guinea pig

Guinea Pig Bakımı ve Beslenmesi

Guinea Pig kökeni Orta ve Güney Amerika’daki atası olan yabani kobaylara dayanmaktadır. Guinea Pig’in atası olan yabani kobaylar ve diğer kobay cinsleri tüm Güney ve Orta Amerika’ya yayılmışlardır. Pampa tavşanı(Mara), Yabani kobay ve kapibara gibi türlerin bir araya gelmesiyle oluşan kobaygiller, kemirgenler arasındaki en geniş familyayı oluştururlar. Guinea Pig’lerin yaklaşık on bin yıl öncesine kadar ulaşan bir tarihleri vardır. On bin yıl öncesinden kalma ilk evcil kobay kemikleri Güney Amerika’da Peru’da bulunmuştur.

İspanyolların Güney Amerika’ya gelişiyle evcil kobaylar Avrupa’ya taşınmaya başlanmış oldu. Zaman geçtikçe Ginepig’lerin dünyada ve Avrupa’da popülerliği gittikçe artmaya başladı. Özellikle günümüzde Ginepig’ler Birleşik Krallık, Amerika ve Avustralya’da oldukça popülerdir. Son yıllarda Türkiye’de de gittikçe popülerleşen evcil kobaya, Guinea Pig veya ginepig denmektedir. Ancak Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde ginepig diye bir tanım bulunmamaktadır. İsminden dolayı domuzla bir bağları varmış gibi düşünülebilir ancak böyle bir şey bulunmamaktadır, domuzlarla bir ilgileri bulunmamakta kendileri memeliler sınıfından bir kemirgendirler.

Guinea Pig Özellikleri

Guinea Piglerin yaşam süreleri 5 yıl ile 12 yıl arasında değişmektedir. Aileler için evcil hayvan olmaya gayet müsaittirler. Boyutları 20-25 cm’ye kadar kütleleri ise 0.7-1,2 kg’a kadar ulaşabilir. Guinea Pigler doğduktan sonra yaklaşık 1 ay sonra çiftleşebilirler. Gebelik süreleri 60-72 gün arasında değişebiliyor. Normal şartlarda bir yavrunun ağırlığı 75-100 gram arasında olmakta. Yavrunun sütten kesilmesi ise 14-21 günü sürmekte. Yavrular sütten kesildikten sonra ise 150-200 gram ağırlığında olmaktalar.

Guinea Pig Cinsleri

Ginepig türlerinin yapay olarak üretildiği düşünülmektedir ancak bu tam olarak doğru olmamakla birlikte Ginepig’lerin bazıları laboratuvarlarda kobay hayvanı olarak kullanılsa da genetiği değiştirilen pek fazla türü yoktur. Sadece 2 türü laboratuvarlarda üretilmiştir. Bunlar şunlardır; skinny Guinea pig ve teddy Guinea pig’tir. Yaklaşık 10 tane kadar Ginepig cinsi bulunmakta bunlar genellikle tüylerinin yapısına göre sınıflandırılmaktadır. Uzun tüylü olan Ginepig’ler daha güzel ve havalı gözükseler de bakımları daha zorludur daha fazla zaman gerektirirler. Eğer Ginepig’inize ayıracak çok zamanınız yoksa kısa tüylü bir Ginepig tercih etmelisiniz.

Peruvian Guinea Pig

Peruvian cinsi Ginepig’ler uzun tüyleriyle dikkat çekerler. Onlara sahip olmak bir ayrıcalıktır diğer cinsleriyle tüylerinin uzunluğundan dolayı ayrışırlar. Karakteristik olarak çekingen ama meraklı bir yapıları vardır. Ayrıca enerjik günlerindelerse meraklı yapılarıyla çok eğlenceli olabilirler. Ancak bakımı daha çok özveri istemektedir. Diğer türlere göre bu türün tüylerinin uzun olması sahibinden daha fazla zaman ayırmasını istemektedir.

