Goblen ya da diğer adı ile gobelin; genellikle resmin baskı yolu ile kumaşa aktarılarak ve noktaları sayılabilir bir kumaş üzerine tek yönlü işleme tekniği (/) uygulanarak yapıldığı bir işleme sanatıdır. Goblende işlemenin tek yönlü yapılması, ürüne üç boyutlu bir izlenim vermektedir.
Goblen işlenmesinde, çoğu kez bir manzara resmi olmakla birlikte, tarihi bir anı veya ünlü ressamların ünlenmiş
resimleri kullanılmaktadır. Goblen sanatı hazır sert özel kumaşa basılmış resmin, renklerine uygun mouline ipliklerle işlenerek (baskılı goblen) yapılabildiği gibi, düz fakat telleri sayılabilir kumaş üzerine modelden bakılarak, resmin kumaşa aktarılması (şablon goblen) şeklinde de işlenebilmektedir.
17. yüzyıl öncesinde soyluların saraylarının, kiliselerin taş duvarlarını ve yerleri örtmek ve ısıtmak amacı ile tapestry adıyla bilinen duvar resmi şeklinde dokuma sanatı kullanılıyordu. 17. yüzyılda, Avrupa ülkelerinde, sarayın halılarından kapılarına, perdelerine, koltuklarına kadar her bir eşyada krallığa yakışır bir stil, ihtişam aranmasıyla birlikte bu dokuma sanatının duvar resmi haricinde birçok yerde kullanılması uygun görüldü.
Geleneksel, Türk el sanatlarımızdan etamin veya kanaviçeye yakın işlemeye sahiptir. Arasındaki fark; etamin ve kanaviçe de çarpı (X) şeklinde ilmikler atılırken, goblende ilmikler eğik çizgi (/) şeklinde
atılmaktadır. Eğik çizgi (/) şeklinde işleme esere üç boyutlu görünüm kazandırmaktadır. Diğer taraftan; etamin ve
kaneviçede Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinin de etkisiyle çiçek, kuş, akrep ve benzeri objelerin figürleri kullanılmakta olup, goblende tablo denilebilecek düzeyde ayrıntılı biçimde verilmiş manzara, portre, hayvan resimleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla goblen, etamin veya kanaviçeye göre çok daha ince ve detaylı bir işçilik gerektirmektedir. Günümüzde, oldukça değerli bir el işi sanatı olup işlenmiş goblenin değeri, ilmek sayısına, kumaşın ebadına ve ipliğin kalitesine göre belirlenir.
Sol tarafta ünlü bir eser yer almaktadır. Resimdeki kişi, İngiltere Kralı 7. Henry’nin annesi Margaret Beaufort’tur.