Gribe neden olan virüs, vücuda çok hızlı bir şekilde bulaşır. Kişinin solunum yollarına yerleşir, burada çoğalmak için gerekli ortamı hazırlar. Virüs miktarı arttıkça gribin şiddeti de artar.
Çocuklarda ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda gribin etkisi daha fazladır. Böbrek hastaları, şeker hastaları, akciğer rahatsızlığı olan kişilerde iyileşme süreci çok ağır geçer. Hatta ölümle sonuçlanan ciddi bir duruma bile dönüşebilir. Halk arasında grip ve soğuk algınlığı çoğunlukla birbirine karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığında ateş yükselmez, vücutta hafif bir kırgınlık oluşur, burun akıntısı ve sık sık hapşırma belirtileri görülür. Grip gibi halsizliğe yol açmaz, yatak istirahatı gerektirmez. İşte bu yüzden griple soğuk algınlığını karıştırmamak gerekir.
Grip Nasıl Bulaşır?
lnfluenza virüsü oldukça hızlı bir şekilde yayılma gösterir. Gribe yakalanan kişi, öksürük ve hapşırık vasıtası ile etrafa yaydığı damlacıklarda virüs saçar. Bu damlacıklarla temas eden kişilere bulaşarak yayılma gösterir. Gribe yakalanmış hastalarla kapalı ortamlarda bulunmak veya hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalara dokunmak da birer bulaşma nedenidir.
Gribin Tedavisi Nasıl Olur?
Grip bir virüs hastalığı olduğu için yapılacak olan tedavi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklinde olacaktır. Ateşin düşürülmesi, vücuttaki halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi, ağız-burun akıntılarının önlenmesi… Bunu takiben hastaya yatak istirahatı verilmelidir.
Gripten Nasıl Korunmalıdır?
Gripten korunma yollarının başında vücut direncini artırmak gelir. Yeterince beslenen, taze meyve ve sebzeler tüketen insanlarda hastalığın görülme oranı çok düşüktür. Ek olarak; mevsimin gerektirdiği gibi giyinmeli, bol sulu gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca gribe yakalanmış insanlarla yakın temastan kesinlikle kaçınmalıdır.
Gribe Yakalanma Oranı Yüksek Kişiler Kimlerdir?
*Astım hastaları
*Kronik akciğer hastaları (bronşit vb.)
*Şeker hastaları
*65 yaş üzeri olan insanlar
*Kronik damar hastalığı olanlar (arter hastaları)
*Kanser hastaları
*Kronik kan hastalığı olanlar
Tıbbi açıdan bu ve buna benzer rahatsızlığı olan kişilerin yılın belli dönemlerinde mutlaka aşı olmaları gerekmektedir.
Grip Aşısı Olmaması Gereken Kişiler Kimlerdir?
*Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde olan anne adayları
*6 aydan daha küçük olan bebekler
*Yumurtaya karşı alerjisi olan kişiler (anafilaktik şoka girerler)
Grip aşısı, salgın tipine göre değişmektedir. Her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı virüs araştırmalarına göre aşının dozu ve tipi değişebilmektedir. Aşı, yaklaşık olarak 2 hafta (14 gün) içerisinde koruyucu düzeye erişir. Aşının etkili olması virüsün durumuna bağlıdır. Eğer virüs bulaşıcı özelliklere sahip, salgına neden olabilecek yapıdaysa yetişkin bir insanda %70 kadar koruma sağlayacaktır. Çocuklarda ise bu oran yaklaşık olarak %50 civarındadır. Bu yüzden ülkemizde grip aşısı sadece risk taşıyan bireylere ve onlarla temas edenlere önerilmektedir.