Gökyüzü Neden Mavidir?

İnsanoğlu varoluşundan bu yana evren ve kainat ile ilgili birçok şeyi sorgulamış, üzerine teoriler oluşturmuştur. Peki, her gün gördüğünüz gökyüzü neden mavidir, hiç merak ettiniz mi?

kristal-isik-kirilmasi
Gökyüzünün neden mavi olduğunu öğrenmek için ilk önce güneş ışınları hakkında birtakım bilgilere sahip olmak gerekiyor. İlk bakışta sarı tonlarında görülen, her resimde sarı ile çizilen güneş aslında sarı değil tamamen beyazdır. Beyaz olmasının asıl sebebi ise Güneş ışığının içinde tüm renkleri içermesidir. Güneş ışığının her rengi içerdiğini en kolay ispatlama yolu ise kristal bir tas parçasını güneş ışığına tutmaktır. Bunun ardından kristalden yansıyan ışıkların renk kartelası gibi renklere dağıldığını göreceksiniz. Bu kırılma anı ise size gökkuşağını andıran bir görüntü gösterecektir. Aslına bakılırsa gökkuşağı da güneş ışığının bir kırılmasıdır. Yağmur sonrası ortaya çıkan gökkuşağı havada asılı kalan yağmur damlalarına çarpan güneş ışıkları kırılarak gökyüzünde dağılır ve renklerine ayrılır. Böylece gökyüzünde muhteşem bir görüntü oluşur.

Güneşin renklerini öğrendik, peki gökyüzü neden mavidir?

Gökyüzüne mavi rengini veren olay da aslında güneş ışıklarının atmosferde kırılmasıdır. Atmosfere teğet geçen güneş ışınlarının büyük bir kısmı atmosfer tarafından emilir ve gökyüzü mavi bir renge bürünür. Atmosferden geçen güneş ışınları temel olarak mor ve kırmızı tonları olmak üzere iki temelde incelenir. Kırmızı kısma kıyasla daha ağır basan mor kısmın içerisinde ise en çok mavi renk ayrışır ve atmosferde kırılarak emilir. Böylece gökyüzü masmavi bir hal alırken, güneş ışığı da mavi rengin üzerinden görünür ve sarı ile beyaz arası bir renk alır.Peki, atmosfer diye bir şey hiç olmasaydı gökyüzü ve güneş nasıl görünecekti?

Eğer dünyada atmosfer diye bir şey olmasaydı güneş ışınları yine dünyaya gelecek ve bizi aydınlatacaktı. Ancak atmosferde herhangi bir kırılmaya ugramayacağı için gökyüzü mavi değil siyah olacaktı. Bu sayede güneşin parlaklığı da bize daha fazla ulaşacak, güneş şu an olduğundan daha parlak görünecekti. Ayni zamanda gün içerisinde yıldızların parlaklığını tamamen emen atmosfer olmayacağı için gün içerisinde de gökyüzü yıldızlar ile dolu olacaktı.
Güneş ışıkları ile ilgili her durumu anlatırken güneşin doğumu ve batımı sırasında oluşan renk değişimini de anlatmadan geçmek tabi ki de olmaz. Normalde beyaz olduğunu bildiğimiz Güneş, neden ufuk çizgisine yaklaştığı sıralarda turuncu ile kırmızı arası bir renk alır?

ufuk-cizgisi
Gün içerisinde dünyaya ya da o an bulunduğunuz noktaya daha dik bir acı ile parlayan Güneş, parlama acısı değiştikçe atmosferde kırılan ışınlarından dolayı renk değiştirir. Ufuk çizgisine yaklaşan Güneşin atmosferde gün içerisine mor tonları ağır basarken, ufuk çizgisine yaklaştıkça kırmızı tonları ağır basmaktadır. Bunun sebebi ise daha eğik ve uzak bir açı ile atmosfere giren ışınların atmosferde daha çok kırılmaya uğraması ve ışınların geliş açısından dolayı daha zayıf olmasıdır. Böylece güneş ışınlarının geliş açısı Güneşi kırmızı ya da mor tonlarında göstermektedir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Para kazanma yolları

Evde Ne Tür İşler Yaparak Para Kazanılabilir

Para kazanma yolları o kadar çok ki, kişi sadece kendisine uygun yolun hangisi olduğunu bulmak …