Abessian Guinea Pig

Abessian Ginepig’lerin birçok kaynakta köklerinin Afrika’da coğrafi bir bölge olan Etiyopya/Habeşistan’a dayandığı iddia edilir. Bu konuda herhangi bir kesin delil bulunmamaktadır. Ancak Ginepig’lerin kökenlerinin Güney Amerika’ya dayandığı bilinmektedir. O yüzden bu Ginepig türünün Etiyopya’dan geliyor olması pek mümkün değildir. Tüm Ginepig cinsleri arasından en yaygın olan 2.tür olma özelliğine sahiptir. Oldukça popüler olup, düzenlenen Ginepig yarışlarında favorilerdir. Çok hareketli bir tür olup bakımı zordur ve özveri ister.

Abessian Guinea Pig
Abessian Guinea Pig

Holland Guinea Pig ya da Amerikan Guinea Pig

Bu cinsin tarihsel kökeni M.Ö 5000’li yıllara kadar dayanır. Diğer Ginepig cinslerinden yanı sıra en doğal Ginepig cinslerinden biridir. 1500’li yıllarda İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilir ve bu cinsin farklı varyasyonları üretilmeye çalışılır. Bunlardan birkaçı; himalayan, White crested, dalmayaçyalı, leylak gibi varyasyonlardır.

Avrupa’da üretilen varyasyonlardan bir tanesi de Hollanda Ginepigdir. Ülkemizde oldukça popüler olan Holland Ginepig aslında bir cins değil, Amerikan ginepigin bir varyasyonudur. Bu varyasyon ülkemizde çok yaygın olduğu için Amerikan ginepigi Hollanda ginepigi olarak tanıyoruz. Bazı yerlerde İngiliz Ginepig olarakta bilinmektedir.

Ginepig cinsleri arasında en yaygın olanıdır. Birçok farklı renkte varyasyonu olması onu daha çok popüler yapmaktadır. Holland Ginepig’i hastalıklara daha dayanıklıdır.

Teddy Guinea Pig

Türkiye’de pek rastlanmayan bu tür, laboratuvarlarda üretilen bir Ginepig cinsidir. Hangi amaçlarla genetiğiyle oynandığı pek bilinmemektedir. Avrupa ve Amerika’da popüler olan bu tür adını ayı Teddy’den almaktadır. Bu cinsin en belirgin özelliklerinden biri kabarık tüyleridir. Tüylerinin farklı yapısı nedeniyle diğer Ginepig türlerinden ayrılır.

Guinea Pig Beslenmesi

Ginepig’ler vejetaryen bir yapıya sahiptirler. Taze sebze, meyve, ot ve kuruyemiş gibi gıdaları tüketirler. C vitaminlerini vücutlarında üretemezler ve her gün dışarıdan almak zorundalardır. Bu yüzden her gün C vitamini içeren yiyecek tüketmek zorundalardır. Ginepig’lerin favori yiyecekleri arasında biber, maydanoz, salatalık, domates, dereotu vb. yiyecekler yer alır.

Bunların yanı sıra kafeslerinde sürekli kuru ot(yonca) ve kuru mama bulunmalıdır. Ginepig’ler günlük lif ihtiyaçlarını ot ve yemlerden karşılarlar. Kuru yemin içinde birçok preslenmiş bitki bulunmaktadır ancak bu onlara taze sebze, meyve verilmemesi gibi yanlış bir algı oluşturulmamalı Ginepig’inize mutlaka her gün taze meyve, sebze vermelisiniz.

Kafeslerindeki suların her gün tazelenmesi gerekir. Genellikle kafeslerine takılan dik suluklardan su içerler.

Kuru mamaları çok iştahlı yemeseler bile onlar için ihtiyaç olan mineralleri ve vitaminleri mamalardan alırlar. Kuru ot olarak yonca Ginepigler için olmazsa olmazdır. Sürekli kafeslerinde bulunmalıdır. Kuru otları köylerde hayvancılıkla uğraşan birinden veya pet shoplardan temin edebilirsiniz.

