarjörsüz ağırlığı 4250 gram olan silah, 800 metre/saniye mermi çıkış hızına sahiptir. Tüfek doluyken 4,5 kg civarındadır. Silah tek tek, yani yarı otomatik atışın yanı sıra tam otomatik, yani seri olarak da atış yapabiliyor demiştik. Tam otomatik modunda, dakikada 500-600 adet mermi atabilir.
Emniyet mandalı 3 kademelidir. Bunlar, mekanizma kilitlemesi, yarı otomatik ve tam otomatik modudur. Mekanizma kilitlendiğinde silah güvenlidir. Yanlışlıkla ateşlemeden doğan yaralanmaların önüne geçmek içindir. Silah kullanılmadığı her an bu kademede durmalıdır.
G3 Kaç Yiv Kaç Settir?
Namlu içindeki oyuklara “yiv”, çıkıntılara ise “set” denir. G3 piyade tüfeği 4 yiv ve 4 setten oluşur. Bu yiv ve setlerin silaha dahil edilmesinin bir kaç sebebi vardır. Bunlar;
- Çekirdeği kendi etrafında döndürerek tahrip gücünü arttırır.
- Çekirdeğin havayı delerek, daha uzak menzillere ulaşmasını sağlar.
- Çekirdeğin takla atmadan hedefe gitmesini sağlar.
G3’ün Tahrip Gücü
G3’ün tahrip gücü için, yara balistiği incelemesi yapmak gerekir.
G3 piyade tüfeğinde kullanılan 7.62 NATO mermisi, 830 m/s hızla hedefine ulaştıktan 18 santimetre sonra takla atmaya başlar. Bu takla sırasında oluşan şok dalgasıyla beraber enerjisini vücuda nakleder. Bu enerji o kadar yüksektir ki, hedefin ayaklarını yerden kesip bir kaç metre geriye fırlatır.
Bu tüfek ve mermisi öldürmek için tasarlanmıştır. Karaciğer ve kalp gibi hayati bir organın yakınından geçmesi bile o organda tahribata yol açacaktır. G3 mermisi takla atarak doku parçalanmasını arttırmasının yanı sıra, insan vücudunda kemik ile karşılaşırsa yön değiştirir. Bu sırada kemik parçalanması sonucu kopan kemik parçaları şarapnel etkisi yaratarak dokulara zarar verir.
Merminin takla atması, yiv-set ve hava-doku yoğunluk farkından kaynaklanır.
Mermi, dokulara çarptığı anda, dokular merminin enerjisini absorbe etmeye çalışır. Bu sebeple momentum kazanan dokular hızla gerilir ve eski haline gelir. Bu sırada oluşan, 5-10 milisaniye süren bu boşluğa geçici boşluk denir. Yukarıdaki resimde Temporal Cavity olarak gösterilmiştir. G3 mermisinin kalp, karaciğer gibi hayati organlara isabet etmese bile ölümcül olabilme gücü bu geçici boşluktan gelir.
G3’ün etkili menzili 400 metredir. Azami menziliyse 3200 metre civarındadır. Bu hava durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 100, 200, 400 ve gece atışı için tasarlanmış V gez moduna sahip silah, varsayılan olarak 200 metre gez modunda tutulur.
Ülkemizde, askerlik hizmetini tamamlamış herkes tarafından bilinir. Fakat bizim üretimimiz olan Bora-12(JNG-90) keskin nişancı tüfeğimizin ve Milli Piyade Tüfeği MPT-76 yanından geçemez…