Gırtlak, dışardan bakıldığı zaman boğaz bölümünde bulunan ve alt, orta, üst kısım olmak üzere üç farklı bölümde yer alır. Bu bölüm açılıp kapandıkça konuşma ve nefes alma gibi oldukça önemli faaliyetler ortaya çıkar. Aynı zamanda gırtlak sayesinde yutkunma hareketi de gerçekleşir. Gırtlak kanseri ülkemizde görülmekte olan kanser türleri arasında en çok karşımıza çıkan türlerden bir tanesidir. Sigara gibi kötü alışkanlığı olan insanlarda ise görünme ihtimali diğer kişilere göre çok daha fazladır. Sigaranın içerisinde bulunmakta olan zararlı kimyasal maddeler, gırtlaktaki hücrenin yapısını zaman içinde bozarak kontrolsüz hücre bölünmesine sebep olur. Kontrolsüz hücre bölünmesinin sonucunda ise gırtlak kanseri meydana gelir. Üstelik sigarayı bıraktıktan sonra 10-15 yıl boyunca gırtlak kanseri riski devam eder.
Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Gırtlak kanseri ses tellerinin etrafındaki bölgelerde oluşmaya başlar. Bu yüzden de kanser ortaya çıktıktan sonra insanlarda görülen ilk belirtiler, sesin değişmesi olur. Normal konuşmaya çalışan bir kişi, gırtlak kanseri yüzünden oldukça kısık sesle hatta fısıltı halinde konuşmaya başlayabilir. Aynı zamanda gırtlak kanserinin belirtileri arasında; öksürük, geçmeyen boğaz ağrıları, sürekli olarak devam eden nefes kokusu ve nefes alıp verirken hırıltı ses çıkarma gibi durumlar da sayılabilir. Bunların yanında ise boğaz bölgesinde oluşan şişlik, gırtlak kanserinin meydana geldiğini gösteriyor olabilir..
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanseri de eskimiş olan hücrelerin yenisiyle değiştirilmesi sırasında vücudun kontrolü kaybetmesinden dolayı ortaya çıkar. Hücre içerisinde çekirdekten emir alamayan sitoplazma, kontrolsüz olarak bölünerek zaman içinde vücut içerisine yayılmaya başlar. Kontrolsüz olarak bölünmeye başlayan bu hücreler zaman içinde sağlıklı hücrelerin üzerine saldırarak onların da yok olmasına sebep olur. Vücut için gerekli olmayan bu fazla maddeler biriktikçe, tümör oluştururlar. Bahsetmiş olduğumuz tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörler bulundukları bölgeden başka bir yere saldırmazken, kötü huylu tümörler diğer organlara kan yolu ile taşınabilir.
Bazı insanlar da görülmekte olan gırtlak kanserinin sebepleri günümüzde hala tam olarak açıklığa kavuşturulabilmiş değil. Fakat bilinen bir gerçek gösteriyor ki gırtlak kanseri vakalarının oldukça önemli bir bölümü sigara içen kişilerde ortaya çıkıyor. Uzman doktorlar ise gırtlak kanserine yakalanmamak için sigara tüketiminin azaltılması, hatta bırakılması gerektiğini söylüyor. Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasına sebep olan diğer etmenler ise; aşırı miktarda hayvansal yağ ile beslenmek ve genetik çeşitlilik olarak açıklanmış durumda. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken teşhis, olumsuz durumların ortaya çıkmasını önlemek için oldukça büyük önem arz ediyor.
Bildiğiniz gibi kanser son zamanlarda ülkemizde en fazla görülmekte olan ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. özellikle de teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber vücudumuza aldığımız radyasyon oranı ciddi anlamda artış göstermiş durumda. Buna bağlı olarak da hücrelerin mutasyona uğraması kaçınılmaz oluyor. Mutasyona uğramış olan hücrelerin bazıları kanser hücresine dönüşebiliyor. Tüm bunların yanında bir de aşırı derecede sigara kullanmak, gırtlak kanserinin ortaya çıkması için kaçınılmaz bir sonuç doğuruyor. Siz de bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için zararlı alışkanlıkları bırakmaya ve günlük hayatta fazla radyasyon saçan cihazlar ile muhattap olmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle hamile bayanların karnındaki bebekler günümüzdeki radyasyon yayan cihazlardan büyük ölçüde etkileniyor. Hamilelik sırasında sürekli olarak hücre bölünmesi gerçekleştiği için, ortaya çıkan bir mutasyon ömür boyu kalıcı hasara sebep olabilir. Ülkemizde en çok görülmekte olan kanserlerden bir tanesi olan gırtlak kanserinin önüne geçmek için bahsetmiş olduğumuz bu konularda gerekli tedbirleri almamız gerekiyor.