Guinea Pig Kafesi Nasıl Olmalı

Ginepig’iniz için satın aldığınız veya yapmış olduğunuz kafes geniş olmalıdır. Ayrıca Ginepig’ler gayet sosyal hayvanlar olup en az 2 ginepig bulundurmanız daha sağlıklı olur. Kafesin zemini düz olmalı, herhangi bir tel tabanlı kafes kullanılmamalıdır. Zeminin bir bölümüne ya da tamamına dışkılarını çekecek bir talaş ya da kedi kumu dökmeniz tavsiye edilir. Kafesinizin yan duvarları en az 12-15 cm yüksekliğinde olmalıdır. Aksi takdirde kafesteki kum, talaş gibi maddeler dışarı çıkacaktır. Ayrıca kafeste üstü kapalı bir uyuma ini koyarsanız Ginepig’niz daha huzurlu olacaktır çünkü bu hayvanlar doğaları gereği saklanacak kuytu bir yer aramaktadırlar.

Guinea Pig Eğitimi

Ginepig’ler eğitilebilir hayvanlardır. Eğitim denince de akla ilk olarak tuvalet eğitimi gelmektedir ve bu hayvanlar tuvalet eğitimi alabilmektedirler.

Bazı hareketleri ve figürleri ödül mamasıyla öğretebilirsiniz.

Guinea Pig Bakımı

Ginepig’lerin bakımı ve beslemesi diğer hayvanlara göre daha kolayıdır. Ginepigler için ideal sıcaklıklar 18-25 derecelerdir. Yazın ginepiglerinizi balkonunuza koyabilirsiniz ancak kışın evinizde bakmanız ve direk olarak dışarıda güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekir.

Banyoya gelecek olursak yaz aylarında 2-3 haftada bir kış aylarında 4-6 haftada bir banyo yaptırmanız tavsiye olunur. Şampuan olarak petshoplarda satılan köpek şampuanlarını kullanabilirsiniz. Ginepig bakımı için önemli olan bir başka konu ise tırnaklarının kesimidir. Ginepig tırnakları bir, bir buçuk ayda bir kesilmelidir. Keserken dikkatli olmalısınız. Fazla dipten kestiğiniz durumlarda kanamalar olabilir. Tırnaklarının beyaz kısmını kesmeli pembe kısmından uzak durmalısınız. Yapamamanız durumunda herhangi bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

Ginepignizin bakımı için önemli olan diğer bir konu ise diş bakımıdır. Ginepiglerin dişleri sürekli uzamaktadır. Ginepigler dişlerini tıraş etmek için sürekli bir şeyleri kemirme istediğinde olurlar bu yüzden kafeslerinde sürekli ahşap bir oyuncak ya da kuru bir dal bulunmalıdır.

Guinea Pig Evcilleştirmek

Ginepig eve ilk getirdiğinde onu bir kaç saat yalnız bırakmak iyi olur. Bu şekilde ortama ısınır ver ilk korkusunu üstünden atar. İlk başlarda kucağınıza aldığınızda huysuz olabilir ama zamanla onu kucağınıza aldıkça ve ona hoşlanacağı yiyecekleri verdikçe size ısınmakta ve kucağınızda daha uslu durmakta olduğunu göreceksiniz. Ginepigler yapı olarak korkak hayvanlardır. Bu yüzden yanlarındayken yüksek sesle konuşmamanız ve ani hareket yapmamanız daha faydalı olacaktır. Ginepiginizi taşırken dikkat etmeli ve düşürmemeye özen göstermelisiniz çünkü ginepigler düşmelere çok dayanıklı değillerdir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

green spot algae

Yeşil Nokta Yosunu

Yeşil nokta yosunu, bitkili akvaryumlarda sıkla görülen, özellikle cam ve sert yapraklı bitkilerde yeşil parlak …