Girişimcilik aslında bir karakter yâda ruhu temsil etmektedir. Genel olarak yüksek risk alıp şirket kuranlar veya bir takım iş yapan insanlar için kullanılsa bile girişimcilik çok daha kapsamlı bir olgudur. Bir şirket kurmanız gerekmeden içinde bulunduğunuz her ortamda girişimcilik sergileyebilirsiniz. Konu iş olduğunda girişimcilik nedir gelin hep beraber inceleyelim.
Girişimci Kimdir?
En kısa ve öz olarak girişimci kimdir sorusu kendi işini kuran kimseler olarak yanıtlanabilir. Bir kişinin kendi işini kurabilmesi için girişimcilik özellikleri taşıması gerekmektedir. Bu özelliklerin temeline ise Apple şirketinin yapmış olduğu girişimci tanımlaması tam olarak karşılık gelmektedir.’’ Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.”
Risk alma, aldığı riski kendi lehine çevirme ve fırsatları kaçırmadan değerlendirme becerileri girişimcilerin ortak özellikleri arasında yer almaktadır. Başka bir tanım ise sanayi ve ticaret sektöründe belli bir sermaye ile iş yapan ve kar amacı güderek risk alan kişidir. Pratikliğin biraz daha ön planda olduğu girişimcilik sektöründe krizlerin fırsata çevrilmesi ve olası bir sorunla karşılaşıldığında en kısada sürede çözüm üretilmesi hedeflenmektedir. Girişimciler piyasa nabzını çok iyi bildikleri için, ihtiyaçlar doğrultusunda en çok kar sağlayacak ürün temin edip pazarlaması ile ilk başta üstlerine aldıkları riskin boyutunu azaltmaktalardır. Yönetici olmadan veya şirket kurmadan, hayata baktıkları pencereler sayesinde işlerini yönlendirebilmektedirler. Bunların ön planda olması ise bilgi, cesaret ve yetenek sayesinde oluşmaktadır.
Girişimciliğin Ortaya Çıkışı
Girişimcilik pek çok ihtiyaç doğrultusunda kendilerine fırsat yaratabilen kişiler sayesinde oraya çıkmıştır. Girişimciliğin ortaya çıkışı için etkili olan faktörler şu şekilde sıralanabilirler;
- İçinde bulunan ortamın çalışma imkânlarını genişletip maksimum performans alma isteği
- Genişleme ve büyümü konusunda görülen fırsatlar üzerinde karar alma
- İşbirliği anlayışının benimsenmiş olması
- Piyasada görülen eksikliklerin değerlendirilme fikri
- Özgüven
- Yönetim ve planlama konusunda becerili kişilerin atılımları
- Bilinçli ve finansal bakımdan bilgili kişiler
- İletişim kurmanın artık daha da kolay olması
- Hırslı olmak
- Bankaların girişimciler için tanıdığı imkânlar sayesinde girişimcilik artık sadece bir bölgede sınırlı kalmamaktadır.