Guatr, tiroit bezinin büyümesiyle ortaya çıkan, olumsuz bir takım sonuçları bulunabilen bir rahatsızlıktır. Boynun ön kısmında yer alan tiroid bezi iki hormon; triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) üretir. Tiroid bezinin gözle görülür şişmesi, öksürme, ses kısıklığı, problemli solunum ve yutma, guatrın bazı belirtileridir.
İyot eksikliği guatr gelişiminin en yaygın nedenidir, diğer faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, tiroid bezinin kötü çalışmasına neden olan guatr, Hashimoto hastalığı (yetersiz tiroid hormonları üretimi) ve Graves hastalığı (aşırı tiroid hormonları üretimi) ile ilişkilendirilmiştir. Guatrın tedavisi için doğal ilaçlar, altta yatan nedene bağlı olarak değişim göstermektedir.
Guatrın Bitkisel Tedavisi
Tiroid Bezinin İhtiyacı Olan İyotu Sarımsak İle Karşılayın
Guatr hastalığının gelişmesinde önemli yer edinen iyot eksikliğini sarımsak ile kapatabilirsiniz. Yendikten sonra ağızda oluşan kötü koku sebebiyle uzak durulsa da sarımsak iyot deposu gıdalardan birisidir. Bu özelliğiyle guatr hastalığının tedavisinde alternatif tıp olarak kullanılmaktadır. Tadı veya kokusu hoşunuza gitmiyorsa, yemeklerinizin içerisine rendeleyebilirsiniz. “Bu şekilde de tüketemem” diyorsanız, sarımsak hapı tüketmeyi deneyebilirsiniz.
İyot Emilimine Düşman Yeşil Çayı Azaltın
Yeşil çay, bir çok faydası olduğu bilinen bir besin olsa da, vücuda alınan iyotun emilimini engelleyebilecek çok fazla florür barındırır. Guatr gibi tiroid problemlerini hafifletmek için yeterli miktarda iyot alınması şarttır. Vücuttaki aşırı florid, iyot eksikliğinin semptomlarını şiddetlendirebilir. Ayrıca, florür doğada toksiktir, dolayısıyla yeşil çayın çok fazla tüketimi sağlığınıza zararlı olabilir.
Yasal Uyarı: Bu makalede sunulan bilgiler sadece okuyucuyu bilgilendirmek içindir. Tedavi için doktor tavsiyesi almak gerekir. Yazılanların uygulanması sonucunda oluşacak komplikasyonlardan yazar veya site sorumlu tutulamaz.