Alerji, vücudumuzun bağışıklık sistemi zararlı ve zararsız maddeleri ayırt etmede başarısız olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Potansiyel olarak zararsız maddelere karşı, vücudun zararlıymış gibi tepki göstermesidir. IgE gibi antikorlar spesifik olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkilidir. Bu yazıda, gıda alerjisi adı verilen en yaygın alerji türlerinden birini öğreneceğiz.
Gıda Alerjisi Nedir
Yukarıda belirtildiği gibi, bazı spesifik gıda maddeleri vücudumuzda olumsuz reaksiyonlara neden olur ve alerjen olarak adlandırılır. Bağışıklık sistemimiz anormal bir tepki göstermeye başlar ve zararsız gıda maddesini tanıyamaz. Vücudumuzdaki varlığını, virüs, bakteri veya diğer herhangi bir yabancı maddenin varlığına benzetir ve zararsız maddeye karşı antikorlar ile savaşır.
Gıda Alerjisi Belirtileri
Belirtileri maddeler halinde sıralamak gerekirse;
- Vücutta alerjiye neden olan yiyecekleri yedikten sonra kusma.
- Deride kaşıntılı kızarıklıkların aniden artması ve buna bağlı olarak cildin tahriş olması.
- Vücudun farklı organlarında şişme. Alerjinin şiddetine bağlı olarak, şişliğin artmasıyla organın kalıcı hasar alması gerçekleşebilir.
- Solunum ve sindirim sistemiyle ilgili problemler.
- Ayrıca bulantı, kusma, öksürük, hırıltılı solunum, ishal, tat duyusunda bozukluk, boğaz ve mide problemleri.
- Ciddi bir alerjiyle karşı karşıya kalınırsa anafilaktik reaksiyon yaşanabilir. Anafilaktik reaksiyon, düşük tansiyon, solunum problemi vb. ile birlikte yukarıda belirtilen tüm semptomları içeren çoklu problemlerin ortaya çıkabileceği çok şiddetli ve ani bir reaksiyondur.
Gıda Alerjisine Neden Olan Başlıca Yiyecekler
Her türlü yiyecek insanlarda alerjiye neden olabilir, ancak genellikle balık, çeşitli fıstık türleri ve kabuklu deniz ürünleri yetişkinlerde alerjiye neden olur. Öte yandan, yumurta, soya, süt, yer fıstığı çocuklarda alerjinin yaygın nedenleridir.
Testler ve Tedavi Seçenekleri
Doktorunuz size yaşadığınız çeşitli semptomları sorabilir. Doktorunuz ayrıca daha önce yaşamış olabileceğiniz alerji veya semptom geçmişinizi de sorabilir.
Doktorunuz, cilt testi, kan testi gibi bazı teşhis testlerine gitmeye karar verebilir veya tükettiğiniz yiyecekleri çok az miktarda yiyerek alerjik reaksiyonu test etmeye çalışabilir. Bu tanı testleri, alerjik durumunuzu ve alerjiniz olan yiyecekleri ortaya çıkarabilir.
Teşhis testlerinin sonuçlarına dayanarak, doktorunuz size bazı ilaçları reçete edebilir veya gıda alerjisinin daha fazla komplikasyonunu önlemek için takip etmeniz gereken bir program önerebilir. Doktor tavsiyesine kesinlikle uymak, yememeniz gereken yiyeceklerden uzak durmak elzemdir. Organların bozulması, bilinç kaybı, solunum yetmezliği gibi durumlarla karşılaşmamak için doktor önerisiyle alerjenlerden uzak durmanız gereklidir.