gaming pcsiz oyun oynamak

Gaming PC’siz Oyun Oynamak

Günümüz donanım sektörünün hızla gelişmesi ve buna paralel olarak oyun sektörünün de gelişen bu pazardan kendisine pay almaya çalışması nedeniyle özellikle son dönemde çıkan oyunlar ciddi bir sistem gereksinimi doğurmakta. Ülkemizde güncel dolar kuru göz önünde bulundurulduğunda ise yüksek performans sahibi bir gaming PC toplamak hayli pahalıya mal olabiliyor. Peki en son çıkan oyunları oynamak için illa ki binlerce liralık bilgisayarlara mı ihtiyacımız var? Bu yazımızda sizler için Shadow cloud rental service olarak da bilinen bir sistemden bahsedeceğiz.

Bilgisayar dünyasının bir sonraki nesildeki devrimi oyun akış servislerinde yaşacak gibi duruyor. Her ne kadar son 10 yıldır piyasada olsalar da; artık pazarın devleri de bu pastadan kendisine pay ayırmak için kolları sıvamış durumda. Bu servisleri ilk sunan uygulama OnLive olmuştu. Sonrasında Sony tarafından satın alınarak oyun konsolu platformuna entegre edilerek kullanılmaya devam edildi. Google‘ da çok yakın bir geçmişte Stadia isimli servisini tanıtmıştı. Bu yazımızda ise bu servislere alternatif olabilecek Shadow by Blade’i inceleyeceğiz.

Tüm bu online servisler özetle; evinizde kullandığınız bir bilgisayar, laptop, tablet ya da cep telefonunuz üzerinden sizlere son derece gelişmiş özelliklerde bir grafik deneyimini yaşatabilmeyi hedefliyor. Bu hedef öylesine büyük ki; en karmaşık sayılabilecek grafik harikası efektler için dahi geçerli olduğu düşünülüyor.

Peki bu sistemler nasıl çalışıyor?

Blade’in Amsterdan lokasyonlu veri merkezi üzerinden bir uzak sunucu kiralamakla bu süreci başlatmış oluyorsunuz. Bundan sonraki temel ve tek ihtiyacınız; full HD çözünürlükte sizleri yarı yolda bırakmayacak bir cihaz oluyor. Günümüz teknolojik aletlerini incelediğimizde, yüksek ihtimalle bu cihaz; evinizdeki sıradan bir bilgisayar dahi olabilir. Klavyeniz ve fareniz üzerinden yaptığınız girişler, internet bağlantısı aracılığı ile verimerkezinde üzerinde bulunan bilgisayarınıza iletiliyor. Hattın diğer tarafında yer aan bilgisayar hesaplamaları yaparak ekran görüntüsü ve sesi yine sizin bilgisayarınıza geri gönderiyor. Eğer donanımız yeterliyse bu işlemleri FullHD – 144 Hz üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün hale geliyor. Sistemin bu denli düzgün ve üst düzey çalışabilmesi için ise yalnızca 15 Mbit hızında bir internet bağlantınızın olması yeterli oluyor. Şaşırtıcı bir durum değil mi?

Bu esnada bu platformlarda oynamak istediğiniz oyun için dijital olarak erişim hakkınız olması gerekiyor. Yani Steam veya benzerindeki servislerden birine üye olmanız ve oyunları satın almış olmanız gerekiyor.

Biz her ne kadar oyunseverler açısından bu teknolojiyi değerlendiriyor gibi görünsek de; bu sistem yalnızca oyun için kullanılmıyor. Sisteme giriş yaptığınızda evinizdeki gibi tam teşeküllü bir Windows 10 Home bilgisayar ekranı sizleri karşılıyor. Bu pencere içerisinde normal bilgisayarınızda yaptığınız tüm işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. İstediğinizde kendi masaüstü bilgisayarınıza dönmeniz de pek tabii mümkün. Günlük ihtiyacınız olan resim düzenleme, video düzenleme gibi işlemleriniz için Shadow’u kesinlikle rahatlıkla kullanabilirsiniz. Profesyonel işler için ise; 1 TB depolama alanı nedeniyle, depolamanın yetersiz gelebileceği düşüncesiyle pek uygun görünmüyor.

Oyun Performansı Nasıl?

Yazıyı yazarken, çeşitli yorumlar ve de tecrübeme dayanarak rahatlıkla söylemeyelim ki; internetinizin herhangi bir kesinti problemi yoksa ve internet hızınızda dalgalanmalar yok ise; bireysel oyunları ekran kartsız bilgisayarlarda dahi rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.

Ancak online oyunlarda, her ne kadar uzak bilgisayarınızın bağlantı hızı 800 Mbit/s de olsa; sizin bilgisayarınızın yavaş bir internete sahip olması nedeniyle tam bir eziyet yaşayabilirsiniz.

Fiyat / Performans durumu nedir?

Bu sistemde iki farklı abonelik türü bulunmakta; aylık kiralama planını tercih ederseniz 39.95 euro yıllık kiralama bedelinde ise aylığı 29.95 euro ya denk gelmekte. Yani toplamda bir yılda toplam 360 euro kira ödeyerek bir bilgisayara sahip olmanız mümkün hale geliyor. Günümüz dolar kuru göz önünde bulundurulduğunda yüksek bir maliyet gibi görünüyor olabilir. Ama kısaca şöyle de bir hesaplama yapmakta fayda var; nVidia RTX-2070 Grafik kartı, İntel i7 8700 CPU, 16 Gb DDR4 RAM’li ve ortalama bir boyuttaki SSD Diskli bir bilgisayarı toplamak isterseniz ortalama 2000 euroya tekabül eden bir fiyat karşınıza çıkıyor.

5 yıl boyunca bu sistemi kullanmanın bedeli ise 1800 euro. Aynı zamanda bu 5 yıl içerisinde her türlü donanımsal ve yazılımsal takviyeyi de sizlerin yapması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Shadow sisteminde, Shadow donanımları güncel tutma konusunda garanti sunuyor. Ve örneğin 5 yıl üst üste değil, dönemlik şekilde de kiralama yapmanız mümkün. Belki iş gezisi veyahut sınavınız nedeniyle 2-3 sene kadar ara vermeniz gerekecek lakin sistem toplamanız halinde bilgisayar kasanız atıl durumda beklemek durumunda kalacaktır. Bu sebepler göz önüne alındığında kesinlikle denenmesi gereken bir sistem olduğunu düşünenler ağır basmakta.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

BDO Okyanustaki Takas Noktaları

Black Desert Online oyununda takasla uğraşan oyuncuların zorlandığı noktalardan birisi, okyanusta yerini keşfetmenin zor olduğu …