Göz Yanması Nasıl Geçer?

Göz yanması, çoğunlukla, bilgisayar, televizyon, telefon veya tablet gibi araçları aşırı derecede kullanan kişilerde görülür. Göz yanmasının sebebi de çoğunlukla göz yaşının azalmasından kaynaklanır. Buna bir çok etken sebep olabilir. Peki göz yanması nasıl geçer?

Göz Yanmasının Nedenleri

Normal bir insan dakikada 15 kadar göz kırpar.(Bu bayanlarda genelde daha fazladır). Fakat dikkatlice bir yere bakmak(telefonda, bilgisayarda, televizyon karşısında, oyun oynamak, film izlemek, mesajlaşmak gibi…) gözümüzü daha az kırpmamıza sebep olur. Bu da gözümüzde bulunan ve her kırpmada yenilenen göz yaşımızın buharlaşarak, gözümüzün üstündeki ıslak zeminin kurumasına yol açar. Genellikle göz yanmasının sebebi budur.

Bir diğer nedeniyse, bulunduğumuz ortamın aşırı tozlu olmasından kaynaklı, gözümüze toz kaçmasıdır.

Güneşli alanlarda uzun süre durmak, göz yanmasına sebep olabilmektedir. Göz yaşımızın kurumasından kaynaklı bir sıkıntıdır. Denizde veya havuzda bu sorun sıklıkla görülebilir. Deniz suyuna nazaran havuzda bulunan klor da gözde yanma hissi yaratmaktadır.

Duş alırken veya banyo yaparken gözümüze kaçan sabun, duş jeli veya şampuan da göz yanmasının bir başka sebebidir.

Aşırı rüzgara maruz kalmak, sigara dumanı gibi unsurlar da göz yanmasının sebeplerindendir.

Yaş da bir diğer unsurdur. Yaşlandıkça göz yaşında bulunan yağ miktarı azalır. Yağın azalmasıyla göz yaşı daha çabuk buharlaşır, bu da kuruluğa yol açar. Kuruluk gözde yanma hissini tetikler.

Bunların haricinde göz durduk yere yanma veya batma hissi uyandırıyorsa, alerji, göz kuruluğu, bakteriye bağlı bir enfeksiyon, alerjik bir reaksiyon, ışık korkusu ve göz nezlesi gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

Göz Yanmasının Belirtileri

Çoğunlukla kızarıklıkla birlikte gözde sulanmayla açığa çıkar. Bu belirtilerin yanı sıra kaşıntı da görülür. Ayrıca gözde ağrı ve göz yaşı da göz yanmasının belirtilerindendir.

göz yanması tedavisi

Göz Yanmasının Tedavisi

Göz yanmasının tedavisi için gerekli olan, yanma hissinin nedenini çözmektir. Yukarıda yazan sebeplere bağlı olarak aşağıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz.

  • Eğer televizyon, bilgisayar veya telefon gibi araçları çok fazla kullanıyorsanız, özellikle karanlık ortamlarda ışığını kısın. Bu bir nebze göz yanmasını giderir.
  • Göz yanması için ılık su veya ılık çayı pamuk yardımıyla gözünüze pansuman ve masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Özellikle göz yorgunluğu, göz kızarıklığı için çay, gözünüze iyi gelecektir. Enfeksiyon kaptığını düşündüğünüz durumlarda marka vermek gibi olmasın 🙂 Dalin gibi bebek şampuanlarını da ılık suya ilave edebilirsiniz. Arpacık gibi rahatsızlıklarda, doktorlar genelde bu pansumanı önerir.
  • Alerji ve kimyasallara maruz kaldığınız için gözünüzde yanma olabilir. Bu yanma genelde kaşıntıyla birlikte gerçekleşir. Kaşımak gözünüzün daha fazla kaşınmasına sebep olur, bu yüzden olabildiğince kaşımamaya çalışın. Ayrıca neye alerjiniz varsa, ondan uzak durun. Kimyasallara örnek kozmetik ürünleri olabilir. Kullandığınız markayı değiştirmek veya makyajı azaltmak işe yarayabilir.
  • Yukarıda belirttiğimiz maddede geçen kozmetik ürünlerinden makyaj fırçası, rimel gibi ürünlerin temiz muhafaza edilmesi önemlidir. Makyaj Fırçası Temizliği yazımızı okuyarak, fırça temizliği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Göz nezlesiyseniz, ellerinizi daha sık yıkamalısınız. Ayrıca bir gözünüz etkilendiyse, diğer gözünüze de bulaşmaması için, ellerinizi gözlerinizden uzak tutmalısınız. Bu rahatsızlık 10-15 gün kadar sürer…
  • Yapay gözyaşı ürünleri de kullanılabilir. Bunların temini için doktorunuza başvurmanız en iyi yöntemdir.
  • Tedavi sonuç vermediği taktirde doktorunuza başvurmanız, oluşabilecek rahatsızlığın önüne geçebilir, oluşmuş rahatsızlığın ilerlemesini önleyecektir.

 

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …