Grafiti Nedir?

Grafiti, bir tasarımın bir yüzeye yerleştirilmesiyle üretilen, sanatın standart olmayan bir sunumudur. Çoğunlukla kamuya açık alanda, boyanmış basit yazılı kelimelerden, duvar resimlerinin detaylandırılmasına kadar uzanan yazı veya çizimlerdir.

Grafiti, İtalyanca bir kelime olan “Graffiato” sözcüğünden türemiştir. Bu, herhangi bir yüzey üzerinde çeşitli desen veya görüntüler tasarlayarak, çizerek, işaretleyerek veya boyayarak üretilen bir sanat biçimidir. Eski çağlarda, tebeşir veya kömür gibi keskin cisimler ile duvarlarda ve kayalarda grafiti oluşturulmuştur. Modern zamanlarda, grafiti sanatçıları, aerosol teneke kutularda püskürtme boya, kalemler, normal boyalar, tebeşirler ve çizimi kolaylaştıran şablonlar gibi aksesuarlar ile estetik grafiti sanatı oluşturmak için farklı stiller, teknikler ve hayal gücünü devreye sokarlar. İnsanlar için bu sanat takdir edilebilir olabilmektedir. Bazıları fotoğraf galerilerinde sergilemeye layıktır.

grafiti
Ömer Halis Demir’in grafitisi

Graffiti, özel ya da kamu mülklerine çizilmesi illegaldir ve cezası vardır. Bu sanatla uğraşıyorsanız, kimsenin mülküne de zarar vermeyeceğinizden emin olmanız gerekir. Odanızın herhangi bir duvarı, müstakil bir eviniz var ise evinizin dış duvarlarını boyayabilir, çizebilirsiniz.

Grafiti Yapmak İçin İpuçları

  • Diğer grafiti ressamlarını inceleyin.
  • Bu sanata ilk olarak harfler ile başlayın. Ardından karmaşık bir çalışma seçin.
  • Bir resim defteri satın alıp, üzerinde taslak hazırlayın, çalışmalar yapın.
  • Yaratıcı olarak, yeni figürler geliştirin. Sanat yaratıcılık gerektirir. Kendi tarzınızı oluşturup eşsiz olun.
  • Pratik yapmak için, bilgisayar programlarını kullanabilirsiniz. Silinebilir bir tahta yüzeyinde de pratik yapmanız mümkündür.

Kaynaklar

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

kitap okumak

Kitap Okumanın Önemi – Neden Kitap Okumalıyız?

Kitap okumak, bilginin anahtarıdır. Kitap okumak, size sınırsız hayal dünyasının kapısını açar. Kitap okumayan çok …